TEST: Vi prøveknuser Olympus Mju 1030

Olympus Mju 1030 SW tåler mer juling enn de fleste kameraer på markedet.

Publisert Sist oppdatert

Mju-serien er Olympus sitt alternativ for hardhendte fotografer. Kameraene i serien varierer i tøffhetsgrad, fra støtsikre og vannavstøtende, til modeller som tåler både dykking ned til 10 meter og meget hardhendt behandling. Vi har testet Mju 1030 SW, som hører hjemme i sistnevnte kategori.

Ifølge spesifikasjonene tåler kameraet både knall, fall og dykking ned til respektable 10 meter - uten noe som helst ekstrautstyr. Det er fortsatt litt tidlig på året for å teste hvor godt kameraet takler vann, og 10 meter er uansett langt dypere enn vi føler for å dykke. Hardhendt behandling har vi derimot gitt det, og vel så det.

Mju 1030 SW har en oppløsning på 10,1 megapiksler, 3,6 ganger optisk zoom og en stor og god skjerm på 2,7 tommer. På programvaresiden kan det skilte med hele 24 forskjellige forhåndsinnstilte programmer, hvorav fire er beregnet på undervannsbruk. I tillegg finner vi programmer for alt fra portrett- til landskapsfoto.

Blasse og triste bilder

Optikken gir altså 3,6 ganger optisk zoom. Det er litt lite sammenlignet med andre, nyere kompaktkameraer. Omregnet til 35mm-standard tilsvarer det omtrent 28 til 102mm. Dessverre hjelper det lite med gode tall på papiret, all den tid optikken er av den mikroskopiske typen. Størrelsen begrenses av at optikken må gjemmes bak et trykksikkert glass som holder vann ute.

Størrelsen på optikken er blant det viktigste for å oppnå gode bilder. Mju 1030s optikk er dessverre såpass liten at det går ut over bildekvaliteten. Selv med lave iso-verdier føles bildene uskarpe og platte. Dette merket vi også da vi testet et av kameraets forgjengere, Mju 770 SW. Fargene har en tendens til å flyte litt i hverandre, og om en blåser bildet opp til normal størrelse på skjermen, minner det litt om noe en får med mobilkamera, om enn et bra sådan. Til Mjus forsvar må det sies at et mobilkamera ikke kan konkurrere med hverken oppløsningen eller zoomen. Ikke tåler en mobil like mye juling heller.

Tåler «alt»

Litt riper og løse skruer hører med. Verktøy må du kjøpe utenom.

Disse svakhetene kan dog tilgis, all den tid ingen andre kameraer i samme prisklasse kan skryte av å tåle like mye juling og hardhendt bruk. Vi satte virkelig kameraet på prøve i løpet av tiden vi testet det. Det har gått i gulvet og bakken en rekke ganger, og da snakker vi om beinhard betong og asfalt, ikke myke teppegulv. Sånn for moroskyld brukte vi også kameraet til å filme i det vi lekte oss med fjernstyrte biler. Mju 1030 kan filme i to forskjellige oppløsninger og bilderater, 320 x 240 piksler i opptil 30 bilder per sekund, eller 640 x 480 piksler i 15 bilder per sekund (30 om du nøyer deg med klipp på 10 sekunder).

Kameraet ble plassert på bakken mens de små og raske bilene suset forbi i full fart. I blant skjedde det så klart små «uhell» som gjorde at bilene skled og traff kameraet, ofte i relativt høy hastighet. Rent bortsett fra noen riper her og der, og en skrue som løsnet, taklet kameraet julingen uten å mukke. Skruen kunne lett skrus tilbake på plass, og alt var som det skulle.

Vi startet «pent» med litt drifting som tidvis kom ut av kontroll, med litt krasjing som resultat. Rent bortsett fra den allerede nevnte skruen, tålte kameraet alt vi utsatte det for.

Siden vi nå først hadde et kamera som tålte det meste, valgte vi å teste ut å montere det fast på den ene bilen. Litt teip var alt som skulle til. Det var kanskje ikke den røffeste testen vi kunne utsette kameraet for, men det ristet godt, og var så klart veldig morsomt, om enn litt barnslig.

Konklusjon

Er du ute etter et kamera som tar flotte, skarpe og fargerike bilder, er nok neppe Olympus Mju 1030 SW det rette for deg. Om du derimot vil ha et kamera du ikke trenger å være redd for, eller som du ikke må behandle med silkehansker, kan det være verdt å ta en titt.

Bildene føles litt blasse og uskarpe, og fargene har en tendens til å flyte litt i hverandre, selv med iso-innstillingen på 80. Normalt sett skulle det gi skarpe og fine bilder. Mjus problem ligger i det som også er dets største styrke - den vanntette optikken. Den er rett og slett i minste laget for å gi virkelig gode bilder.

For de som liker å dykke, snorkle, base i snøen eller drive med andre relativt fareutsatte aktiviteter, er Mju 1030 SW et svært godt valg. Kameraet tåler nær sagt all den julingen du kan gi det, og bildene blir gode nok for de aller fleste.

Olympus Mju 1030 SW

Pris: Fra ca. kr 3 000Internett: www.olympus.no

Pluss: Meget hardført. Vanntett. Gode forhåndsprogrammer.Minus: Blasse og uskarpe bilder. Svak optikk.Fakta: 10,1 megapiksler, 3,6x optisk zoom, 2,7 tommer skjerm, vanntett til 10 meter, støtsikkert fra 2 meter.