TEST: Alt du må vite om Iphone 3G

Nå er den endelig i butikkhyllene. Her er alt du trenger å vite.

Publisert Sist oppdatert

En test av Iphone i Norge må nødvendigvis være en todelt affære. Mange andre steder i Europa har man vært gjennom erfaringene med den første versjonen av Iphone. I Norge hoppet vi like godt over første versjon og gikk direkte til Iphone 3G.

LES OGSÅ: Iphone og konkurrentene

Rundt 15 000 av oss kjøpte riktignok forrige versjon direkte fra USA, men for dem som ikke gjorde det, skal vi ta en litt mer omfattende gjennomgang som også inkluderer hele telefonen, ikke bare forbedringene som ligge i Iphone 3G.

Bare Netcom?

Det er Netcom som har fått retten til å selge Iphone i Norge. Dette gjør at du er nødt til å kjøpe et abonnement hos Netcom sammen med telefonen. Dette er identisk med måten Apple har solgt Iphone helt fra starten.

I Norge innebærer dette at du må binde deg til mobiloperatøren i 12 måneder. Det er fire forskjellige abonnementsmuligheter som Netcom tilbyr.

Som man ser av tabellen nedenfor, er det ikke en billig fornøyelse. Den billigste Iphone 3G du kan skaffe deg, vil kommer på minimum 6 178 kroner over ett år. Den dyreste varianten kommer på rett over 14 000 kroner. Det hele avhenger av bruk og da særlig hvor mye data man har behov for å laste ned.

Det må bemerkes at dette inkluderer fri bruk av Netcoms trådløse soner, Homerun, i hele Norden.

Hva man velger, får være opp til hver og en, men det kan nok lønne seg å holde ett lite øye med hvor mye man egentlig laster ned. Dette finnes det en oversikt over i selve telefonen. Under ikonet Innstillinger vil man finne en oversikt over hvor mye data man har lastey ned og opp over en periode.

Skulle man ønske å kjøpe seg ut av avtalen med Netcom, er dette mulig. Det kommer imidlertid til å koste deg.

Inkludert hver måned:

Italk Small

Italk Medium

Italk Large

Iconnect

Minutter

100

250

1000

0,45 kr/min*

SMS

100

250

1000

0,59 kr/SMS

Data (MB)

100

250

1000

Fri bruk

Homerun (WLAN)

Fri bruk i Norden

Fri bruk i Norden

Fri bruk i Norden

Fri bruk i Norden

Månedsbeløp

399,-

699,-

1.099,-

499,-

Iphone 3G 8 GB

1.390,-

690,-

1,-

3.290,-

Min. totalpris 12 mnd

6.178,-

9.078,-

13.189,-

9.278,-

Iphone 3G 16 GB

2.290,-

1.590,-

890,-

4.190,-

Min. totalpris 12 mnd

7.078,-

9.978,-

14.078,-

10.178,-

For deg første er du nødt til å kjøpe en av abonnementspakkene sammen med telefonen. Du kan deretter si opp abonnementet. Bruddgebyret kommer til å koste deg 2 400 kroner hvis du har iTalk Small, 3 000 kroner for iTalk Medium og 3 500 kroner for iTalk Large.

Bruddgebyret går ned avhengig av hvor lenge du har vært i avtaleperioden, men du må betale påbegynt månedsavgift i tillegg til bruddgebyret. Hva bruddgebyret blir for iConnect vites ikke i skrivende stund.

Det er ikke enkelt å se forskjell på Iphone og Iphone 3G.

Ikke en telefon

Noe det er viktig å få med seg når man snakker om Iphone, er at telefondelen ikke nødvendigvis er hovedsaken. Som med mange andre telefoner på markedet er dette egentlig en liten datamaskin som man også kan ringe med, og ikke en telefon som tilfeldigvis kan en masse annet.

LES OGSÅ: Iphone eller iPhone?

Rent designmessig er de to versjonene av Iphone så godt som identiske. Som man kan se av bildene er det baksiden som har fått en litt annet utseende.

Den første versjonen har bakstykke av metall, men det er nå blitt skiftet ut med plast. Den nye versjonen er blitt 2 gram lettere, noe som ikke spiller den minste rolle. Knappene på toppen av telefonen og på sidene er nå i metall.

Etter vår mening er den blitt litt penere å se på. Vår modell hadde helt sort bakstykke, men det kommer også en versjon med helt hvitt bakstykke for dem som foretrekker det.

Det er først når du ser baksiden at forskjellene på de to versjonene av Iphone kommer tydelig frem.

Den kanskje viktigste endringen i selve utførelsen er at tilkoblingen for hodesettet nå er utformet slik at du kan bruke det du selv foretrekker. Apple har et eget sett som følger med når du kjøper telefonen, men det finnes bedre varianter på markedet. Spesielt med tanke på å høre musikk.

Skal du bare snakke i telefonen kan du like godt beholde det du har.

Problemet med den tidligere tilkoblingen var at den var felt ned i selve telefonen, noe som gjorde at vanlige 3,5 mm-plugger ikke passet. Dette fikk Apple mye kritikk for og det har selskapet nå rettet opp.

LES OGSÅ: Ti spreke bruksområder for din gamle Iphone

Man skal være oppmerksom på at Apples hodesett har en trykknapp i mikrofonen som gjør at man kan svare når det ringer og legge på røret etterpå uten å ta opp telefonen. Man kan også gjøre enkle manøvreringer når det spilles musikk. Denne funksjonaliteten risikerer man å miste hvis man velger ett annet sett.

Iphone har også to små høyttalere i nedre del. Disse fungerer rimelig bra hvis du vil bruke dem når du snakker som konferansetelefon, men som høyttalere for musikk er det ikke så mye å satse på. Som høyttalere for spill fungerer det greit, men det er bedre med øreproppene.

Kommunikasjon så det suser

Iphone 3G har det meste på kommunikasjonssiden. Den støtter Edge for dem som ikke har tilgang til overføring med høyere hastighet. For dem som har tilgang til de raskere nettene, støtter den både standard 3G og HSDPA. Det siste kalles også Turbo 3G eller Super 3G, avhengig av hvilken mobiloperatør man snakker om.

Dermed dekker Iphone hele feltet av mobilkommunikasjon i Norge. I tillegg har den også støtte for trådløst nett, noe som gjør den enda mer brukervennlig og gir deg som bruker tilgang på de virkelig raske nedlastingshastighetene.

Det er fullt mulig å holde øye med hvor mye data man sender og mottar.

Iphone har også støtte for Bluetooth. Det er imidlertid en meget begrenset støtte. Den forholder seg stort sett bare til håndfrisett basert på Bluetooth.

Da snakker vi om håndfrisett for samtaler, og den er kresen på hvilke sett man velger. Den støtter nemlig ikke stereo over Bluetooth, såkalt A2DP. Den støtter heller ikke filoverføring eller synkronisering over Bluetooth.

Dette er etter vår mening en forholdsvis stor mangel som Apple bør gjøre noe med ganske fort.

En gedigen skjerm

Skjermen er fremfor alt det som gjør at Iphone er litt større enn de fleste andre telefoner. En 3,5 tommers glimrende skjerm er hovedelementet i enheten.

I og med at den ikke har et fast tastatur gjøres mer eller mindre alle operasjoner via denne trykkfølsomme skjermen. Oppløsningen er på 320 x 480 bildepunkter og den støtter 16,7 millioner farger. Resultatet er glimrende.

Det spiller liten rolle om du ser på bilder, videosnutter eller rett og slett surfer på nettet. Resultatet vil imponere deg stort.

Dette bringer oss til noen av de mer spesielle funksjonene som støttes opp av denne skjermen. For det første dreier bildet på skjermen automatisk til breddeformat hvis du snur telefonen 90 grader og holder den vannrett. Dette er nyttig når du ser på bilder og ikke minst når du surfer på nettet.

Spiller du av video, vil den automatisk gå i breddeformat. Filmsnutter og trailere er en fornøyelse å se på. Det er også direkte tilknytning mot Youtube.

Du kan også fingrene direkte på skjermen for å zoome i bilder, tekst eller nettsider. Dette gjøres ved å plassere to fingre på skjermen og dra dem diagonalt fra hverandre. Ved å holde en finger på skjermen og dra denne rundt flyttes bildet på skjermen.

Dette er funksjoner som ingen gjør bedre enn Apple.

Tastatur

Tastaturet er virtuelt og kommer opp på skjermen når du trenger det. Tastaturet støtter en rekke språk, inkludert norsk. Du har også norske ordbøker som hjelper deg under skrivingen.

Skal du ha de norske tegnene æ, ø og å, må du holde nede henholdsvis a- eller o-tasten. Da vil disse tegnene komme til syne. Etter vår mening burde disse vært tilgjengelige som egne taster, dette ville forenklet skrivingen.

Du får frem de norske tegnene ved å holde nede enten a- eller o-tasten.

En fordel med at Iphone støtter flere språk er at du kan veksle mellom forskjellig språk med et enkelt tastetrykk. Iphone vil da forholde seg til ordboken for det språket du har valgt. En nyttig funksjon.

Itunes og bare Itunes

Alt du gjør med Iphone, styres via Itunes.

Dette er sentralen der du overfører bilder, musikk, video, avtaler og kontakter. Mannen i gata kan ikke bruke Iphone uten denne programvaren fra Apple.

Det spiller ingen rolle om du bruker Mac OS eller Windows, Itunes er programmet du er nødt til å forholde deg til.

Det kan diskuteres hvor vidt dette er positivt. Vi skulle vel gjerne sett at man kunne bruke telefonen uten dette programmet, men Apple har altså valgt denne måten å gjøre det på. De har faktisk gått så langt som at du rett og slett ikke får brukt telefonen overhode før du har aktivisert den via Itunes.

Programmer og funksjoner

Telefonfunksjonaliteten er god, og du finner nyttige funksjoner som konferansesamtaler med flere deltakere og andre muligheter som samtale venter.

Hører du på musikk når telefonen ringer, dempes denne automatisk og kommer opp på samme sted med samme nivå når samtalen er ferdig.

LES OGSÅ: Iphone skaper prispress

Det er også fullt mulig å gå inn i andre programmer mens samtalen pågår, for eksempel hvis du vil sjekke kalender eller kontaktdetaljer.

Iphone har en rekke programmer som er svært nyttige. For dem som vil holde styring på livet, har den god kalender og kontaktdatabase.

Du kan opprette multiple kalendere slik at du kan skille mellom privatliv og jobb. Disse kan du definere selv, så det er mulig å personifisere dette.

Kalkulatoren endrer seg til en avansert vitenskapelig variant når du dreier Iphone.

Bruker du Windows, vil Itunes forholde seg til Microsoft Outlook, og bruker du Mac OS, kan du velge om du vil bruke det som følger med os-et eller om du vil bruke Entourage, som er Microsoft Office for Macs svar på Outlook.

Kontaktdatabasen er søkbar på etternavn, fornavn eller på firma. Dette siste er en forbedring i Iphone 3G som ikke var tilstede i første versjon.

Kontaktene dine kan nås direkte via et eget ikon eller via telefonikonet som bruker den som tilgang til dem du vil ringe. Går du inn på en enkelt kontakt, kan du velge om du vil ringe eller sende tekstmeldinger til vedkommende.

Vi skulle gjerne sett at man har en kobling mellom kontaktdatabasen og kalenderen slik at man kan gjøre avtaler med en kontakt og at dette gjenspeiles i kalenderen, men dette går ikke.

Avtaler du legger inn i kalenderen, har også et eget notatfelt knyttet opp mot avtalen.

SMS-funksjonen fungerer glimrende. Du kan sende til flere mottakere og plukke disse direkte i SMS-programmet fra kontaktdatabasen. En ting vi setter stor pris på, er at Iphone tar vare på hele loggen hvis du sender flere SMS-er til en mottaker. Du kan se hele samtalen med vedkommende som snakkebobler der din del er merket i grønt, mens samtalepartneren er merket i grått. Svært nyttig.

Del 2: Ikke MMS | Hvor i all verden? | Musikk og programvare | I bedriften | Konklusjon | KARAKTER