ENDELIG: USB4 skal samle Thunderbolt og USB under samme standard. (Foto: Jan Birkeland)

USB4 er her allerede

Nesten lik Thunderbolt 4, men med en forvirrende vri.

Publisert Sist oppdatert

Nesten ett år etter at de første spesifikasjonene ble sluppet er USB4 blitt til virkelighet. De første produktene er forventet i hyllene snart, og vil inkludere alt fra eksterne harddisker til USB docking-stasjoner. USB Implementers Forums (USB-IF) er organisasjonen bak USB-standarden, og de har jobbet over tid med å få thunderbolt og USB-standardene så like som mulig. De lykkes godt med USB4, men bare nesten.

USB har eksistert siden 1996, og allerede i mai kan vi feire 25 år med denne trofaste standarden. Thunderbolt, designet av Intel og Apple, har på sin side akkurat fylt ti år. De to standardene møtes i USB-C formfaktoren men frem til nå har det vært forvirring rundt kompatibilitet. Både USB4 og Thunderbolt 4 når de samme hastighetene (max 40 Gbps), og USB4 er også mottakelig for eldre spesifikasjoner så lenge de bruker USB-C.

Full forvirring

Her blir det litt forvirring, fordi USB4 ikke har som mandat å støtte Thunderbolt, mens det motsatte er sant for Thunderbolts del. Det vil i praksis si at man kan finne bærbare maskiner med USB4 som ikke nødvendigvis støtter Thunderbolt, men bærbare som støtter Thunderbolt 4 vil som standard støtte USB4. USB-IF sier man kan forvente full støtte fra Intels seneste Tiger Lake-prosessorer, og det samme med de nye Macbook Pro 13 og Air.  

NY STANDARD: Slik vil det se ut når de nye produktene kommer for salg. (Foto: USB-IF)

USB4 kvitter seg med navne-standarden de brukte i USB 3 (3.1 og 3.2), og vil isteden fokusere på at USB4 kan kjøre i to hastigheter, 20 eller 40 Gbps. Disse skal vises tydelig i pakketeringen av produkter slik det vises på bildet. USB-IF sier de forventer en massiv økning i produkter som støtter denne standarden fremover og at det allerede er både kabler og produkter på markedet som støtter dette.