HD-video på svake pc-er

HD-video på svake pc-er

Ønsker du å spille av tyngre HD-videoformater på din minibærbar, mini-pc eller eldre pc? Her er løsningene.

Å spille av høyoppløselig video basert på h.264 eller x264 blir mer og mer aktuelt. En populær løsning vil være å bruke VLC, som har integrert støtte for disse formatene. En annen løsning er å bruke for eksempel FFDShow i kombinasjon med programmer som Windows Media Player, Media Player Classic eller andre avspillere som støtter eksterne videodekodere. For høyoppløselig video med 720P- og om så 1080P-oppløsing kan disse løsningene gi problemer på pc-er med svak prosessor. Prøver man å spille av en 720P-film i h.264 eller x264 på for eksempel en Eee PC eller en annen pc basert på Intels Atom-prosessor vil det med de nevnte løsningene normalt sett være kraftig hakking i avspillingen.

Nå er det for mange ikke så aktuelt å spille av HD-video på en minibærbar – i en del tilfeller er imidlertid HD-formatet det man har videoen man ønsker å se i. Maskiner som Asus Eee Box og andre små kompakte stasjonære pc-er basert på Intel Atom, VIA C7 eller AMD Athlon Neo blir aktuelle å ha som stue-pc-er – pc-er som står i tv-benken for av avspilling av video, musikk og visning av bilder. En del vil kanskje også ta utgangspunkt i sin gamle stasjonære pc som stue-pc, eller man har en eldre bærbar pc man vil ha muligheten for å spille av video i høy kvalitet. Vi skal huske at første generasjon Pentium M-pc-er har høyere ytelse enn dagens vanligste Atom-prosessorer.

CoreAVC

Det finnes en rekke dekodere for h.264 som er gratis og gir god avspillingsresultat, men fordelen med den kommersielle løsningen CoreAVC er de lave systemkravene. Selv med Intel Atom-prosessoren man finner i mange minibærbare vil denne dekoderen gi mulighet for å spille av 720P-video med relativt høy bitrate. Bitrate kan forenklet sies å være enkodingskvalitet – det vil si hvor mye data som skal benyttes for å representere videoen. Høyere bitrate gir gjerne større filer og mer ressurskrevende dekoding (avspilling).

CoreAVC er i motsetning til for eksempel VLC eller Windows Media Player ikke en avspiller. CoreAVC er en dekoder som blir et komponent andre avspillingsprogrammer kan benytte hvis de støtter det. CoreAVC kan brukes sammen med blant annet Windows Media Player, Media Portal og Windows Media Player Classic - og en rekke andre programmer.

CoreAVC vil til en viss grad også kunne utnytte flere prosessorkjerner, hvilket er interessant for eldre tokjerneprosessorer og tokjerneversjonen av Intel Atom-prosessor. Det kan også gi fordeler for enkeltkjerneversjonene av Atom, som støtter Hyperthreading -- dette en teknologi som skal gi mer effektiv utnyttelse av prosessoren.

Demoversjon av CoreAVC kan lastes ned fra www.coreavc.com. Prisen for videre bruk er 15 USD, altså cirka 90 norske kroner. Videre kan man benytte Media Player Classic eller Media Player Classic Home Cinema for avspilling.

Maskinvareakselerasjon

Har man en pc med en grafikkprosessor som støttet akselerasjon av h.264-avspilling vil det kunne gi avspilling med relativt lav prosessorhastighet selv på en Atom-prosessor. På svake prosessorer har vi allerede sagt at CoreAVC kan klare jobben, men det blir så lenge det er snakk om 720P-oppløsning. For 1080P kan maskinvareakselerasjon bli en nødvendighet for avspilling.

Når det gjelder maskinvareakselerasjon av x264-avspilling vil det som regel fungere, men det kan også være avhengig av innstillingene som ble brukt når videofilen ble enkodet.

Når det gjelder dekodere finnes det flere løsninger. Den eneste som er gratis finner man sammen med Media Player Classic Home Cinema. Denne dekoderen kan også benyttes av andre applikasjoner.

En annen løsning er å bruke dekoderne i Cyberlink PowerDVD 8 Ultra. Man er da imidlertid avhengig av en eldre versjon av PowerDVD 8 Ultra, ettersom Cyberlink med PowerDVD 8 Ultra og PowerDVD 9 Ultra har hindret andre applikasjoner å utnytte deres dekodere. PowerDVD kan i eldre versjoner også spille av x264, men med noen komplikasjoner, slik at det ikke er en løsning vi normalt vil anbefale. Det finnes en del andre applikasjoner som tilbyr h.264-dekoding, men som kan være begrenset i henhold til forskjellige filformater som bruker teknologien. Ut i fra det vi kan forstå har også andre løsninger i dag der dekoderne til programmet ikke kan benyttes av andre applikasjoner.

Grafikkprosessorer som støtter h.264-akselerasjon er ATIs Radeon HD 2000-, 3000- og 4000-serie (med unntak av Radeon HD 2900) og Nvidias Geforce 8-, Geforce 9, Geforce GTS 100-, Geforce GTS 200- og Geforce GTX 200-serie (med unntak av Geforce 8800GTS-320/640 og Geforce 8800Ultra). Også Intels GMA X4500-løsning, som er integrert i flere nyere brikkesett, støtter teknologien.

Hvilken grafikkprosessor man har i pc-en kan man som regel se via Enhetsbehandlingen i Windows, eller man kan laste ned programmet GPU-Z . Vi anbefaler også at man har relativt oppdaterte drivere for grafikkprosessoren.

Også for vanlige bærbare pc-er kan det være en fordel å benytte programmer som gir maskinvareakselerasjon for HD-avspilling. Dette kan gi lengre batteridriftstid.

Oppsett med Media Player Classic

Vi bruker i denne sammenhengen Media Player Classic som eksempel på oppsett. Media Player Classic har ikke noe å gjøre med Microsofts gamle Windows Media Player, annet enn det rent utseendemessige. Det finnes flere versjoner av Media Player Classic. Standardversjonen kan benyttes i kombinasjon med CoreAVC, men ønsker man maskinvaredekoding trenger man Media Player Classic Home Cinema. Det er i praksis ellers små forskjeller mellom disse applikasjonene.

Programmet lastes ned fra mpc-hc.sourceforge.net. Det krever ingen installasjon, men kan bare pakkes ut i ønsket katalog. Videre installerer man dekoderen man ønsker å bruke. For maskinvareakselerasjon er det også en integrert dekoder.

Metode for bruk av maskinvareakselerasjon gjennom integrert dekoder gjennomgås her:

Ønsker man å benytte CoreAVC må denne installeres først. Man skal være oppmerksom på at CoreAVC kun fungerer med 32-bit-versjonen av Media Player Classic Home Cinema.

Les om:

Foto/video