TEST: Syvio DMB USB-tv - Se MiniTV på pc-en
Ved hjelp av en usb-mottaker kan du se gratis DMB-tv på pc-en fra seks kanaler mens du er på farten.
Distributøren MyChoice AS importerer produktet DMB USB Digital Receiver, som de har gitt navnet Syvio DMB-USB TV. Produktet koster 890 kroner og er foreløpig den eneste usb-baserte mottakeren for MiniTV (DMB-tv) i Norge. Med denne lille saken i usb-porten får du (foreløpig) NRK1, NRK2, NRK3, TV2, TV2 Nyhetskanalen og TV3 gratis på pc-en din i en bitstrøm på 376 kilobit per sekund.
LES OGSÅ: STYR UNNA - TEST AV MINITV
Dette har ingenting med RiksTV sitt digitale bakkenett å gjøre. DMB er basert på DAB-nettet, men det er naturligvis nærliggende å sammenligne med andre tilbud.
Gjennom NRKs egen web-tv får du tilgang til NRKs egne kanaler med langt høyere bildekvalitet. Skal du se TV2 live gjennom web-tv, så er det en betaltjeneste. TV3 tilbyr ikke, så langt vi kan se, mulighet til å se live tv via web-tv. RiksTV vil kunne bli et alternativ en dag, men har foreløpig ingen offisiell støtte for pc-er.
Som du kan lese i vår test av MiniTV, ønsker vi i utgangspunktet ikke å anbefale noen å bruke penger på en mottaker som kanskje er ubrukelig om bare to år.
Men vi skiller altså mellom tjeneste og dings her, og gir ikke Syvio DMB-USB TV vurdering i forhold til tjenesten den er mottaker av. Syvio DMB-USB TV vurderes utelukkende i forhold til hvor god den er til å gjøre det den skal gjøre.
Installasjon En medfølgende installasjons-cd guider deg gjennom installasjonen, steg for steg. Den gikk greit nok. Installasjonsprogrammet installerer enhetsdrivere og programmet Kogan, som gir deg tilgang til internettradio, DAB-radio og DMB-tv.
Etter det plugger du inn usb-dingsen, og skrur eventuelt på den eksterne antennen. Vi fikk ikke bilde uten den eksterne antennen. Antennen har ingen festeanordning for skjermen, og dermed blir ikke løsningen særlig aktuell å bruke mens du er på toget, eller i bilen for eksempel.
Det er også fort gjort å komme borti det klumpete usb-adapteret. Det følger med en skjøteledning, som du kan ha det hengende i isteden, men særlig elegant blir det ikke.
I bruk
Kogan-programmet gir deg tre tjenester: Internettradio, DAB-radio og DAB-video, som i praksis er DMB-video.
Å bruke denne enheten til DAB blir imidlertid sjelden aktuelt, da nettradio holder høyere kvalitet. Det er DMB som er grunnen til at du kjøper enheten, og vi velger derfor å se mellom fingrene på svakhetene på DAB-mottak. Vi ser også mellom fingrene på problemene vi hadde med oppsett av internettradio, som vi hadde gitt opp helt. Men plutselig, etter at programmet hadde krasjet en del ganger, så var også internettradio på plass.
Tjenesten for internettradio var kurant nok. Den heter iRadioPop, og gir tilgang til blant annet cirka 150 aktive norske nettradiokanaler. Bare så synd da, at Kogan-programmet gir tjenesten en dårlig brukeropplevelse.
Programmet klarte å autosøke seg frem til de seks tv-kanalene, NRK1, NRK2, NRK3, TV2, TV2 Nyhetskanalen og TV3. Kanalskifte går ulidelig tregt, over et halvt minutt på det verste. Og det er ikke det eneste som er tregt. Hele programmet er dårlig håndverk. Det virker forferdelig seigt og krasjer ofte.
Kogan er heller ikke spesielt brukervennlig. DMB-kanalene sender en video/bilde-strøm på 376 kbps. Videokvaliteten er ikke brukbar til å kjøre i fullskjerm, men ser helt grei ut om den fyller en tredjedel av skjermen. Du kan ta opp programmer, som lagres i .ts-format.
Konklusjon Det er jo ikke akkurat slik at du har noe valg, dersom du har lyst til å ta i bruk DMB-tv, og du har lyst til å bruke pc-en til å se disse kanalene. Men en dårlig antenneløsning, et klumpete adapter og sist men ikke minst dårlig programvare gjør at dette ikke er en løsning som vi kan anbefale.