ADM.DIR.: Jeg deltar på Girls Takeover fordi jeg vil vise at man både kan sitte i rullestol og være jente i lederstilling, sier Microsoft Norges konstituerte administrerende direktør Nikita Abbas. (Foto: Microsoft Norge)
ADM.DIR.: Jeg deltar på Girls Takeover fordi jeg vil vise at man både kan sitte i rullestol og være jente i lederstilling, sier Microsoft Norges konstituerte administrerende direktør Nikita Abbas. (Foto: Microsoft Norge) 

Ny adm.dir i Microsoft Norge

Nikita Amber Abbas har overtatt sjefsstolen i Microsoft Norge. I forbindelse med FNs jentedag, 11. oktober gjennomfører Plan International «Girls Takeover», der jenter tar over maktposisjoner i bedrifter og styrer verden over.

Publisert Sist oppdatert

I Microsoft Norge er Nikita Amber Abbas (17) utnevnt til administrerende direktør.

Hun har fått følge av Sunniva Kielland Einejord (16) som tar over som direktør for offentlig sektor og Charlotte Sylvia Dalen Tjore (16) som direktør for løsningssalg.

Grunnen til disse skiftene i Microsoft Norges lederposisjoner denne fredagen i oktober skyldes FNs internasjonale jentedag. I samarbeid med Plan International arrangeres "Girl Takeover" som går ut på at jenter skal ta over lederstillinger i rundt 70 land. Lederbyttet gjelder, for ordens skyld, bare for i dag.

LEDERGRUPPEN: Her er både den nye og gamle ledergruppen i MS Norge samlet. (Foto: Microsoft Norge)
LEDERGRUPPEN: Her er både den nye og gamle ledergruppen i MS Norge samlet. (Foto: Microsoft Norge)

Vil lære

Microsofts tidligere, og også fremtidige, administrerende direktør er Kimberly Lein-Mathisen. Hun mener at vi lever i en spennende tid der samfunnet endres raskt.

– Sitter du fast i en gammel allvitende, hierarkisk modell, tror jeg du allerede har tapt. De som bestemte i går, bestemmer ikke i morgen. Hadde du hadde suksess i går, har du det ikke nødvendigvis i morgen. Derfor bør alle trenes i å se forbi fordommer og søke svar utenfor de mønstrene vi er vant til de vil, sier hun i en pressemelding fra selskapet.

– Jeg gleder meg til å se Microsoft gjennom jentenes øyne, og høre mer om hvilke muligheter de ser og som jeg kan lære av, sier Lein-Mathisen.

Man kan!

Nikita Amber Abbas som tar over som administrerende direktør kommer fra Alna og går barn og ungdom med studiespesialisering på Ulsrud VGS. Abbas har vært medlem av Plan Norge lenge og har alltid vært interessert i å delta på deres arrangement. Da hun så at Microsoft Norge lyste ut lederstillinger, grep hun sjansen.

– Helt siden jeg var liten har jeg hatt en stor interesse for programmering. Jeg tok også programmering som valgfag på ungdomsskolen. Jeg deltar på Girls Takeover fordi jeg vil vise at man både kan sitte i rullestol og være jente i lederstilling. I Microsoft Norge får jeg samtidig jobbe med teknologi, forteller Abbas, i meldingen. 

Sette fokus

Initiativet «Girls Takeover» foregår over store deler av verden for å sette søkelyset på jenters rettigheter verden over gjennom å la dem slippe til og ta over viktige lederjobber. Globalt er det mange jenter som opplever diskriminering eller ikke å få muligheter til å realisere sine grunnleggende rettigheter. Færre enn 5 prosent av daglig ledere i verdens 500 største selskap er kvinner. I Norge er kvinner underrepresentert i norsk næringsliv, og utgjør kun 15 prosent av styreledere, og under 1/5 av gründerne i aksjeselskaper.

I tråd med FNs bærekraftsmål må jenter og kvinners stilling styrkes dersom vi skal kunne oppnå en bærekraftig utvikling og inkluderende økonomisk vekst, heter det i meldingen.

- Vi må alle jobbe sammen for å bryte ned barrierer som holder jenter tilbake. Derfor markeres FNs Internasjonale jentedag med Girls Takeover hvor en jente ansettes som toppleder for en dag. Det er derfor flott at Microsoft Norge gir jenter denne muligheten. Vi må styrke jenters tro på at de kan og at det er mulig – dette vil bidra til å oppnå likestilling, sier Plan International Norges generalsekretær Kari Helene Partapuoli, i meldingen. 

I Norge er det rundt 15 bedrifter som er med på «Girls Takeover» i forbindelse med FNs internasjonale jentedag 11. oktober, for å sette globalt fokus på jenter som aktive endringsagenter og fremtidens ledere for rettferdig og bærekraftig utvikling.