Mesterkokk ble it-konsulent
Anders Reitan hoppet av karrieren som feiret kokk og ble it-konsulent i Trondheim. Karriereblandinger blir stadig vanligere.
Mesterkokk eller it-konsulent? Det er ikke alltid at karriere er det samme som utdannelse. Men er årene på skolebenken bortkastet?
Tiltross for stjernedryss i Michelin-guiden forlot Anders Reitan restauranten, London og karrieren som mesterkokk. Tilbake i Trondheim bygget han videre på hotellfagskolen med siviløkonomstudier, og i dag er han it-konsulent i IT-Nor, en trøndersk bedrift med økonomiløsninger for næringslivet.
Mat er en viktig del av kulturen for og Anders vil nok aldri slutte å bry seg om bordets gleder. Han fant kona si på kjøkkenet, og sammen deler de interessen for mat og drikke. Da gjerne som et helt konsept.
- Mat er ikke bare mat, sier Anders Reitan. Det er et konsept og ordner kjapt Serranoskinke og spekemat. I kveld skal han forelese om skotsk Whisky, til den kan man spise mer enn nasjonalretten Haggis.
Anders Reitan har identiteten med seg i det han gjør, det er ikke slik at han lenger tilbake til dampen på kjøkkenet og de store menyene. Visst kjenner han seg fortsatt hjemme blant hotell- og restaurantansatte, men det er siviløkonom med it-spesialisering han er. Hjertet følger hovedaktiviteten, sier han.
Anders Reitan har møtt mange hevede øyebryn når har fortalt om bakgrunnen sin. Nå føler han at det er mer vanlig at folk skifter karriereløp, og at mange har en annerledes og mer sammensatt bakgrunn enn tidligere.
- Jeg ansetter en del folk. Da ser jeg gjerne etter dem som har turt å gjøre noe litt annerledes, sier han.
Hallodame
Norges mest kjente ikke-lege og vaktmester, Trond-Viggo Torgersen har et langt studium i medisn bak seg. Men det er ikke som fagperson han er kjent. Nei, han var NRKs andre mannlige hallodame, og alene hjemme på barne-tv med Flode.
- Jeg har programmert i Fortran, vært servitør og kjørt ambulanse. Jeg har ingen utdannelse som artist, og kan ikke ta jobb som lege. Legeutdannelsen er ikke bortkastet, men jeg hadde måttet begynne helt på nytt som assistentlege dersom jeg skulle virke som lege, sier han. Han er blitt det han er, ikke styrt karrieren men flytt med strømmen. Taoistisk tankegang, sier han.
- Som lege fikk jeg folk som ikke hadde det så bra til å bli bedre. Nesten det samme som jeg gjør nå, sier humoristen.
20 års erfaring i en jobb behøver nødvendigvis ikke å være et kvalitetstegn. Ifølge Trond-Viggo kan det like gjerne være bare ett års erfaring ) 20 ganger.
Hjelp til jobbskift
En tung it-faglig bakgrunn er heller ikke et hinder for å begå karriereskift. Timm Sanders hadde en lederstilling i it-bransjen i mange år. Da selskapet ble rammet av nedbemanning, ble det tøft, og Sanders måtte tenke gjennom hva han skulle gjøre videre. I desember begynte han som prosjektdirektør på Aker Sykehus, det er resultatet av et stykke målbevisst jobbing.
- Jeg laget en målbedriftsliste, sier Sanders. Hva skal Timm jobbe med og hvor? For meg er kulturen og verdiene hos en ny arbeidsgiver veldig viktig.
Til å bygge opp sin kompetanseprofil fikk han hjelp av konsulentene i Right Management Consultants.
- Jeg ville for første gang i livet velge min egen sjef. Sjefen skulle ikke velge meg, sier han. Får å få det til fikk han sin forrige arbeidsgiver til å bake inn konsulenthjelp i sluttpakka.
- Karriereskift er noe av det vanskeligste du kan gjøre, sier Marianne Hagen i Right Management. Hun mener at det ikke uten videre er noe man gjør helt alene. Det er en fordel å få hjelp til å synliggjøre alt man har, og støtte til å spille på den man virkelig er god på.
- Ikke glem at mennesker kjøper mennesker, sier hun. Det gjelder å vise sin neste arbeidsgiver hva hun egentlig får.