SAMARBEID: Carl Onstad i Rebel og Sonja Horn i Entra jobber sammen for å skape det som skal bli Norges kraftsenter for deling av it-kompetanse. (Foto: Stine Marie Hagen)

Samler it-bransjen i "ny" bydel

I 2021 vil et nytt samlingssted bli født. Rebel blir navnet, og målet er intet mindre enn å bruke delingskultur til å gjøre Norge verdensledende på kompetanse innen it.

Publisert Sist oppdatert

– Vi adresserer de som er vår tids rebeller. De som er med på å skape fremtiden, og som tidligere ble omtalt som nerder, sier Carl Onstad, administrerende direktør i Rebel. 

Computerworld møter Onstad på Tekethopa på St. Olavs plass i Oslo sentrum. Her sitter han sammen med Sonja Horn, direktør for eiendomsforvaltning i Entra. Sammen jobber de for å skape det som skal bli Norges kraftsenter for deling av it-kompetanse.

Navnet blir Rebel. Det ferdige resultatet blir en videreføring av Teknologihuset - et samlingsted for kunnskapsdeling rettet mot it-folk. Den største forskjellen er kanskje størrelsen.

27.000 kvadratmeter

Det er ikke helt tilfeldig at vi møtes på Tekethopa, kafeen som tidligere var Rikshospitalets Apothek. Herfra ser vi rett på bygget som i 2021 skal huse enorme mengder med it-kompetanse. 

Enormt er heller ingen overdrivelse. Bygget skal romme intet mindre enn 27.000 kvadratmeter med ulike former for kontorer, konferanserom, restauranter og barer.

ETTER: Sånn ser Onstad og Horn for seg Universitetsgaten 2 i fremtiden. (Illustrasjon: Entra)
ETTER: Sånn ser Onstad og Horn for seg Universitetsgaten 2 i fremtiden. (Illustrasjon: Entra)
FØR: Sånn ser Universitetsgaten 2 ut i dag. (Foto: Stine Marie Hagen)

Kunnskaps-akse

Akademia vil også få plass i bygget. Rebel og Entra er allerede i dialog med et universitet. Nærheten mellom næringsliv og akademia vil være en vinn-vinn-situasjon for begge parter, mener Onstad. 

Ifølge gründeren vil det bli et pulserende liv skapt i møtet mellom teknologer, akademia og næringsliv. Her vil opptil 1500 mennesker utvikle sine prosjekter i et dynamisk kunnskapsmiljø.

– Du kan få en hel etasje med opptil 60 arbeidsplasser, men det blir mer enn bare vanlige kontorer. Her vil du ha en nærhet til den kontinuerlige læringen. Det blir en à la carte meny med kompetanse, sier Onstad. 

Entra har flere prosjekter i området, nærmere bestemt 100.000 kvadrat, og jobber med å utvikle bydelen. Her kommer blant annet juridisk fakultet og flere nye kontorbygg.

– Det blir en ny kunnskaps-akse midt i sentrum, mener Horn.

Med kontorer her trenger man ikke sende de ansatte på kurs. Her skal alt være i umiddelbar nærhet. 

SYDE: Sonja Horns visjon er at Rebel skal syde av liv. -Du skal kjenne pulsen når du kommer inn, sier hun. (Illustrasjon: Entra)
SYDE: Sonja Horns visjon er at Rebel skal syde av liv. -Du skal kjenne pulsen når du kommer inn, sier hun. (Illustrasjon: Entra)

All inclusive

Bedriftene som flytter inn får korte kontrakter med seks måneders oppsigelse. En mildt sagt forkortelse av dagens leiemarked for bedrifter, som gjerne opererer med kontrakter på flere år. Horn tror ikke det blir noe problem med hurtig utskiftning. Her skal det være muligheter til å skalere opp - det er mer en nok rom for å vokse. 

Hun forteller at de skreddersyr bygningen og utleiemodellene etter kundens behov. 

– Det blir all inclusive. Hvis du flytter inn her skal du slippe å tenke på alt som handler om kontordrift som renhold og utskifting av lyspærer. Du kan flytte inn og drive med teknologi, sier hun.

Entra ønsker rett og slett å gjøre det så lukrativt og så bra at ingen ønsker å flytte ut. Skulle man likevel ønske å flytte på seg, så står alt av kontormøbler klart til neste bedrift.

Likevel, presiserer Horn, så skal det være mulig å sette sitt eget preg på lokalene og tilpasse kontorene etter egen profil. 

Kunnskapsdeling

Onstad har mye erfaring fra store arrangementer som blant annet Javazone og NDC. Det tar han med seg videre i utviklingen av Rebel.

Under disse arrangementene har Fursetgruppen hatt en viktig rolle ved å tilby matopplevelser med sjel og karakter. Sånn vil det også bli i det nye samlingshuset for it-folket. Her vil Fursetgruppen bidra med ulike matkonsepter og uformelle steder med øl og vin. 

– Vi ønsker å legge til rette for at folk skal kunne snakke sammen. Det er viktig. Vi skal skape de gode arenaene. Läkerol sier "makes people talk", og det er vår oppgave her, ler Onstad. 

En annen erfaring som Onstad tar med seg fra NDC og Javazone er større møter og konferanser. Riktignok ikke like stort som de to nevnte, men likevel - her skal det være konferansefasiliteter for rundt 500 personer. Flere auditorier skal sørge for både små og store arrangementer som er lagt til rette spesifikt for it-bransjen. 

Tilbake til fremtiden

Adressen for det nye samlingsstedet blir Universitetsgaten 2. Telegrafverket og Televerket hadde i sin tid kontorer i dette bygget.

– Det blir litt "Back to the future"-effekt, sier Onstad, med et lurt smil.

Noe av temaet for bygget er hentet fra kultfilmen, og Onstad har gått til innkjøp av en sentral ting fra filmen. Uten å røpe hva dette er, så kan han avsløre at det vil bli en del av interiøret.

– Interiørarkitekten sier hun har fått drømmejobben. Her skal det bli kult og røft, med behagelig lys. Du skal komme inn og føle at det er et kult sted å være, sier Horn. 

I bygget, slik det står i dag, er det to etasjer med parkering. Dette skal bort, og blant annet omgjøres til en bar. Skråplanet skal baren hete, og ifølge Onstad blir det it-bransjens svar på Himkok.

KUNNSKAP PÅ TVERS: Denne baren er en av virkemidlene for å få it-folk til å samarbeide. (Illustrasjon: Entra)
KUNNSKAP PÅ TVERS: Denne baren er en av virkemidlene for å få it-folk til å samarbeide. (Illustrasjon: Entra)

Dugnadsånd

Selv om konseptet it-kraftsted er nytt, så har Entra erfaring fra et noenlunde lignende konsept. Media City Bergen er en godt organisert medieklynge som har erfart at det gir økt innovasjonskraft og kompetanseutvikling når man setter ulike type bransjeaktører og akademia under samme tak. Onstad håper på en lignende effekt med it-bransjen i Oslo. Om mulig i enda større grad. Målet er ikke mindre hårete enn å gjøre Norge verdensledende på it-kompetanse.

– Hvordan skal dere gjøre det?

– Norge er allerede langt fremme på it-kompetanse, og dugnadskulturen vår er helt unik. Dessuten har open source fått en enorm spredning her. Denne delingskulturen har fått utvikle seg og ligger i dna-et til it-folk. Vi videreutvikler denne kulturen, og legger til rette for dette både med en formell og en uformell arena, sier Onstad, og legger til:

– Vi må samle oss og samarbeide om infrastruktur og teknologiutvikling, så kan vi heller konkurrere på innhold.

Lenker:www.rebel.no