Advarer mot store databaser

Advarer mot store databaser

It-direktøren i den britiske statsforvaltningen er skeptisk til å legge alle eggene i samme kurv.

Den øverste it-lederen i den britiske statsforvaltningen, John Suffolk, har kommet med en utvetydig advarsel mot at myndighetene etablerer flere gigantiske databaser.

Advarselen kom i et drøftingsmøte med parlamentsmedlemmer om overvåkingssamfunnet.

Tidspunktet kunne neppe vært bedre.

Møtet ble holdt bare noen timer før finansminister Alistair Darling redegjorde for parlamentet om at cd-er med skatteopplysninger om 25 innbyggere har kommet på avveie.

LES OGSÅ: Info-lekkasje rammer 25 millioner briter

Offentlig sektor i Storbritannia har mange svært store databaser.

- Politiets landsomfattende datamaskin er 33 år gammel. Det er dumt og risikabelt å legge for mange egg i en og samme kurv. Den beste måten å beskytte dataene på er å si at dataene er til et bestemt formål og må ha dertil egnet beskyttelse rundt seg.

For mange databaser inneholder for mye informasjon, mener Suffolk.

- Bare de som har et legitimt behov trenger adgang til dataene. Jo flere som får tilgang, desto mer komplisert blir dette. Hvis vi kan unngå å bygge opp nok en storstilt database over innbyggerne, vil det være klokt, siden vi har flere slike allerede.

- Gir ikke mening

Suffolk nevnte ikke direkte den britiske regjeringens planer om å innføre ordninger med nasjonale id-kort og elektroniske helseregister for alle inbyggere. Det er likevel sannsynlig at uttalelsene vil bli tolket som kritikk av disse planene.

It-direktøren advarte mot å lage en for vidtrekkende innbygger-database.

- Det må være balanse. Det gir ikke mening verken å forvente eller vurdere en helt sentralisert slik database, sier Suffolk.

Les om:

Sikkerhet