KVALITETSTID: Ukritisk digitalisering senker kvaliteten på læring i skolen. Det er lærdom vi kan ta med oss for å få ro og kvalitetstid i jula. (Foto: Istock)

Med ønske om digital julefred

LEDER: La oss begrense den ukritiske digitaliseringen av privatlivet også – kanskje kan jula være et godt sted å starte.

Publisert Sist oppdatert

Under sin halvårs-pressekonferanse sa Jonas Gahr Støre at regjeringen ønsker å begrense det han kaller ukritisk digitalisering av skolen. Vi skal ikke ha teknologi for teknologiens skyld, på skolen skal læring være i fokus. Regjeringens skjermbrukutvalg, som er nedsatt for å se på effekten av digitalisering i skolen, leverte sin rapport tidligere i måneden. De sier at elever leser dårligere på skjerm, og husker mindre fra det de leser. Utvalget finner også at elevene jobber mer alene når alle har hver sin digitale enhet.

Det er ingen grunn til å tro at dette bare gjelder på skolen. Dessverre finnes det ikke noe eget skjermbrukutvalg for den private sfæren. Men vi har faktisk bildearkivet. Ta en titt på bilder fra private samlinger fra året som har gått, og fokuser på øyeblikk som ble fanget uten forhåndsvarsel. Ser menneskene på bildene ut som passasjerer på bussen eller t-banen? Mennesker som befinner seg i samme rom, men alle på bildet sitter og ser inn i hver sin mobiltelefon? I så fall kan det være et tegn på at det har skjedd en litt ukritisk digitalisering av privatlivet også.

Dessverre finnes det ikke noe eget skjermbrukutvalg for den private sfæren.

Selv om jobben vår er digitalisering og effektivisering, trenger ikke det digitale å gjennomsyre alt vi gjør på privaten. Det er et av de aller viktigste navnene i 2023, Inga Strümke, et godt eksempel på. Årets dronning av kunstig intelligens, er påfallende analog på privaten. Årets mest kyndige innenfor kunstig intelligens, har en gammel mobil som hun legger fra seg så ofte hun kan.

Kanskje har vi noe å lære, både av skjermbrukutvalget og Inga Strümke. Droppe å befinne oss i samme rom, og se ned i hver vår mobiltelefon. Kanskje også vi voksne skal ta tak i det Gahr Støre ønsker at skolen skal adressere, og ta tak i den ukritiske digitaliseringen av privatlivet.

Jula kan være et godt sted å starte. Legge det digitale bort, flytte blikk, konsentrasjon og tilstedeværelse inn i rommet vi befinner oss i sammen med andre.

God jul!