God natt da, lille pc
KOMMENTAR: Er pc-en død? En lederartikkel i Computerworld touchet temaet.
Der var IBMs teknologisjef sitert, neppe den mest pålitelige kilde i og med at IBM for en god del år siden solgte pc-virksomheten sin til Lenovo. For dem er pc-en død – den som de var så sentral i å bringe frem på 80-tallet.
Jeg måtte forresten flire da jeg så forsiden av bladet. Toppsaken var et intervju med Eivind Roald, admin dir i HP Norge. Han sier: "Jeg frykter ingenting. Jeg tror ikke på at smarttelefoner og nettbrett vil overta for pc-en". Det var samme dag det ble kjent at HP, markedets største aktør, ønsker å selge pc-divisjonen sin. Samtidig kutter de ut operativsystemet WebOS, og dermed all utvikling av egne nettbrett og smartmobiler. Marginene er blitt altfor lave selv om produksjonen aldri så mye er flyttet til lavkostland. Og Apple er blitt en brysom konkurrent.
HP har innsett at det å masseprodusere hyllevare ut av standardkomponenter ikke passer for ett av verdens ledende ingeniørselskaper. Det gir ikke konkurransekraft.
Pc-en er en velavgrenset kategori utstyr med tilhørende operativsystem. Wintel kaller vi kjærlig den mest utbredte varianten. Gartner har definert et marked som ikke heter pc, men "client computing". Jeg tror det blir mer meningsfylt å utvide perspektivet når vi diskuterer pc-ens fremtid. Pc er bare én blant mange måter å bedrive client computing på.
Selve pc-en er for lengst blitt hyllevare som produseres (mer presist: settes sammen) overalt, fra kjempefabrikker til garasjer. Komponentene er fritt tilgjengelige i verdensmarkedet. Som sådan er pc-en blitt uinteressant, omtrent på nivå med hvilket merke din fasttelefon har. For bedrifter er brukskostnadene mye høyere enn anskaffelseskostnadene. De skifter pc fordi det blir for dyrt eller risikabelt å drifte og supportere dem de har.
Operativsystemet er en helt annen historie. Det er det mest kritiske elementet som styrer pc-anskaffelser og oppgraderinger. For noen år siden trodde mange at betydningen av operativsystemet fort kommer til å dale. At det vil forsvinne under flere lag ovenpå. Det var feil tenkt. Så lenge du bare har én kilde, Microsoft for de fleste, Apple for resten, blir du 100 prosent produsentstyrt. Linux har aldri klart å blande seg i tetstriden. Virtualisering vil redusere operativsystemets betydning over tid, men det vil ta flere år.
Det finnes en rekke alternative løsninger for client computing, fra server-baserte konfigurasjoner (der Citrix var pionéren) til strømming av applikasjoner. De kan gi store gevinster og besparelser. Problemet er at det finnes så mange konkurrerende løsninger, og at flere av dem er umodne. De som velger ett av alternativene til pc må ha godt sovehjerte. De risikerer at utviklingen plutselig tar en uventet sving, og de blir hengende med noen hundre eller noen tusen relikvier neste gang de skal oppgradere. Den brede vei er ikke så spenstig, men rimelig trygg.
Gartner presenterte i fjor den første såkalte "It-markedsklokken" for client computing. Den ser ut som en vanlig klokke, men har en ekstra dimensjon. Viseren forteller hvor langt løsningene (produktene) er kommet i sine livsløp mot "døden". Dimensjonen innover mot sentrum viser hvor standardiserte de er blitt.
Hver løsning eller produkt dukker opp klokken 12 som noe helt nytt. Pionerene tar dem i bruk, resten avventer. Klokken 3 er det kommet en del standarder og det skaper trygghet. Utbredelsen pleier å starte her. Klokken 6 er løsningen i alminnelig bruk, industrialiseringen begynner. Utviklingen er i hovedsak gjennomført, investeringene avskrevet. Mellom 6 og 9 har bedriftene flere fullverdige alternativer å velge mellom, det vil si at konkurransen kan virke og prisene blir presset. Klokken 9 er det tid for solnedgang. Mellom 9 og 12 begynner løsningene å bli umoderne, nye og bedre alternativer har dukket opp i mellomtiden. De gamle løsninger kan fremdeles brukes, men nye alternativer bringer nye gevinster, kanskje også lavere brukskostnader
Blant kjære og kjente produkter er klokken blitt omtrent 4 for Windows 7. Linux for brukere i bedrifter ligger rundt klokken 2 og kommer seg ikke videre. For min kjære Windows XP laptop er klokken blitt 10, tid for sengen. For strømming og virtualisering av applikasjoner er klokken 5. Hypervisorer ligger rundt klokken 2.
Er pc-en død? Det er omtrent like vanskelig å besvare som "er stormaskinen død?". Det var mange på 90-tallet som trodde at sammenkoblede pc-er og Unix skulle gjøre stormaskiner overflødig. Det var naivt, de lever i beste velgående, og kommer sannsynligvis til å leve også i 2021. Behovene er forskjellig, for mange vil pc-er være den beste løsningen også om ti år. Men da vil de ikke komme fra nordamerikanske, men fra asiatiske giganter.