CRIME-AS-A-SERVICE: Utviklingen av kriminelle uten særlige it-kunnskaper som kjøper inn ondsinnet programvare eller målrettede dataangrep fra andre vokser i takt med at bakmennene blir rikere på å selge tjenester og utføre egne angrep. (Foto: vipul uthaiah/ Unsplash)

Datakriminelle kjøper og selger skreddersydde angrep

Center for Cybersikkerhed i Danmark har kartlagt hvordan kriminelle utveksler hackerangrep og andre tjenesten.

Publisert Sist oppdatert

Velorganiserte kriminelle grupper på nettet samarbeider i økende grad om å kjøpe og selge hackerverktøy, pengeutpressing, stjålne personopplysninger og andre skreddersydde dataangrep mot innbyggere og bedrifter, skriver den danske avisa Jyllands-Posten.

For første gang kartlegger Center for Cybersikkerhed denne virksomheten. Den raske utviklingen av såkalt «crime-as-a-service» betyr at kriminelle uten særlige IT-kunnskaper kan kjøpe inn ondsinnet programvare eller målrettede dataangrep som de ikke har evne til å gjennomføre selv.

Ifølge sikkerhetseksperten Peter Kruse fra SIS Security Group, som lever av å bekjempe datakriminalitet, har de datakriminelle aldri vært mer velorganiserte og strukturerte enn nå.

Problemet vokser i takt med at bakmennene blir rikere på å selge tjenester og utføre egne angrep.

– De kriminelle er blitt stadig dyktigere til å utvikle produkter og sette det i system, og gjøre datakriminalitet til en reell virksomhet. De har både en utviklingsavdeling, researchavdeling, ledelse og en support- og salgsavdeling, sier han.

(©NTB)