I et forsøk på å beskytte sensitiv teknologi vil Australias statsminister Scott Morrison begrense hva myndigheter, industri og universiteter kan dele med utenlandske partnere. (Foto: Rick Rycroft / AP Photo / NTB)

Australia vil skjerme sensitiv teknologi fra Kina

I et forsøk på å beskytte sensitiv teknologi vil myndighetene i Australia begrense hva myndigheter, industri og universiteter kan dele med utenlandske partnere.

Publisert

På et nettsikkerhetsforum i Sydney onsdag offentliggjorde statsminister Scott Morrison en liste med 63 kritiske teknologier han vil skjerme fra utenlandske aktører. På listen står blant annet 5G-kommunikasjon, kvanteteknologi, kunstig intelligens, avanserte magneter, 3D-printing, droner og vaksiner.

– Målet er å veie de økonomiske mulighetene til kritiske teknologier mot risikoen for nasjonal sikkerhet, sa Morrison.

Det betyr ikke at det blir forbudt å eksportere teknologi, ifølge statsministeren, men man kan gjøre ekstra risikovurderinger. Det kan innebære at uønsket overføring av teknologi blir stanset.

Målet er å veie de økonomiske mulighetene til kritiske teknologier mot risikoen for nasjonal sikkerhet

Det er spesielt akademisk samarbeid som har bekymret myndighetene i landet. De siste årene har det også oppstått en isfront mellom Australia og Kina, etter at førstnevnte ikke ville la Huawei operere 5G-nettet i landet.

Statsminister Morrison lister også opp i teknologiområder som skal prioriteres for investeringer. På listen står blant annet atomteknologi. Australia har vært motstandere av atomkraft og har bare én forskningsreaktor.

Nylig brøt landet en avtale om å kjøpe dieselubåter fra Frankrike, til fordel for en avtale om anskaffelse av atomdrevne ubåter med hjelp fra USA og Storbritannia.