WIN: På tide å legge C bak seg? (Foto: Swift.org / Sameen Abdulrasool)

Swift for Windows

Apples programmeringsspråk Swift kan nå med v5.3 brukes til å utvikle applikasjoner for Windows, inkludert benytte seg av tilgang til de mange eksisterende bibliotekene som finnes for plattformen. 

Publisert Sist oppdatert

Swift 5.3 er lansert, og nå med støtte for Windows 10.

Google Brain-ingeniøren Saleem Abdulrasool, som også er medlem av Swift kjerne-gruppen,  har frontet prosessen med å porte Swift over til Windows.

Swift 5.3

Å gjøre Swift tilgjengelig som et utviklingsspråk også for Windows dreide seg ikke bare om å porte over kompilatoren, men å sikre at hele økosystemet ble tilgjengelig for plattformen. Dette inkluderer kompilatoren, men også standard-biblioteket og kjerne-bibliotekene (dispatch, Foundation, XCTest).

Med den fleksible interoperabiliteten av Swift med C, og disse bibliotekene, så er det mulig å utvikle programmer for Windows utelukkende i Swift. Og dette samtidig som man kan dra fordeler av tilgangen til de omfattende bibliotekene på Windows-plattformen. 

Swift 5.3 er fra før av også tilgjengelig for Linux, i tillegg til macOS. IBM har implementert språket i en rekke server side-verktøy.

Du kan laste ned Swift 5.3 verktøyskjeden for Window 10 her. En demo-applikasjon kan lastes ned her. Prosjektet kan bygges med Visual Studio, som tar hånd om Cmake og Ninja. På sikt vil en egen pakke-håndterer ta seg av dette direkte.

Du kan se en video nedenfor der Saleem Abdulrasool gir et overblikk over prosessen med å porte Swift over til Windows.

Via Swift