FAKTA: For å bekjempe feilinformasjon på plattformen, ruller Twitter ut et modereringsprogram. (Foto: Unsplash)

Nå skal brukerne selv faktasjekke Twitter

Nå skal alle brukere i USA få se kontekst på mulig misinformasjon.

I går annonserte Twitter at deres modereringsprogram, Birdwatch, rulles ut til alle brukere i USA. Programmet ble kunngjort allerede i 2021, og er et moderasjonsprogram som skal hjelpe brukere å kontekstualisere fakta.

En liten gruppe brukere får legge til kontekstuelle notater på tweets de mener har faktafeil. Notatene som blir stemt frem som mest hjelpsomme kommer opp som kontekst som alle kan se. Dette er et forsøk på å skjerpe inn feilinformasjon på plattformen ved å la brukere delta i faktasjekk-prosessen.

EU har lenge jobbet med en digital retningslinje-pakke som skal skjerpe inn krav til plattformer og faktasjekk. Både Digital Services Act, rettet mot forbrukere, og Digital Markets Act, rettet mot plattformer og konkurransefordeling, har seilet gjennom EU-parlamentet. DSA krever at plattformer i større grad håndterer feilinformasjon enn tidligere.

Eksklusiv gruppe

Alle brukere i USA kan nå se disse notatene, men det er fortsatt kun en eksklusiv gruppe som får faktasjekke. Denne "lille" gruppen inneholder rundt 15.000 moderatorer.

Twitter sier selv de skal inkludere flere brukere i moderator-gruppen, fordi det er mange som har nytte av kontekst. Etter å ha sett et kontekst-notat minsker sjansen for at en tweet blir delt videre med 15-35 prosent, skriver Twitter på sin blogg.

Der presiserer de også at faktasjekk aldri vil komme fra "Twitter Inc." og at dette er et bevisst valg. Dette for å sikre et mangfold i gruppen som faktasjekker. I tillegg vil uenighet brukerne viser i sine vurderinger fra tweet til tweet, spille inn på vekten de tillegges. Dette vil Twitter at skal forhindre reaksjonsbasert