Foto: Economics Explained

Sideloading i EU i 2024?

Det strammer seg til i Apples kamp mot den europeiske unionen.

Publisert Sist oppdatert

Bloombergs Mark Gurman skriver i sitt nyhetsbrev at Apple forbereder iOS-kode for sideloading.

Dette skal være for å komme overens med bestemmelser fra EU om at Apple må åpne for at forbrukere skal kunne laste inn apper utenom AppStore - såkalt sideloading.

Apple har hele tiden hevdet at deres redaksjonelle kontroll og kvalitetssikring av innholdet på AppStore sikrer høy kvalitet og pålitelighet for apper fri for skadevare og liknende. EU ønsker å sikre en reell konkurranse for at dette skal komme forbrukerne til gode. 

Noen spekulerte i hvorvidt denne funksjonaliteten allerede ville komme på plass med en snarlig iOS 17.2-oppdatering, men det skal bare være snakk om bakenforliggende kode. 

Når, og om, Apple kommer til å åpne for sideloading er fremdeles uvisst, men det er grunn til å tro at et såpass omfattende tiltak først vil komme på plass gjennom en større oppdatering av operativsystemet slik som iOS 18.

For utviklere vil det betyr at man slipper å betale Apple en andel av omsetningen, samtidig som man da må distribuere sine apper selv - eventuelt via andre markedsplasser. Som heller ikke er gratis. Det er også en viss bekymring for piratkopiering av innhold, og generelt at det skal føre til instabilitet og usikkerhet på iOS. Men hvor mange vanlige sluttbrukere som kommer til å gå til dette skrittet gjenstår å se, og det kan godt tenkes at Apple også vil legge noen hindre i veien.

Den bakenforliggende legislasjonen er EUs Digital Markets Act (DMA). EU og Apple ligger i juridisk krangel også relatert til skatte-avtalen med Irland, for å nevne noe. Og årets iPhone 15 med USB-C er jo et godt eksempel på at Apple har måttet vike for den europeiske unionen ved en tidligere anledning. Men så skal vi også huske på at Norge ikke er del av EU, så om det får noen konsekvenser her til lands gjenstår å se.