Windows 8: Du må lære mye nytt

Store utfordringer til deg som vil være med Microsoft på ferden inn i Windows 8.

Publisert Sist oppdatert

Microsoft har avslørt en rekke nye detaljer om Windows 8. Nå er det ikke lenger noen tvil: – Microsoft gjør store forandringer med Windows 8, fastslår våre kolleger i amerikanske PC World og fortsetter:

– Dette er den største forandringen i hvordan folk vil bruke pc-er siden Windows 95, skriver Jason Cross i PC World USA.

Både operativsystemets visuelle karakter og mange av funksjonene vil gjennomgå store forandringer sammenlignet med dagens Windows 7, selv om du også kommer til å kjenne deg igjen i mange situasjoner.

Dessuten vil Windows 8 få gjennomgripende støtte for den neste generasjonen av mobile enheter.

«Gjenoppdagelse»

Tirsdag kveld norsk tid startet Microsofts utviklerkonferanse om Windows 8, kalt Build-konferansen, i byen Anaheim i California. Dette var første gang Windows 8 ble presentert i full bredde for utviklere og for media, selv om Microsoft har lekket en del om Windows 8 tidligere.

«Gjenoppdagelse» – reimagine — var begrepet som gjennomsyret presentasjonen av Windows 8 på det utviklingstrinnet det nye operativsystemet er på i dag, skriver PC World USA.

Windows må oppdages på nytt – og mye må kanskje også læres om igjen – både når det gjelder de radikale endringene av operativsystemets utseende, den nye støtten for tavle-pc-er, den totalt ombygde startskjermen og integreringen av en ny type «metro-stil»-programmer.

Og mye av programvaren kan du fra neste år regne med å kjøpe i den nye nettbutikken Windows Store, som er fullt integrert med Windows 8.

Betaversjonen for utviklere ville bli tilgjengelig ved 20-tiden tirsdag kveld (det vil si klokka 5 onsdag morgen norsk tid), meldte IDG News Service natt til onsdag norsk tid.

Det knytter seg stor spenning til hvor mange variasjoner av OS-et som kommer i salg – Home, Business, Ultimate eller hva nå Microsoft vil kalle dem denne gangen.

Derfor kan det godt hende at en del blir forandret før det nye operativsystemet lanseres en gang i 2012. Men det er grunn til å tro at Microsoft nå er kommet et langt stykke på vei mot målet for hvordan Windows 8 kommer til å bli.

Fundamental forandring

Det nye operativsystemet fra Microsoft representerer en fundamental forandring i måten Windows-brukere vil forholde seg til en pc – det være seg tavle-pc, bærbar pc, stasjonær pc eller alt-i-ett-maskin.

Windows 8 støtter ny maskinvare, byr på et nytt brukergrensesnitt, har nye funksjoner både for forbrukere og bedriftsbrukere, og tilbyr utviklerne en ny plattform å utvikle på.

Tross alt dette nye garanterer Microsoft at du fortsatt vil kunne kjøre alle programmer som du kjører under dagens Windows 7.

Startskjermen

Den nye startskjermen, Start Screen, er kjernen i den nye Windows-versjonen. Microsoft har vist deler av konseptet tidligere, på mediespilleren Zune og på Windows Phone 7.

Det er verdt å merke seg at den nye startskjermen ikke bare er et alternativt brukergrensesnitt utviklet for tavle-pc-er og andre enheter som bare kan betjenes ved hjelp av berøringsfølsom skjerm. Startskjermen, med alle sine levende fliser og fingerbevegelser, er Windows.

Når du starter opp en hvilken som helst Windows 8-enhet, det være seg en bærbar pc, en stasjonær pc eller en tavle-pc, får du opp en stor, låst skjerm med klokkeslett, dato og noen få meldingsikoner. Når du logger deg på, kommer du til Start Screen, et av mange skjermbilder som tilhører det såkalte metro-temaet.

Når du sveiper – med fingre eller mus – fra den høyre siden av skjermen, dukker det opp fem navigeringsikoner fra høyre side. Microsoft kaller dem for «Charms». De er symboler for henholdsvis søk, dele, starte, enheter og oppsett. Når du sveiper fra den venstre siden, hopper du tilbake gjennom de aktive programmene, akkurat som om du skulle bla deg bakover gjennom en bildesamling på en smarttelefon.

Denne betjeningsmåten virker fint også på enheter uten berøringsfølsom skjerm, hvor du må bruke mus i stedet. Det betyr at du får opp startskjermen også på vanlige pc-er – og det er forventet at du skal bruke den. Musen fungerer bra når Charms-ene er flyttet til det nedre venstre hjørnet, der hvor startmenyen er i dagens Windows.

Med hjulet på musen kan du rulle deg gjennom flere sider med fliser, og hvis du høyreklikker, kommer den samme applikasjonsmenyen frem som du ville ha fått tak i ved å sveipe fra bunnen av skjermen på en enhet med berøringsfølsom skjerm.

Microsoft ser for seg en fremtid der selv enheter med tastatur og mus vil ha berøringsfølsomme skjermen. Da vil vi dra fingrene over skjermen når dét er mest hensiktsmessig, og bruke tastaturet eller et pekeredskap når hastighet eller presisjon er det viktigste.

Tavle-pc-apper og Windows 7-programmer

Startskjermen er samlingsstedet for en nye type programmer som Microsoft altså kaller «metro-stil»-apper. De har mange likhetstrekk med nettbrett-appene du er kjent med i dag. Metro-stil-apper oppleves som en egen virtuell verden med info-vinduer, knapper, rullefelt og menylinjer. Metro-appene kjøres i fullskjermmodus, selv om du kan bruke fleroppgavekjøring med to samtidig når den ene av dem dekker den venstre eller høyre tredjedelen av skjermen.

Men hva skjer når du kjører gamle Windows-applikasjoner på en x86-enhet? Enkelt forklart kjører de på et ordinært Skrivebord, komplett med en oppgavelinje som på det nåværende utviklingstrinn ligner mye på det vi er vant til fra Windows 7.

Alle linjer og menyer er der, systemkurven er synlig – den eneste åpenbare forskjellen er at startmenyen er byttet ut med de fem Charms i Windows 8.

Her er forklaringen: Dette er ikke en annerledes modus som er forskjellig fra startskjermen. Skrivebordet kjører ganske enkelt som en hvilket som helst metro-applikasjon. Hvis du drar frem en liste over aktive programmer, vil du se at Skrivebordet (med alle dine applikasjoner som ser ut som i dagens Windows) er listet opp blant de aktive programmene. Og Skrivebordet vil fortsatt være der når du sveiper tilbake gjennom de aktive programmene. Det er litt vanskelig å forklare hvordan dette oppleves, men i praktisk bruk virker det både naturlig og innlysende.

Program-kontrakter

Programmene i Metro-stil er ment å skulle jobbe sammen basert på samarbeidskontrakter – i Windows 8 kalles tjenesten rett og slett dét, Kontrakter.

Hvis en utvikler aktiverer kontrakten for å dele med for eksempel et bildebehandlingsprogram, betyr det at data i bildebehandlingsprogrammet kan deles med andre programmer som deler akkurat denne delingskontrakten. En søkekontrakt tillater et program å fortelle operativsystemet at «mine data er søkbare».

Tanken er å gjøre det lovlig for programmer å samarbeide selv om de ikke engang vet om hverandre. Og alt skjer inne i en god og trygg sandkasse. Det som skjer der, kan ikke påvirke resten av systemet.

Windows Store

Metro-programmer laster du ned fra en ny nettbutikk kalt Windows Store, som er innebygd i Windows 8. Nye applikasjoner blir innsendt på samme måte som for Windows Phone 7 og kommer opp på en programliste i Windows Store.

Utviklerne har selv kontroll over prissettingen, tilgjengeligheten og hvilke begrensninger det skal være i prøveversjoner.

Sikkerheten ivaretas ved at appene verifiseres for stabilitet og kompatibilitet, slik at brukerne kan installere dem i visshet om at de er trygge å bruke.

Nettbutikken vil også ha et godt utvalg av ordinære skrivebordsprogrammer. Det betyr at installasjonsmetodene for slike programmer vil fortsette å virke som før.

Ny maskinvarestøtte

Startskjermen og metro-appene er ikke det eneste som er nytt i Windows 8. Langt i fra. For eksempel er det støtte for ny maskinvare, særlig ARM-baserte prosessorer, som er motoren i de fleste smarttelefoner og nettbrett.

Slike enheter vil ikke kunne kjøre tradisjonelle Windows-programmer som er kompilert for x86- eller x64-prosessor. Men det ser ut til at de fleste metro-appene vil være bygd enten i C#/XAML eller i HTML5/JavaScript, og derfor vil de kjøre uten problemer både på ARM-prosessor, x86-prosessorer og x64-prosessor.

Slutt på søk etter skriverdrivere

Windows 8 vil få en ny klasse av skriverdrivere. I dagens betautgave av Windows 8 kjørers omtrent 70 prosent av skriverne som er støttet i Windows 7.

Dette innebærer at når du plugger inn en ny skriver i din Windows 8-enhet, vil den kjøre umiddelbart, uten at du må installere noen driver. Det kan hende du aldri mer må søke etter skriverdrivere.

Det samme vil være tilfelle for USB 3.0 og radiobrikker for mobilt bredbånd, som også får sin egen klasse av drivere.

Selv om Microsoft åpenbart har brukt mye av tiden på å fokusere på startskjermen og metro-appene, har utviklerne også jobbet en del med tradisjonelle pc-funksjoner. Windows 8 kommer med en rekke nye funksjoner for filadministrasjon, og i Explorer får vi bånd-brukergrensesnittet som vi kjenner fra Microsoft Office-pakkene.

En nye oppgaveadministrator vil gi mer informasjon enn før om hva som foregår i pc-en. Det blir flere muligheter for dem som ønsker å kjøre pc-en med flere skjermer samtidig, blant annet når det gjelder plasseringen av oppgavelinjen og muligheten til å ha startskjermen på én skjerm og skrivebordet på en annen.

Windows 8 for bedriftene

Det er også mye nytt i Windows 8 myntet på bedriftsbrukere. Blant annet får vi en ny sikker oppstartsfunksjon som vil gjøre det umulig å starte opp pc-en tilkoblet maskinvareenheter som ikke er sikkerhetsgodkjent.

Windows Defender er blitt forbedret med komplett antivirusfunksjon og blir lastet inn mye tidligere i oppstartsprosedyren.

Client Hyper-V gir full virtualisering for utviklere som har behov for å teste ut forskjellige installasjoner. Windows To Go er navnet på en ny funksjon der it-administratorer kan kjøre Windows, med egne applikasjoner, data og oppsett, direkte fra en usb-minnepinne.

I denne artikkelen har vi bare så vidt skrapt i overflaten av den massive oppgraderingen som Windows 8 innebærer. Selv om det kommer en veritabel strøm av informasjon om Windows 8 fra Build-konferansen, er det ennå hundrevis av nye funksjoner som Microsoft ikke har avslørt ennå.

Som sagt, det Microsoft gjør med Windows 8, er å gjenoppdage operativsystemet. Følg med!