TEST: Thinkpad R400 får jobben gjort

Lenovo Thinkpad R400 ser kanskje kjedelig ut, men kan den være akkurat den pc-en mange trenger. Sjekk testresultatene her.

Publisert Sist oppdatert

Lenovo Thinkpad R400 og R500 er begge arvtagere til Thinkpad R61. Ved å splitte opp i to serier tydeliggjøres forskjellen, som i utgangspunktet er skjermstørrelsen: 14-tommer for R400 og 15,4-tommer for R500. Videre har Lenovo gått over til Intels Centrino 2-plattform, som gir en rekke forbedringer.

R-serien rettes generelt mot vanlig applikasjonsbruk, og spesielt bedriftsmarkedet. Dette er en pc konstuert for daglig mobil bruk og som skal tåle belastningen det gir over lengre tid.

Testresultatene for R400 kan i stor grad være overførbare til R500, men R500 er en større og tyngre pc, samt at den kan ha litt dårligere batteritid.

LES OGSÅ: TEST: Fleksibel Centrino 2-pc

Det tekniske

Lenovo vil tilby en rekke forskjellige konfigurasjoner av R400. Dette gjelder blant annet prosessor, minnemengde, skjermoppløsning, skjermoverflate, skjermbakbelysning, harddiskkapasitet og mye mer. Lenovo tilbyr ingen direkte konfigurator for norske sluttbrukere, noe som gjør det litt vanskelig å finne ut hvilken modell som kan passe best.

Prosessoren i vår testmodell var Intel Core 2 Duo T9400 på 2,53 GHz. Dette er den nest kraftigste prosessoren som tilbys og det påvirker såklart ytelsen en del. Vi tror mange vil klare seg lenge med P8000-serien av prosessorer som også tilbys. Man skal huske at det ikke bare er klokkefrekvensen som er lavere på P8000-serien kontra T9000-serien, men også hurtigbufferstørrelsen. P8000-serien har også lavere maksimalt strømforbruk. Vår testkonfigurasjon ble levert med 2 gigabyte minne. Det maksimale er 8 gigabyte, men moduler er foreløpig ikke tilgjengelig for å gi mer enn 4 gigabyte.

Skjermen på vår testmodell hadde matt overflate og oppløsning på 1280x800. 1440x900 er også en mulighet – det kjører opp prisen, men gir større arbeidsområde og vil kunne bety økt effektivitet for en del typer bruk. Vår testmodell hadde tradisjonell bakbelysning av skjermen, men R400 finnes også med led-belysning.

I teorien skal led kunne gi bedre belysning med samme strømforbruk, eller lavere strømforbruk med samme belysningsstyrke. Bildekvaliteten på skjermen framstår som meget god. Undertegnede foretrekker også matt overflate, ettersom dette gir mindre reflekser i skjermen under en del lysforhold.

Vår testmodell hadde en harddisk på 160 gigabyte med rotasjonshastighet på 5 400 o/min, men Lenovo vil levere R400 med opptil 320 gigabyte kapasitet. Det er også opsjon for disker med rotasjonshastighet på 7 200 o/min-harddisk, samt modeller med krypteringsløsning direkte på harddisken.

Med 6-cellers-batteriet fikk vi nesten fem timers batteridriftstid under applikasjonsbruk. Lenovo kan også levere et 9-cellers-batteri, men dette øker samtidig vekten.

Tilkoblinger og kommunikasjon

Maskinen har tre usb-porter og firewire-port. Det er en Expresscard-kortplass i tillegg til minnekortleser. Man kan få levert maskiner med PC Card-kortplass i stedet for minnekortleseren.

For nettverk er det støtte for 10/100/1000 Mbps ethernet og 802.11a/b/g/n wlan. I vår modell ble Intels Wi-Fi Link 5300-kort benyttet. Dette er det beste av wlan-kortene Intel tilbyr for Centrino 2-plattformen.

På R400 er det kun analog tilkobling av ekstern skjerm. Går du opp til R500 finner du en kontakt for Displayport. Dette er et nytt grensesnitt for tilkobling av skjerm, og man kan via adapter få både hdmi og dvi. Flere selskaper, blant annet Dell og HP, har i dag skjermer med Displayport-støtte.

Lenovo tilbyr 3g som standard for en rekke av sine Thinkpad-serier. På R-serien er det imidlertid kun en opsjon. Modellene solgt med dette vil være prekonfigurert for Telenor og ha 90-dagers gratis bruk av mobilt bredbånd. Videre vil Telenor tilby forskjellige abonnementsløsninger. Man vil også kunne bruke 3g-løsningen mot andre mobilnett. 3g-kortet som Lenovo bruker har også en gps-modul.

Lenovo leverer full dokkingløsning for R-serien som tilleggsutstyr. Dette kan være et fornuftig tillegg hvis du ønsker å bruke pc-en mot ekstern skjerm, vanlig tastatur og vanlig mus og så videre, uten å måtte koble til en rekke kabler.

Design og konstruksjon

Rent utseendemessig ser maskinen ut som de fleste andre Lenovo Thinkpad-modeller over en årrekke. Vi har ingenting å utsette på kvaliteten på konstruksjonen; her er Lenovo Thinkpad R400 absolutt av det bedre på markedet. Konstruksjonen skal i styrke ikke være så forskjellig fra T400-serien, men R400 blir litt tykkere. Bakgrunnen for dette er at det benyttes litt rimeligere materialer, men samtidig «mer av dem», for å opprettholde styrken.

Maskinen har et chassis som skal kunne tåle en støyt, samt dreneringsløsning hvis man skulle søle væske i tastaturet. Tastaturet er etter vår mening svært bra. Det samme gjelder styreflaten, og er man av dem som foretrekker styrepinne er det også på plass. Ved jobbing i mørke omgivelser er det et lys øverst på skjermen som kan lyse opp tastaturet.

Når det gjelder plassering av tilkoblinger og lignende kunne vi ønsket at firewire-porten ikke var i front av pc-en. Dette er nok imidlertid ubetydelig for de fleste.

Fortsatt er harddisk med bevegelsesensor på plass, slik at disken kan parkere lese-/skrivehodet hvis pc-en blir utsatt for brå bevegelser som tilsier at et støt kan komme. Du kan justere sensitiviteten på sensoren, noe som er praktisk, ettersom for eksempel sensoren kan slå inn ganske ofte bare du bruker pc-en på toget.

Vekten for maskinen er 2,5 kilo, hvilket er relativt normalt for en 14-tommers-maskin, selv om det riktignok finnes 14-tommers-modeller som er lettere. Dette med 6-cellers batteri. 6-cellers-batteriet stikker litt ut på baksiden av maskinen, uten at vi føler det er av spesiell betydning. Hvor mye større 9-cellers-batteriet blir rent fysisk vet vi ikke. Til sammenligning skal Lenovo T400 være rundt 300 gram lettere med lignende konfigurasjon som R400. T400 er også litt tynnere.

Støy- og temperaturmessig har vi ikke noe å utsette på maskinen.

LES OGSÅ: Test: Rask og rimelig lettvekter

Ytelse

Ytelsen vil naturligvis være avhengig konfigurasjonen. I vårt tilfelle, med T9400-prosessor, blir applikasjonsytelsen svært god.. Grafikkprosessoren, Intels X4500, gjør en helt kurant jobb. 3d-messig er den ikke all verden. Trenger man bedre 3d-ytelse bør man velge en maskin med dedikert grafikkprosessor. Den dedikerte grafikkprosessoren maskinen kan leveres med er AMDs ATI Mobility Radeon 3470. Dette er ingen direkte racer hvis man tenker på spill, men likevel bedre enn den integrerte.

Et interessant element er at man vil kunne svitsje mellom Intel- og AMD-grafikken, og dermed aktivere AMD-grafikkprosessoren kun nå man trenger den ekstra ytelsen. Fordelen med dette er at Intel-grafikkprosessoren bruker mindre strøm ved normal applikasjonsbruk og videoavspilling.

Vi fikk litt svake tall for applikasjonsytelse under Mobilemark 2007, men ser vi på alle andre tester vi har kjørt for ytelse er maskinen på linje med andre med samme prosessor. Totalt sett blir dette en bærbar pc med svært høy applikasjonsytelse.

Batteri

Lenovo kan levere Thinkpad R400 med batteri på 4, 6 eller 9 celler. Lenovo legger mye fokus på lavt strømforbruk generelt, og vil fremheve det miljømessig i henhold til dette. Et slikt fokus gir imidlertid også utslag når det gjelder batteridriftstid.

Vår testmodell hadde 6-cellers-batteriet og endte opp med en applikasjonskjøretid på nesten fem timer under Mobilemark 2007. For dvd-avspillingstesten i Mobilemark fikk vi et resultat på over 3,5 timer. Dette er svært gode resultater.

Med det sagt er en slik batteritid noe vi også bør forventer av en maskin i dette prissegmentet i dag.

Mobilemark 2007: Batteri Ikke alle maskinene i oversikten er direkte sammenlignbar med Lenovo Thinkpad R400 i henhold til prisklasse og konfigurasjon, men uansett er det ingen tvil om at maskinen har svært god batteritid. Applikasjonstiden er nesten fem timer, og maskinen kan også leveres med et ennå kraftigere batteri.

Futuremark PCMark 2005 og Vantage

Ytelsestallene fra PCMark-testene vil være svært avhengig av konfigurasjonene maskinene ble testet med. Blant annet er en del av maskinene i oversikten i dag levert med raskere prosessorer enn når vi testet dem. For mange er det også flere prosessoralterantiver tilgjengelig og det vil påvirke tallene en del om pc-en har en enk el integrert grafikkprosessor eller en bedre dedikert grafikkprosessor. Det man imidlertid ser er at rent ytelsesmessig gjør Lenovo Thinkpad R400 en god jobb ut i fra den raske prosessoren, men blir svakere enn W500 på grunn av svakere grafikkprosessor. R400 finnes imidlertid også med dedikert grafikkprosessor.

Programvare

Lenovo leverer en god programvarepakke gjennom Thinkvantage, blant annet for administrasjon av maskinen. Det er her lett å søke opp oppdateringer for drivere og programvaren ellers. Det er videre også programvare for blant annet sikkerherhetskopiering. Operativsystem levert er Windows Vista Business, men også her er det andre opsjoner i henhold til utgaver av R400. Vi ser at det også er forhandlere som selger R400 med Windows XP.

Systemoppdateringsløsningen, som er en del av ThinkVantage-programvarepakken, gjør det enkelt å søke etter oppdaterte drivere og annen programvare for maskinen.

Konklusjon

Modellen vi har testet hadde en pris på cirka 12 000 kroner inklusive mva. Noe av bakgrunnen for den høye prisen blir nok den raske prosessoren, og vi tror mange nok heller burde prioritert litt andeledes – for eksempel høyere skjermoppløsning.

For de som kjenner Lenovos Thinkpad R-serie fra før kan vi her si at det er snakk om små forskjeller i henhold til konstruksjonen, og for mange vil nok også de tekniske forskjellene sett opp i mot nyere R61-konfigurasjoner være små. Det er imidlertid en del nye opsjoner som kan leveres. Litt av problemet blir hvilke opsjoner, og kombinasjoner av spesifikasjoner/opsjoner, som blir tilgjengelig på det norske markedet. I skrivende stund var ikke Lenovos norske websider oppdatert med informasjon om R400-konfigurasjonene.

Det vi videre kan si er at man også bør se på T400-konfigurasjonene som er tilgjengelig. Etter det vi kan se, blir det liten prisforskjell mellom relativt like R400- og T400-konfigurasjoner per i dag – i hvert fall hvis man ser bort fra de aller rimeligste modellene.

Totalt sett er dette en pc som gjør et svært godt inntrykk, men vi er spente på å se bedriftsmodellene HP og Dell vil levere på Centrino 2-plattformen i samme størrelses- og prissegment.

LES OGSÅ: Guide: Velg riktig bærbar

Lenovo Thinkpad R400 (7429-1CG)

Pris: Fra kr 7 000 inkl. mva.Testet modell: Ca. kr 12 000 inkl. mva.

Internett: www.lenovo.no

Pluss God konstruksjon. Godt tastatur og styreflate. Svært god applikasjonsytelse.

Minus Noe høy pris. Ikke digital skjermtilkobling.

Testet konfigurasjon:- Prosessor: Intel Core 2 Duo T9400- Minne (testet/max): 2 GB DDR2 / 4 GB- Brikkesett: GM45- Grafikk: Intel GMA X4500- Grafikkminne: -- Harddisk: 160 GB 5 400 o/min- Optisk: Dvd-brennner (8x) Skjerm:- Skjermstørrelse: 14"- Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Matt

Sikkerhet:- TPM: Ja- Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon:- Wlan: 802.11a/b/g/n- Bluetooth: Ja- Ethernet: 10/100/1000 Mbps- UMTS/HSDPA: Ja

Tilkoblinger:- Usb: 3 stk USB 2.0- Firewire: Ja - eSATA: Nei- Mikronfon: Ja- Hodetelefon: Ja- Digital lyd: Ja - VGA: Ja- DVI: Nei- HDMI: Nei- S-video: Nei- Serieport: Nei- Parallellport: Nei Kortplasser:- Minnekortleser- Expresscard/54Mål:- Størrelse: - Vekt: Ca. 2,5 kg