ÅPENT: Microsoft fortsetter å støtte åpen kildekode, og nå vil nettleseren Edge støtte Googles åpne videoformat VP9. (Foto: Microsoft)

Microsoft Edge vil støtte WebM video

Innebygd støtte for Googles VP9 video kommer i framtidige Windows 10-utgaver.

Publisert Sist oppdatert

Microsoft fortsetter med sin støtte til åpen kildekode-programvare. Ifølge nyhetstjenesten IDG News Service kunngjorde Microsoft at den nye nettleseren i Windows 10, Microsoft Edge, kommer til å støtte videokodeken VP9 fra Google. Dermed blir det mulig å spille av WebM video i Edge uten plugin-moduler som Microsoft Silverlight eller Adobe Flash. Til å begynne med vil Edge kun støtte programvarebasert dekoding, men i senere utgaver vil også maskinvarebasert dekoding komme, dersom enheten støtter dette.

Lisensfri

VP9 konkurrerer med en lang rekke videokodeker, der den viktigste kanskje er HEVC (High Efficiency Video Condec). HEVC er en kodek med lukket og privat kildekode, og eies av MPEG LA. Dermed må selskaper som ønsker å bruke HEVC betale en lisens for dette.

VP9 er på sin side en åpen og fri kodek, noe som naturligvis er mer attraktivt for både utviklere og sluttbrukere.

At Microsoft Edge nå får støtte for VP9 er en god nyhet for denne videostandarden. Fra før har Google Chrome, Mozilla Firefox og Opera støtte for VP9, slik at nå er den eneste av de store nettleserleverandørene som ikke støtter VP9, Apple.

At Apple nøler med å støtte denne åpne standarden er egentlig ikke så rart. Selskapet eier noen av patentene som HEVC er basert på, slik at Apple får inntekter av bruken av HEVC. Ingen av de andre nettleserleverandørene har eierinteresser i HEVC,.

Denne nyheten kommer bare en uke etter at Microsoft annonserte at de startet opp bransjeorganisasjonen Alliance for Open Media, sammen med blant andre Amazon, Google og Facebook. Formålet for denne grupperingen er å utvikle nye videospesifikasjoner som skal være lisensfrie.

Også her er Apples fravær tydelig.