60 millionersbot: mener Google har ført brukere bak lyset

Australsk konkurransetilsyn reagerer på Googles stedsdata-samling.

The Australian Competition and Consumer Commision, eller ACCC, gir bot til Google på grunn av stedsinnsamling på Android-telefoner. Dette skal ha pågått mellom januar 2017 og desember 2018, altså nesten to år. Det melder Bleepingcomputer.

ACCC sier Google har fortsatt å samle lokasjonsdata selv om brukere har skrudd av denne funksjonaliteten på mobilene sine. Dette skulle man tro var nok, men det er en annen innstilling kalt "Web og app-aktivitet" der stedsdata er opt-out, altså er det samlet inn med mindre brukeren går inn på innstillingene og slår det av.

Der står det at Google kan samle, lagre og bruke personlig identifiserbar lokasjonsdata. Det mener ACCC er misledende representasjon til forbrukere om hvordan dataene deres samles. Det anslås at 1.3 millioner Google-kontoer som tilhører australiere har blitt berørt.

– Personlige posisjonsdata er sensitive og viktige for enkelte forbrukere, og noen av disse ville kanskje gjort andre valg om bruk, lagring og samling av deres data dersom ikke Google ga villedende informasjon om hvordan disse skulle brukes, uttaler ACCC.

Ikke første gangen

Tidligere har Google fått bot av spanske datatilsyn for brudd på GDPR. Den gang var det snakk om overføring av identifiserbare data til USA.

ACCC tok rettslige steg allerede i oktober 2019, og i april 2021 kom dommen fra australsk rettsvesen om at søkegiganten hadde brutt australsk lov ved å villede forbrukere om datainnsamlingen. Google på sin side addresserte manglene i Android-systemene allerede i desember 2018, men det har ikke stanset boten på 60 millioner de nå er servert.