SURFACE: Steve Ballmer støttet Surface-utviklingen, men fikk bare lunken støtte i Microsoft-styret. Arkivfoto
SURFACE: Steve Ballmer støttet Surface-utviklingen, men fikk bare lunken støtte i Microsoft-styret. Arkivfoto

Hvorfor Gates og Ballmer skilte lag

Maskinvare eller ikke? Sterke uenigheter i Microsoft-styret da mobiltoget gikk.

Publisert Sist oppdatert

En av grunnene til Microsofts nylige oppblomstring er selskapets noe overraskende og fortsatte satsning på å lage sin egen maskinvare. Denne strategien så vi et tydelig resultat av for etpar uker siden, da selskapet viste fram sin Surface Studio, en 28-tommers stasjonær/brett-hybrid som imponerte mange i bransjen.

Mens Microsofts eksperimenter ut i maskinvareverdenen startet med Steve Ballmer ved roret, fikk denne strategien ekstra fokus med en gang Satya Nadella inntok sjefsstolen i februar 2014.

Steve Ballmer fortalte interessant nok nylig i et intervju med Bloomberg at hans bestrebelser for å få Microsoft inn i maskinvare til slutt skapte en kløft mellom ham og Bill Gates. Slik han forteller det, jobbet han for å få Microsoft til å se nøyere på Apples forretningsmodell, mens Gates var innbitt motstander av den tanken.

Grunnleggende uenigheter

En del av problemet var at Microsofts aksjekurs hadde stagnert på det tidspunktet, og det gav Gates og de andre kritikerne mer ammunisjon i debatten om Microsofts strategiske retning, noe som var en konstant og opphetet diskusjon i Microsoft-styret.

— Det var en grunnleggende uenighet om hvor viktig det var å være i maskinvareindustrien, forklarte Ballmer. — Jeg hadde pushet Surface. Styret var litt, litt nølende til å støtte den. Og så kulminerte tingene omkring hva som skulle gjøres med mobilforretningen, la han til.

I etterkant av denne diskusjonen sa Ballmer at han og Gates «skled fra hverandre», et litt trist utfall, med tanke på at Ballmer var en av Microsofts tidligste ansatte, og at han faktisk var den første forretningssjefen Gates noen gang ansatte.

Ballmer forteller også at han angrer på at Microsoft ikke kom inn i maskinvare enda tidligere.

— Jeg ville ha kommet meg inn i maskinvareforretningen raskere, og innsett at det vi hadde i pc-en, der det var et skille mellom brikker, systemer og programvare, ikke ville bli likedan i mobilverdenen, sa Ballmer.

Det er jo også en av Ballmers største feil i sjefsstolen i Microsoft. Ikke at han ikke fant på Iphone først, men at han ikke innså at da Iphone ble lansert, representerte den framtiden for mobilmarkedet.

Artikkelen er oversatt og tilrettelagt av Stig Øyvann.