Telio vil slanke Nextgentel

- Nextgentel tjener jo ikke penger, det er derfor Telio kjøper det. Det sier Telio-sjef Eirik Lunde etter at han har kjøpt den bergenske nettleverandøren.

Publisert Sist oppdatert

Telio, det norske selskapet kanskje særlig kjent for ip-telefoni, har nylig vært gjennom en tankeprosess.

I enden av den prosessen skjedde det noe nå i førjulstida: I dag ble det kjent at Telio vil kjøpe Nextgentel fra Teliasonera.

Kontrakten ble signert i natt.

- Vi så en mulighet for å reposisjonere selskapet vårt, sier konserndirektør i Telio, Eirik Lunde.

Etter oppkjøpet vil Telio bli den tredje største aktøren som tilbyr fastlinje bredbånd her til lands, nummer to innen xDSL-markedet.

Nextgentel vil hete Nextgentel enn så lenge - det er ikke en gang sikkert navnet får drastisk endring, all den tid Nextgentel er et etablert merkenavn. Logoen og fonten vil derimot trolig rimelig kjapt tilpasses Telios mal.

Utelukker ikke oppsigelser

Men det er innsiden, og ikke fasaden, som nok vil se de største endringene. Lunde varsler effektivisering når selskapet rent formelt sett overtas 31. januar neste år.

- Nextgentel tjener jo ikke penger, det er derfor Telio kjøper det. Der ligger mulighetene. Vi ser Nextgentel kan effektiviseres i et modent marked, og med det ta ut store lønnsomhetmuligsheter, sier Lunde.

- Telio har selv gått fra tap til inntekt, forteller direktøren, og sammenligner tapsåret 2006 med nyere tider.

Det er en slik innhenting han vil ha Nextgentel til å gjennomgå.

- Effektivisere, sier du, snakker vi deriblant oppsigelser?

- Det ligger i kortene når vi skal effektivisere - at det blir mulige nedskjæringer kan vi ikke utelukke.

Men vi snakker også andre grep. Lunde er noe hemmelighetsfull, men har et par eksempler. Nextgentel har for eksempel et enormt markedsføringsbudsjett. Telio bruker kroner null på markedsføring, de satser knallhardt på å få ut fullt potensial fra kundene de allerede har i databasen i stedet. Kryssalg. Her kan Nextgentel spare inn minst et tosifret millionbeløp på å stryke markedsføringsbudsjettet, påpeker Lunde.

Og ikke minst på support. Ukentlig får Telio kanskje inn 12.000 samtaler. Anslagsvis tre fjerdedeler av dem er fordi ip-telefonien ikke fungerer på bakgrunn av at en tredjepartsleverandør av bredbånd, slik som Nextgentel - eller Get, Telenor også videre, har problemer hos seg. Dermed har Telio-supportapparatet etter hvert opparbeidet seg en solid erfaring når det gjelder å løse bredbåndsproblemer, og her ligger det selvfølgelig synergier om Telio eier Nextgentel. To fluer i en smekk.

- Vi er smidigere

Både Telio og Telia er tilfredse med prisen for Nextgentel, som bytter hender for 601 millioner kroner, selv om de mest økonomisk oppegående til stede på pressekonferansen på Felix, Aker Brygge i dag mente det kunne være sjansespill. Lunde påpeker overfor skeptikerne at i og med at bankene har gått med på å gi dem lån til oppkjøpet, må bankene ha troa, selv om Telio ikke kan gå inn på detaljplaner om hvordan Nextgentel skal øke inntektene

Matten tilsier følgende: Hadde Telio eid Nextgentel i 2011, hadde de omsatt for 1,3 milliarder kroner. Tredje kvartal i år ville kombinert EBIT vært 77 millioner, EBITDA på 201. Til sammen får de 430.000 såkalte RGU-er, Revenue Generating Users.

Telio mener de som et lite, sprettent, fleksibelt og tilpasningsdyktig konsern har større mulighet til å hente ut gevinster fra Nextgentel enn det et damplokomotiv av et storkonsern som Teilasonera har hatt mulighet til.

- Teliasonera er et enormt konsern, og datterselskapene må innfinne seg. Vi er i et helt annet «ballgame», som kan tilpasse på en helt annen måte, sier Lunde.

Hele løsningskjeden av CRM, backoffice, billing også videre som fungerer fint i storeuropa, fungerer kanskje ikke så godt i Norge, påpeker han, og likevel er det mest rasjonelt for storspillere å innhente stordriftsfordeler ved å rulle ut samme system over hele linja.

- Lite selskap for oss

Malin Frenning fra Teliasonera er forsåvidt enig.

- Nextgentel ble et lite selskap i vårt store konsern, sier hun.

Desssuten ser Teliasonera at det er ting på gang i norsk telekom. Selskaper konsolideres.

- Vi har over tidsett at det skjer en stor konsolidering i telekom i norge, og derfor er det god timing for oss å selge nå. Vi har tatt en strategisk beslutning om å foralte dette forbrukermarkedet i Norge, sier Frenning.

- Nextgentel kan ikke alene utgjøre den plattformen som trengs for konkurranse i Norge, mener hun.

Derfor er kanskje Telio en bedre match for Nextgentel, innrømmer Frenning.

Alle parter skilles tilsynelatende som venner. Telio håper å kunne være en underleverandør for Teliasonera her i landet.

- En av Teliasonera ustrakte armer, sier Lunde.