SAKSØKES: Google blir anklaget for monopolisering og forhindring av fri konkurranse på søkemotorfeltet. (Foto: Google)
SAKSØKES: Google blir anklaget for monopolisering og forhindring av fri konkurranse på søkemotorfeltet. (Foto: Google)

Amerikanske myndigheter saksøker Google for monopolvirksomhet

Det amerikanske justisdepartementet saksøker teknologigiganten Google for å ha misbrukt sin dominans på internettsøk til å begrense konkurranse.

Publisert Sist oppdatert

Justisdepartementet offentliggjør tirsdag søksmålet mot Google, oppgir en anonym kilde til nyhetsbyrået AP.

Google kontrollerer rundt 90 prosent av global internettsøk og tjener penger på annonser knyttet til søkene. Både politikere og forbrukerorganisasjoner har lenge anklaget Google for å misbruke sin dominerende posisjon i markedet når det gjelder nettsøk og markedsføring til å hindre konkurranse og håve inn inntekter.

Kritikere mener at det trengs strukturelle endringer for å få Google til å legge om sin atferd, og at det ikke er nok med regler og milliardbøter som selskapet er blitt ilagt i Europa de siste årene.

Søksmålet er regjeringens mest markante trekk i arbeidet for å beskytte fri konkurranse mellom ulike teknologiselskaper siden søksmålet mot Microsoft for over 20 år siden.

Saken kan bli startskuddet for en rekke saker der regjeringen vil kunne gå til retten for å hindre monopolisering og manglende konkurranse. Blant selskapene som er under etterforskning både i justisdepartementet og Den føderale handelskommisjonen, er Apple, Amazon og Facebook.

Google har nektet for anklagene om urettferdig konkurranse. Selv om de er store, argumenterer de med at de er nyttige for forbrukere og får tilstrekkelig konkurranse.