TEST: Multicom IFL-91: Rimelig og utholden

Sett opp i mot prisen på 7 000 kroner leverer Multicoms Compal IFL-91 god ytelse og svært god batterilevetid.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere har vi testet modellen Compal IFL-90+ fra Multicom og konkludert med at man fikk svært mye for pengene. IFL-91 er i utgangspunktet en enklere og rimeligere utgave av samme maskinen. Dette betyr blant annet noe svakere prosessor og bruk av Intels brikkesettintegrerte grafikkprosessor i stedet for GeForce 8600M GT. Generelt er funksjonalitet, naturligvis sett opp i mot prisen, ikke like god, men igjen er dette en maskin som overrasket oss.

LES OGSÅ: Multicom IFL-90+: Rask, funksjonsrik og fleksibel

Ved kjøp av maskinen kan en rekke opsjoner velges på flere områder. Det vi har tatt utgangspunkt i, blir av det rimeligste. Maskinene tilpasses hos Multicom her i Norge. Produksjonen av basismaskinen er det Compal som står bak. Rent volumsmessig er Compal verdens nest største produsent av bærbare pc-er. Hoveddelen av produksjonen går til selskaper som blant andre HP, Dell og Toshiba. Det betyr imidlertid ikke at deres egne modeller har direkte likheter med dem fra disse produsentene, men rent produksjonsteknisk burde Compal kunne jobben sin.

 

Det tekniske

Da vi fikk pc-en inn til test, var Intels Core 2 Duo T7100 (1,8 GHz/2MB) den svakeste prosessoren som kunne leveres til denne pc-en. Grunnkonfigurasjonen er imidlertid blitt oppdatert og den raskere T7250 (2GHz/2MB) er nå laveste prosessorvalg. Med andre ord, kjøper man denne pc-en i dag er den litt raskere enn vår testkonfigurasjon. T7250 er et stykke fra de aller raskeste prosessorene i Core 2 Duo T-serien, men samtidig er det en prosessor som gir svært mye for pengene. Ikke mange maskiner i denne prisklassen kan skilte med en slik prosessor.

Brikkesettet i pc-en er Intels GM965 (Santa Rosa). Dette inkluderer også grafikkprosessoren, Intel GMA X3100. For spill er dette langt fra noen god løsning. Er man ute etter en pc til å benytte til nyere spill, er ikke dette en aktuell pc. Skal man ha en pc i denne prisklassen med en bedre dedikert grafikkprosessor, må man regne med at spesifikasjonene på andre områder blir svakere.

Vi testet pc-en med to gigabyte minne. Maksimalt kan pc-en utstyres med fire gigabyte. Det er også opsjon for Intels Turbo Memory-teknologi. Det koster noen hundrelapper ekstra og kan under visse forhold gi litt bedre ytelse og batteribesparelser. Har man to gigabyte minne eller mer, vil normalt ytelsesfordelen være marginal, men kan gi litt raskere oppvåkning fra strømsparingsmodus.

Vår testmodell var ustyrt med en 160 gigabytes 5 400 o/min-harddisk. Maskinen kan leveres med opptil 250 gigabytes harddisk, samt 7 200 o/min-harddisk på opptil 200 gigabyte. Den raskere rotasjonshastigheten har vi i tidligere tester sett kan gi opptil 25-30 prosent ytelsesforbedring på disk-intensive oppgaver.

Pc-en har 15,4-tommers skjerm med 1280x800-oppløsning. For pc-er i dette segmentet er dette å regne som standard. Skjermen har blank overflate som gir en del refleksjoner under visse lysforhold, men samtidig gir det generelt et bedre bilde. Denne typen blank skjermoverflate har etter hvert blitt svært vanlige. Hvorvidt man foretrekker dette, er en smakssak.

Tilkoblinger og ekspansjon

Maskinen har fire usb-porter, Firewire-port, vga-utgang, tv-utgang (s-video), 10/100 Mbps Ethernet og 802.11a/b/g/n wlan. Vår testmodell hadde ikke Bluetooth, men dette er en opsjon man kan velge. For ekspansjon har man ExpressCard/54-kortplass. Integrert har man også minnekortleser for SD/MMC/MS.

De fleste tilkoblingene er på venstre side av maskinen.

 

Design og konstruksjon

Maskinen veier cirka 2,7 kilo (noe konfigurasjonsavhengig) og har i basis standard dimensjoner for en maskin i denne klassen. Størrelse og vekt gjør at den naturligvis ikke er av de letteste maskinene å frakte med seg, men den er heller ikke av de største og tyngste sett i forhold til pris og spesifikasjoner. Konstruksjonen er på det jevne «grei nok» når det gjelder kvalitetsinntrykket.

Et spesielt element designmessig er skjermlokket. Man kan her velge mellom et ganske stort utvalg av bilder i forskjellige kategorier. Videre kan man også sende inn eget bilde – noe som imidlertid koster 500 kroner ekstra. Eventuelt kan man velge et helt nøytralt bilde.

Man kan velge mellom en rekke motiver på pc-ens skjermlokk. Man kan også velge eget motiv ut i fra innsendt bilde eller ikke ha noe.

Bildegalleri: Skjemlokkillustrasjoner

Tastaturet er ikke av de aller beste, men helt ok. Vi merker oss imidlertid at Fn-tasten er plassert helt ytterst til venstre, hvor vi ellers er vant til å finne kontroll-tasten.

Varmeutviklingsmessig har vi ingenting å utsette. Støymessig merker man viften under belastning, men under normal bruk er pc-en ok støymessig.

Ytelse og batteri

Som sagt innledningsvis leveres pc-en i dag med en litt kraftigere prosessor enn det vi har testet den med. Med andre ord, pc-en vil være litt raskere for samme pris enn det som presenteres i våre ytelsestall. Det er mulig at T7250-prosessoren vil påvirke batterilevetiden litt, men det vil i så fall være svært lite.

Sett opp i mot andre pc-er vi har testet i denne prisklassen, eller nå holder på å teste, er det få som kan levere like kraftig prosessor. Dette gjør at pc-en gjør det svært bra når det gjelder applikasjonsytelse. I tillegg til dette klarer pc-en over 3,5 timer med applikasjonskjøring i Mobilemark 2007 og godt over 2,5 timer med dvd-avspilling. Dette er bra, spesielt når prissegmentet tas i betraktning.

Spillmessig er det lite imponerende. Dette vil i basis gjelde alle pc-er med Intel GMA X3100 som grafikkprosessor.

LES OGSÅ: Advent 1515: Billig advents-pc?

Ytelsesdetaljer

I grafene har vi tatt med maskiner som koster fra 7 000 til 10 000 kroner, samt storebroren Multicom IFL-90+. Denne er imidlertid testet i en konfigurasjon som blir 4-5000 kroner dyrere enn for IFL-91. Det er dermed naturlig at denne pc-en er overlegen ytelsesmessig sett.

 

Under applikasjonsdelen av Mobilemark 2007 er det kun Acer Travelmate 6492, Lenovo R61 og Multicom IFL-90+ som har bedre tall. Alle disse tre er imidlertid dyrere maskiner. Acer 6492 og Lenovo R61 koster cirka 10 000 kroner. Lenovo-maskinen har akkurat samme prosessor som IFL-91, mens Acer-maskinen har en noe kraftigere. Ut i fra dette ser vi at ytelsen for IFL-91 blir som forventet på dette området. Husk imidlertid at vi har testet maskinen med en svakere prosessor enn hva som er tilgjengelig for denne prisen nå.

 

Ser man på maskiner til omtrent samme pris som IFL-91, altså cirka 7 000 kroner, blir IFL-91 betydelig bedre enn Acer 5720GZ, Asus F3SR, Advent 1515 og HP Compaq 6715b. 3,5 timer med applikasjonsbruk og godt over 2,5 timer med dvd-avspilling er gode resultater. Vi ser at resultatene også er bedre enn for IFL-90+ levert med høykapasitetsbatteri. Dette henger imidlertid sammen med den kraftigere konfigurasjonen denne maskinen har.

 

På det jevne er tallene fra PCMark05 også gode for Multicom IFL-91. Den svake grafikkprosessoren trekker imidlertid totalresultatet ned noe. Dette gjør at maskiner som har dedikerte grafikkprosessorer kan få omtrent samme, eller bedre, resultat selv om blant annet prosessor er betydelig svakere. Husk imidlertid at vi har testet maskinen med en svakere prosessor enn hva som er tilgjengelig for denne prisen nå.

 

Resultatet i 3DMark for GPU-testen legger seg på samme novå som for andre maskiner levert med Intel X3100 eller andre integrerte løsninger. Vi ser at Asus F3SR, Acer 5720GZ og Multicom IFL-90+ gjør det betydelig bedre - disse maskinene har grafikkprosessorer fra GeForce 8M-serien.

 

Også under reelle spill blir tallene for Multicom IFL-91 svake. Så lenge man ikke har tenkt å spille blir imidlertid ikke dette noe praktisk problem.

Programvare

Vi fikk maskinen levert med Windows Vista Home Premium. Man kan imidlertid også velge Vista Home Basic, Vista Business, Vista Ultimate, XP Home og XP Pro. Man kan også velge å få maskinen levert uten operativsystem – høyst aktuelt hvis man skal kjøre Linux eller allerede har Windows-lisens.

Det man videre kan merke seg er at det koster 250 kroner ekstra å få Windows installert på systemet fra leverandør. Windows leveres på en standard installasjonsplate og er ikke basert på gjenopprettingsløsning.

Av programvare ellers finner man blant annet OEM-versjon av Nero 7 for cd- og dvd-brenning, samt Cyberlink DVD Suite som inneholder programvare for dvd-avspilling, sikkerhetskopiering, enkel videobehandling med mer.

Garanti og brukerstøtte

Pc-en leveres med to års garanti og gratis e-post- og telefonbrukerstøtte i hele pc-ens levetid. Et negativt element er at det ikke tilbys spesielt god dokumentasjon og generell informasjon via web. Det er heller ikke direkte sider for nedlasting av drivere. Drivere finner man imidlertid på www.compal.com . En del drivere vil man også kunne laste ned direkte fra komponentprodusenten – for eksempel Intel og Nvidia. Man finner her også teknisk dokumentasjon for maskinen.

Konklusjon

Prisen på testkonfigurasjonen er cirka 7 000 kroner. Maskinen kan imidlertid gjøres en del dyrere gjennom ekstra funksjonalitet, raskere prosessor, større harddisk osv. Denne konfigurasjonen gir imidlertid svært mye for pengene. Er man på jakt etter en pc til generell applikasjonsbruk og som kan brukes noen timer på batteridrift, kan dette være et svært bra valg i dette prissegmentet.

 

Multicom Compal IFL-91

 

Pris: Fra ca. kr 6 500 inkl. mva. Testet: Ca. kr 7 000 inkl. mva.

Internett: www.multicom.no / www.compal.com

+ God applikasjonsytelse. God batterilevetid. - Manglende brukerstøttesider hos norsk leverandør.

 

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7100 (T7250 leveres til kunder for tiden) - Minne (testet/max): 2 GB 667 MHz DDR2 / 4 GB - Brikkesett: GM965 - Grafikk: Intel X3100 - Harddisk: 120 GB, 5400 o/min. (160 GB leveres til kunder for tiden) - Optisk: 8x Dvd-brenner

 

Skjerm: - Skjermstørrelse: 15,3" - Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet: - TPM: Nei - Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: Opsjon - Ethernet: 10/100 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Nei - IR: Nei

Tilkoblinger: - Usb: 4 stk USB 2.0 - Firewire: 1 stk 4-pin FW400 - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Nei - HDMI: Nei - S-video: Ja - Serieport: Nei - Parallellport: Nei

Kortplasser: - 1 ExpressCard/54 - Minnekortleser

Bildegalleri: SkjemlokkillustrasjonerLES OGSÅ: HP Compaq 8510p: Den nye bærbarkongen