Ti brukere på én pc

Officestation L200 er en sølvfarget liten boks som gjør at flere kan dele en Windows-pc.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en typisk liten sparebøsse som i realiteten bruker tynnklientteknologi sammen med tilpasset programvare for å utnytte ressursene bedre. Med fem watt (en vanlig PC krever gjerne sine 250 watt) strømeffekt er den strømgjerrig og uten innebygd programvare er det kun selve den sentrale maskinen som trenger drift- og vedlikeholdsstøtte.

Den sentrale maskinen kan være en Windows XP-PC, eller en Windows 2003 Server. Det er egen programvare som følger med OfficeStation som installeres i hver sentrale maskin. Det hele arter seg som om flere bruker en PC med flere brukerprofiler samtidig.

Server-versjonen støtter 30 samtidige brukere, opp fra ti for en vanlig PC. I tillegg støttes også SBS 2003 og XP Media Center, eller til og med XP Home, for den som virkelig vil spare penger hjemme. Apropos det, den som vil kople denne til en Linux-drevet PC kan utnytte flere terminaler enn 10/30, men her vil variasjonene mellom distro'ene spille inn.

Selve enheten er uten harddisk, vifte eller bevegelige deler, så den vil fungere helt støyfritt. Sikkerheten er også ivaretatt, siden det ikke er data lagret lokalt. Nytten for skoleverk, internettkafeer eller kostnadsbevisste bedrifter burde være høy.

OfficeStation distribueres av Xanion, og selges blant annet hos Komplett for 1695 kroner.

Les mer om tynne klienter i Kunnskapssenter