Skal ungene på Facebook?

Verdens største sosiale nettverk vurderer å slippe inn barn. - Egner seg ikke, mener Barnevakten.

Publisert Sist oppdatert

Det sosiale nettstedet Facebook har holdt en stram grense for barn på 13 år.

Selv om mange jukser med aldersgrensen er det i prinsipp ikke mulig å bli med i Facebook med en alder under 13 år. Men ifølge den amerikanske avisa Wall Street Journal har det nylig børsnoterte selskapet planer om å få barn under 13 lovlig inn på siden.

En representant for selskapet sier til Computerworld USA at det er vanskelig å fortsette med 13-års grense.

- Mange undersøkelser viser at det er svært utfordrende å opprettholde aldersgrenser på internett, spesielt når foreldre ønsker at barna sine får lov. Vi er i dialog med interesserte, med politikere og lovgivende instanser om hvordan vi kan hjelpe foreldre at barn ha en trygg tilværelse i den digitale verdenen.

Ifølge avisa tester Facebook tilgang for barn gjennom siden av foreldre, slik at de har full kontroll på hva barna gjør på siden.

Likevel er det en alvorlig endring i strategien.

Laget for ungdom og voksne

Den norske organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og medier, synes ikke nødvendigvis at dette er en god ide. Daglig leder Merethe Clausen Moe mener Facebook ikke er skapt for barn under 13.

- Det er ingen tvil om at Facebook er veldig tilrettelagt i sin struktur for voksne og ungdom. Det spørs om det fungerer for barn, sier hun til Computerworld.

Clausen Moe påpeker også at det fort kan bli en ekstra belastning for foreldre hvis unge barn blir med på Facebook. De trenger mer oppfølging.

- Som vi skjønner ønsker Facebook å gi tilgang gjennom kontoen til foreldrene. Det betyr de må bruke mer tid på dette. Det betyr også at noen voksne som ikke ønsker å være med på Facebook vil føle seg presset gjennom sine barn, sier Clausen Moe.

Ansvarlig til 18

Men det er ikke bare negative sider Barnevakten ser. For noen foreldre kan de eventuelle nye Facebook-reglene gir en forbedring i hverdagen.

- Det kan også bety en lettelse for noen foreldre. De har sagt nei til Facebook fordi de ikke vil være med å bryte reglene, men føler likevel at barna sine er modne til å være med. Det blir lettere for dem å tillate det.

Foreldre som har tillatt barn på 12 å være med må også «jukse» og fortelle sine barn at de driver med å bryte reglene.

- Hele planen til Facebook gir oss litt blandende følelser. Foreldre må styre mer, og det er bra, men det vil også kreve mer av dem. De er jo ansvarlige for ungene sine inntil de er 18 år, sier Clausen Moe.

Lederen i Barnevakten mener det er en vanskelig etisk balanse mellom barnas rett til et privat liv og beskyttelse på internett.

Ulovlig reklame

- Det vi ser er at barn ikke forstår helt selv hva de driver med. Få barn er klar over at bilder og kommentarer på Facebook blir liggende på en server i ti år. Det spørs hvordan de ser på seg selv som barn når de er 18 og alle venner kan se det de skrev for ti år siden, påpeker Clausen Moe.

Hun påpeker også at det kan bli problemer med norsk markedsføringslov i forhold til skreddersydde reklamer.

- Barn får helt annen reklame enn jeg som voksen dame. Norske lovgivning er ganske streng i forhold til reklame rettet mot barn.

Clausen Moe har enda et punkt på agendaen om hvorfor Facebooks planer ikke er veldig heldige.

- Barnevakten er bekymret over tidsbruken. Mange barn «må» være på Facebook og bruker mye tid der. Nå blir de stadig tvunget til å være med i yngre alder. Det blir en del av kommunikasjonen, man inviterer til bursdagen og andre aktiviteter gjennom Facebook, sier hun.

- Men hva med andre onlinetjenester som Moviestar Planet og Go Super Model?

- Ja, det er ikke bare Facebook som skaper dilemmaer på nett. Det er en hårfin balanse, men vi kan ha tro på at Facebook vil strekke seg langt for å gjøre det på riktig måte.

- Vanskelig debatt

Også Datatilsynet ser både fordeler og ulemper med endringen. Tilsynet har vært i dialog med Facebook om hvordan selskapet behandler informasjonen de har om brukerne. Til nettstedet E24 sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, at aldersgrenser på teknologi er en vanskelig debatt fordi bruken endrer seg så raskt.

- Det er jo ofte et stort sosialt press på barn for å bli med på for eksempel Facebook.

Thon og hans kolleger ser daglig på problemene på nett.

- På sosiale medier er det i dag flere utfordringer rundt hvilken informasjon folk legger ut, digital mobbing og at bilder legges ut uten den enkeltes viten. Disse utfordringene blir vanskeligere jo yngre barna blir, sier Thon.

Thon mener at Facebook må være forsiktig å slippe opp for yngre barn.

- Skal barn under tretten år kunne bruke Facebook må standardinnstillingene for personvern være mye strengere, sier han til E24.no.