FRA PRISUTDELINGEN: Fra venstre Odd Reitan og Karen Dolva. (Foto: Kristoffer Wittrup)

Vinner pris og 2 millioner fordi hun kjemper mot ensomhet

Karen Dolva og No Isolation vinner pris.

Publisert Sist oppdatert

– Ensomhet er et folkehelseproblem, som kan ramme alle uansett alder, kjønn eller bakgrunn. Gjennom teknologi bidrar Dolva i kampen mot ensomheten, i tillegg har hun skapt arbeidsplasser i Europa hvor ansatte får muligheten til å vokse både faglig og personlig, sier Odd Reitan i en pressemelding.

Det er Reitan As som deler ut Årets Ladejarl. Prisen gis en person som har utmerket seg i arbeidet for et varmere samfunn gjennom verdibasert ledelse og arbeid. I år er dette Karen Dolva og selskapet hun leder, No Isolation.

De er kjent for sine løsninger for å minske ensomhet gjennom blant annet roboter som kan være barns øyne i klasserommet dersom de ikke selv kan være på skolen. Roboten blir barnets øyne, øre og stemme. Denne teknologien ble svært ettertraktet på høyden av korona-pandemien.

Velferdsteknologi

– Jeg er så takknemlig for at jeg er blitt valgt til Årets Ladejarl i år. Teknologi skal aldri erstatte mellommenneskelig kontakt, men den kan tilføre ekstra verdi, spesielt i de tilfellene hvor fysiske møter er umulig. Vi jobber innenfor et område som er vanskelig å måle effektene av, og da er det så viktig at noen ser og anerkjenner at målene våre er viktige, og at det å utvikle teknologi som møter de litt mykere behovene virkelig kan spille en rolle, sier Karen Dolva.

Årets vinner viser sterk drivkraft for utvikling av velferdsteknologi og skaper resultater i verdensklasse.

I tillegg til roboten AV1 har de utviklet et hjelpemiddel med navnet Komp som beriker livet til tusenvis av eldre og deres familier. Komp gjør det mulig for de som sliter med moderne teknologi å komme nærmere sine venner og familiemedlemmer digitalt. Skjermen med en knapp som lar eldre motta bilder, meldinger og videoanrop uten at de må å lære seg ny teknologi, har fått mange til å trekke på smilebåndet og minimert geografiske avstander.

– Denne prisen og anerkjennelsen jeg og No Isolation nå får gjør det mulig for oss å jobbe enda mer med teknologien som kan være med å bekjempe ensomheten, sier Dolva.