Altinn brøyter vei
-- En milepæl og et historisk evenement, sa næringsminister Ansgar Gabrielsen da han i fjor offisielt åpnet statens portal for digital innrapportering, Altinn. Fram til nå har det bare vært drevet pilotdrift, men de første testbrukerne ser allerede for seg en lettere skjemahverdag.
Portalen er samarbeidsprosjektet mellom Brønnøysundregistrene, Skattedirektoratet og Statistisk sentralbyrå som vil medføre at nesten 60 prosent av arbeidsmengden med statlige skjemaer vil bli digitalisert. Samkjøring er i seg selv et stort framskritt, men de over 80 skjematypene er utformet med stor grad av interaktivitet og innbyr til en arbeidsbesparende utveksling av informasjon mellom bedrift og etat.
Småbrukervennlig
Skjemaene er testet ut i samarbeid med små- og store bedrifter, og alle som har tilgang til internett kan logge seg på uten spesielle maskiner eller programvare.
Alle data som brukeren legger inn, blir lagret på bedriftens område på Altinns servere. Det gjør det enkelt å finne igjen informasjonen neste gang skjemaene skal fylles ut. Veiledningen for utfylling er den samme for alle skjemaene, og egne hjelpetaster gir mer informasjon hvis det trengs. Altinn hopper dessuten over spørsmål som ikke er relevante for den bedriften som er logget på. Opplysninger som allerede er kjent i etaten eller i offentlige registre er utfylt på forhånd. I tillegg skal bedriftenes egne regnskaps-, økonomi- og lønnssystemer automatisk forsyne skjemaene med opplysninger, slik at bedriftene slipper å taste inn data som de allerede har elektronisk lagret i egne systemer. Innsendingen går raskere og bedriftene unngår unødvendig dobbeltarbeid. Brukererfaringene er så langt begrenset, men blant pilotbedriftene hersker det en viss optimisme. Einar Hem er økonomiansvarlig og prosjektleder i Winsoft AS, og var en av de første som la inn reelle data. Han tror det er flere enn regnskapsførerne som vil få glede av Altinn.
-- Det har vært en del ekstraarbeid ved inntastingen fordi regnskapssystemene ennå ikke er tilpasset, men i forhold til de gamle skjemaene sparer vi mye tid på en forenklet utfylling. For et lite firma som leier inn ekstern regnskap vil det ikke være store årsverk å spare inn. Fordelen ligger i tilgjengeligheten av informasjon. Tidligere har det vært vanskelig å vite om det har skjedd en innrapportering, og likeledes hva som er innrapportert. Nå trenger vi bare å gå et sted for å sjekke at fakta er levert, og for å hente ut denne informasjonen.
Fagsystemene må komme etter
Nesten 80 prosent av SMB-bedriftene har satt bort deler av regnskapet. I sin nåværende form vil Altinn bli en stor fordel for regnskapsbyråer og revisorer, siden de i sterkere grad enn bedriftene innrapporterer direkte. For bedriftslederne vil det i første omgang være viktig å gi autorisasjon til regnskapsførere og revisorer, og å sørge for at statlig registrerte opplysninger om bedriften er korrekte. Men for at fagkonsulent Jan Erik Wilhelmsen og medlemmene i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening skal ta i bruk Altinn, må fagsystemene være oppdatert.
-- Innrapporteringen til Altinn må bli en integrert og automatisk del av fagsystemene til våre regnskapsførere for at det skal bli en effektiviseringsgevinst. En manuell innrapportering på Internet vil ikke spare tid fordi det er raskere å ta en utskrift og sende skjemaene i posten. Skal det bli en gevinst for andre enn staten, må fagsystemene raskest mulig bli integrert.
Konsulentfirmaet Accenture ble i 2002 valgt som totalleverandør for utvikling og drift av Altinn, og sammen med underleverandørene Microsoft og ErgoIntegration har de jobbet for å lage et mest mulig åpent og inkluderende rapporteringssystem. Accenture har inngått en tre-årsavtale om drift av Altinn, og de vil får betalt i forhold til hvor mange som tar i bruk Altinn. For å få en god økonomi ut av prosjektet er de med andre ord avhengige av en stor oppslutning.
-- Vi har hatt som målsetning å ha med de store leverandørene fra starten av, og satse på at de mest utbredte fagsystemene blir integrert mot Altinn i løpet av 2004. Under testperioden har vi hatt med fire av de største aktørene. Flere har meldt sin interesse etter at vi startet pilottestingen, og noen av disse har gitt uttrykk for konkrete planer, forteller Svein Olsen som er Accentures mann i Altinn.
Mer i mai
Aksjonærregisteroppgaven er et av de første skjemaene som blir tilgjengelig for alle, mens resten av skjemaene blir rullet ut i løpet av mai. Akelius AS er en av de dominerende aktørene når det gjelder skatteapplikasjoner, og de har jobbet hardt opp mot oppstarten.
-- Vi kommer med en Altinn-versjon i februar for å håndtere skjema for melding til Aksjonærregisteret. I mars kommer det en løsning for ligningsskjemaene, men allerede nå i januar kommer det en oppdatering hvor ligningsskjemaene er inne skattsystemene slik at kundene kan oppdatere sine skjemaer, forteller produktsjef Rune Arntsen i Akelius.
Han mener Altinn til å begynne med vil kreve merarbeid, men etter en modningsperiode vil løsningene bli mer smidige både fra fagsystemene og Altinn. Det opplevde de fleste i innkjøringen av den gamle Avgiverløsningen.
-- Prinsippene som Altinn bygger på er gode og enkle nok. Den største vanskeligheten har vært å få dataene fra Brønnøysund til stemme med bedriftene egne opplysninger, og allerede nå bør hver enkelt bedrift sørge for at informasjon hos Brønnysund er oppdatert.