Storspiller i verdenstoppen
Norges profesjonelle Counter Strike-spillere trener mer enn Rosenborg og er i ferd med å bli et norsk it-eksportprodukt.
Da Catch-Gamer for 14 måneder siden uttalte ønsket å bli blant verdens beste på online-spillet Counterstrike var det mange som lo. Nå ligger laget an å bli blant de fire beste på Masters-turneringen av WEG (World Esport Games) i Kina. De første to matcher er vunnet, og i dag kan til og med ikke tap mot det kinesiske laget forhindre en plass i semifinalen.
- Det har vært en helt utrolig tid, sier teammanager Rune Aslaksen til Computerworld.no.
Mer enn en røverhistorie
Catch-Gamerer mer enn en røverhistorie om en gjeng med unge norske menn som setter seg et skyhøyt mål og når det. Det er også en historie om en ny måte å gjøre forretning på i it-bransjen, om kommunikasjon utover å sitte på kontor med hverandre, og om nye internasjonale markeder hvor tradisjonelle bedrifter kommer til å slite.
- For 14 måneder siden følte jeg at mange lo litt av oss. Men da vi var på Cebit for noen uker siden merket vi at store internasjonale selskaper har hørt om Catch Gamer. Blant selskapene som har fått øyne opp for oss er Intel, Nvidia, AMD, og Microsoft. Med disse selskaper har vi hovedsaklig kontakt på internasjonalt nivå, forteller Aslaksen.
Catch-Gamer består av fem gutter mellom 16 og 25, Preben "oops" Josdal, Geir-Stian "Juve9ile" Svendsen, Jonas Alsaker "bsl" Vikan, Sondre "REAL" Svanevik og Lars "Naikon" Olaisen. De fem lever mer eller mindre for spillingen, selv om alle tar utdanning ved siden av.
I tillegg består Catch-Gamer av fire heltidsansatte og tre deltidsansatte. Aslaksen er lagets andre manager. Han spiller selv ikke, men er ansvarlig for blant annen markedsføring og kontakten med sponsorer.
- Jeg skal ikke legge skyld på det er veldig dyrt å sende fem gutta verden rundt. I fjor var laget i blant annen Tyrkia, Brasil, Chile, Spania, England, Singapore, og USA, sier Aslaksen.
Tjener på sponsing og webside
Laget får en del sponsorpenger fra bedrifter som Abit, Sennheiser og Qpad. Disse leverer også maskinvare som trengs for å være helt med i spilltoppen.
I tillegg drifter selskapet websiden www.catchgamer.no, som har nesten 65.000 medlemmer. Ifølge Aslaksens beregninger betyr det at rundt en av fem norske gutter mellom 15 og 22 er medlem.
- Vi bruker ingen penger direkte på markedsføring, men får cirka 60 medlemmer hver dag, sier Aslaksen.
Catchgamer.no har også en webbutikk hvor de selger produktene av sponsorene. På grunn av laget suksess har webstedet blitt en attraktiv plass å være.
- Vi blir ikke rik på dette forløpig, men vi hadde forrige uke 2,3 millioner sidevisninger og 36.000 unike besøkere, sier Aslaksen.
Forretning etter spillmodell
Selv om de ikke blir rike blir sannsynligvis spillere en god del smartere. Flere eksperter tror at måten online-spill verdenen er bygget opp vil være en modell for fremtidige forretningsprosesser. Å kunne løse problemer online sammen med andre som ikke er fysisk i samme område, og bruke kunnskap og evner spredd over store geografiske områder, vil gi unge store fordeler i arbeidssituasjonen.
- Vi ser at flere og flere høyskoler setter opp spilllinjer. Dette handler konkret om taktikk. Counter Strike, anses som en slags interaktiv sjakk. I forkant av en stor tyrnering trener disse gutta seks timer om dagen, seks dager i uken. Det er mer enn Rosenborg, sier Aslaksen.
Taktikk og samarbeid
- Det går helt kynisk på taktikk og strategiske valg Vi vurderer hele tiden scenarioer. Neste kamp er mot et kinesisk lag, da trenger vi en annen taktikk enn mot amerikanere eller dansker. Uansett hva vi gjør kan vi ikke slå opp i en bok, vi må prøve og feile hver eneste dag. Det er det som driver oss, vi ser på oss selv som som pionerer, eller grundere, sier Aslaksen.
Selv om Catch Gamer taper mot det kinesiske laget ligger veien til semifinalen i WEG Masters åpen. Dermed har det helt norske laget etablert seg i verdenstoppen.
- Vi fikk annenplass i en turnering i Korea i høst. Vi er kjendiser i deler av Asia, og de liker laget vårt godt. Gutta viser sine følelser, både når de taper og vinner, sier Aslaksen.
Største problem for spillaget er at de store selskaper ikke ser på Norge.
- Klart at amerikanske lag har en kortere vei til sposorer. I Norge har de store selskapene bare salgskontorer. Vi kunne godt tenke oss et større norsk teknologiselskap som sponsor. Som Opera, for eksempel, sier Alaksen.
Følg de norske gutta på www.catchgamer.no.
Les også: Microsoft kupper spillverdenenForståelsen for it-bransjen er minimal