SIDELENGS: Nicolai Astrup har tatt et steg opp, offentlig digitalisering, som en konsekvens, i beste fall sidelengs.
SIDELENGS: Nicolai Astrup har tatt et steg opp, offentlig digitalisering, som en konsekvens, i beste fall sidelengs. 

Digitaliseringen er ikke styrket med regjeringens omrokering

LEDER: Skal det digitaliseres eller moderniseres?

Publisert Sist oppdatert

Det ble en kort karriere for Nikolai Astrup (H) som digitaliseringsminister. FrPs utgang fra regjeringen medfører store omrokeringer, og Astrup går nå over i en ny rolle som kommunal- og moderniseringsminister. Det er litt synd, for Astrup har greid å skape entusiasme på digitaliseringsfronten – både i it-bransjen og i (det viktigste) offentlig styre og stell.

Men om det har fryktelig mye å si er heller tvilsomt. Posten var uansett i det store symbolikk, da fagfeltet allerede var dekket opp i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Nå har Erna Solberg bestemt seg for å flytte "distriktene" inn i "digitaliseringen", med Linda Hofstad Helleland (H) ved roret. Slik at vi nå har et Kommunal- og moderniseringsdepartement  med en underlagt distrikt- og digitaliseringsminister. Hva som i 2020 er forskjellen på modernisering og digitalisering er det vanskeligere å forstå.

Det var et selvstendig poeng som ble adressert ved å opprette en egen post for en digitaliseringsminister. Det kommuniserte en dedikert satsing - og delegerte samtidig et tydelig ansvar. Det forsvinner når digitalisering blandes med andre statlige oppgaver. Slik sett har verken moderniseringen heller digitaliseringen blitt styrket med landets nye mindretallsregjering.