TEST: 13,3-tommer MacBook Air - Liten, men fullverdig pc

MacBook Air skaper nye pc-vaner – og avhengighet. Det er vår konklusjon etter en flere måneders langtest.

Publisert Sist oppdatert

Den nye MacBook Air-generasjonen ble lansert i juli i fjor, og i august ga vi den terningkast 6 i en testomtale basert på den minste modellen, med 11,6-tommers skjerm.

Nå har vi hatt gleden av å kjøre storebroren, med 13,3-tommers skjerm, gjennom en flere måneder lang test der vi særlig har fokusert på den praktiske bruken av maskinen.

Vi hadde en tese om at en slik maskin åpner for nye måter å bruke pc-er på. Air-maskinene til Apple har jo på sett og vis skapt en ny datamaskinklasse. Men én ting er å tro det – noe annet er å finne ut om det stemmer. Derfor en langtidstest.

Selv om vi nettopp hevdet at MacBook Air-maskinene har skapt en ny datamaskin-kategori, er det jo et faktum at vi har hatt små pc-er på markedet i mange år. Så nå motsier jeg vel meg selv?

Vel, for en god del år siden hadde jeg en lett og liten Fujitsu Siemens-pc som jeg var veldig begeistret for. Den hadde 10-11 tommers skjerm og var utmerket på jobbreiser. Men den var svindyr. Den kostet over 20 000 kroner, slik ultraportable pc-er gjorde den gang – målgruppen var definitivt næringslivet, ikke privatbrukere. Skjermen var ikke særlig behagelig i bruk, og tastaturet var så krympet at man nesten måtte bruke blyantspisser på fingertuppene for å kunne skrive med det. Dessuten var ytelsen så som så.

MacBook Air, og spesielt den nyeste generasjonen med utrolig mye bedre ytelse enn den første Air-maskinen fra 2008, har fjernet så å si alle svakhetene som vi så hos de ultraportable bedrifts-pc-ene fra tidlig på 2000-tallet.

Tung Adobe-programvare

Vi snakker altså om en ultraportabel pc som har god nok ytelse for de aller fleste kontoroppgaver og vel så det – forholdsvis tung bildebehandling og til og med videoredigering er ikke noe problem.

Vi har blant annet testet maskinen med Adobe Creative Suite 5.5 installert og jobbet med foto og video med helt grei ytelse, selv om tunge Adobe-programmer ikke er hva denne maskinen er konstruert for, spesielt ikke når det gjelder SSD-ens begrensede lagringsplass. Adobes store program-suiter krever mye plass i program-mappen, og siden de bruker mye til foto og video, genererer de jo gjerne store datamengder.

13-tommersmodellen av MacBook Air har vesentlig større skjermflate enn den lille 11-tommersmodellen til venstre.

Kompromissene

Samtidig representerer MacBook Air en type bærbare maskiner uten mange av kompromissene som gjerne preget de små bærbare «mini-pc-ene» som flommet over markedet for noen år siden. Selv om mini-pc-ene en kort tid var veldig populære, hadde de for eksempel liten skjerm med lav oppløsning som egnet seg dårlig til det produsentene hevdet maskinene var designet for: surfing på internett.

Nå kommer man ikke utenom at også MacBook Air har noen kompromisser. Det gjelder først og fremst tilkoblingsmuligheter, som det er forholdsvis få av. Men er det noe problem?

Nei, etter å ha brukte denne maskinen i flere måneder har jeg ennå ikke en eneste gang fått problemer på grunn av manglende tilkoblingsmuligheter. Det skyldes naturligvis i noen grad måten en slik maskin brukes på. For de fleste er en MacBook Air ikke hoved-pc-en, men en tilleggsmaskin som brukes når man er på farten eller har behov for å flytte seg rundt i boligen.

For eksempel har jeg de siste månedene måttet overlate disposisjonen av hjemmekontoret mitt til et annet familiemedlem på grunn av en midlertidig endring av arbeidssituasjonen. Der har jeg en kraftig iMac tilkoblet en masse ekstrautstyr – skannere, skrivere, en håndfull eksterne disker og så videre. Imens har jeg vært henvist til å jobbe på kjøkkenbordet, spisestuebordet og så videre.

Når man jobber på en slik maskin, styrer man sikkert nærmest ubevisst unna oppgaver som krever en masse tilkoblet utstyr. Det er ikke når jeg jobber på «min» MacBook Air at jeg kjører den tunge backup-en av min bildesamling på flere titalls tusen bilder. Nei, da skriver jeg i Word og Pages, søker etter informasjon og leser artikler på internett, lager presentasjoner og jobber med regneark, håndterer e-post, kommuniserer i Microsoft Messenger, legger planer i Evernote og sjekker iCal-kalenderen. Og kanskje spiller jeg litt musikk eller ser på en film.

Har du forresten lagt merke til hvor mange små Mac-er det er på fanget til de forretningsreisende på morgenflyene nå om dagen? Fra Gardermoen og hvor som helst ellers? Alle disse nye Mac-brukerne sitter slett ikke bare ser på film eller lytter til musikk, men jobber like gjerne i Excel og PowerPoint (eller Apple-alternativene Numbers og Keynote) under flyfrokosten. Apples store gjennombrudd i bedriftsmarkedet, også utenom grafisk og kreativ bransje, er mer og mer synlig.

I et halvmørkt morgenfly eller sent kveldsfly er forøvrig det bakbelyste tastaturet på MacBook Air – som manglet på tidligere modeller – langt fra en gimmick, men virkelig nyttig.

Noen vil sikkert savnet innebygd cd/dvd-stasjon, men jeg har greid meg bra uten. Til og med gjenoppretting av Lion fra minnepinne eller fra den «hemmelige» OS-backuppartisjonen på flashdisken gikk som smurt uten savn av dvd. Forutsetningen er imidlertid at man har internett-tilknytning.

I absolutt de aller fleste situasjoner er tilkoblingsmulighetene på MacBook Air tilstrekkelig for å gjort jobben. Det eneste som er viktig å passe på, er at brukere som trenger å koble seg til forskjellige projektorer for presentasjoner når de er på besøk hos mange forskjellige firmaer på samme reise, bør sørge for å anskaffe et lite batteri av adaptere fra MiniDisplayPort til VGA, DVI, HDMI og hva man måtte støte på under sin ferd fra møterom til møterom.

13-tommersmodellen har forøvrig en fordel fremfor 11-tommersutgaven: Den har en SD-kortplass som den minste modellen mangler. Ypperlig for alle som vil jobbe litt med sine digitale fotografier når de er på farten.

Ytelsen

Som sagt var de første utgavene av MacBook Air – den første lanseringen skjedde i januar 2008 – belemret med dårlig ytelse kombinert med ganske høy pris. Dette har bedret seg fra generasjon til generasjon, og fra 2010 begynte MacBook Air-maskinene å oppleves som en fornuftig miks av pris og ytelse.

Så hvor god er egentlig ytelsen?

Med lavstrømsversjoner av Intels «Sandy Bridge» Core i5-prosessorer byr nyeste MacBook Air på en ytelse som ikke bare nærmer seg storebrødrene i MacBook Pro-familien, men i noen tester også går forbi. I en serie på ni tester som måler både prosessorytelse og lagringstempo, fant vi at nyeste MacBook Air var 1,5 ganger raskere enn forgjengeren, og videokoding med programmet HandBrake målte vi til nesten dobbel hastighet.

Våre tester viste også at MacBook Air altså kan måle seg med MacBook Pro. Vi sammenlignet med en MacBook Pro 13-tommer med 2,3 GHz Core i5-prosessor. Pro-modellen var litt raskere, 1,1 ganger så rask som Air-modellen på en av de mest prosessor-krevende testene, altså videokoding, men på en del andre tester der diskhastighet spilte større rollen, kom Air-maskinen faktisk først i mål. Vi kan imidlertid vente at neste generasjon MacBook Pro-modeller vil ha flashminne og at de dermed vil gå forbi Air-maskinene igjen.

Batterilevetiden målte vi til fem og en halv time – Apple oppgir tiden til sju timer. Men våre tester er litt mer krevende og tapper batteriet litt raskere. Som i tidligere tester av 11-tommersmodellen registrerte vi forbedret batterilevetid også på den nye 13-tommersmodellen sammenlignet med forrige generasjon.

I vanlig bruk er MacBook Air 13-tommer sval og meget stillegående. Men ved sterke prosessorbelastninger, for eksempel ved videoredigering, kan man kjenne at maskinen blir varm på undersiden, og da kan man også oppleve en ganske sterk viftestøy. Dette slo også til da vi prøvde noen gamle spill som ikke var optimalisert for nyere prosessorer. Men til daglig er maskinen svært stillegående.

Vi snakket om kompromisser, og noen er det jo. Lille MacBook Air har innebygd webkamera, men i motsetning til på iMac og MacBook Pro greier det ikke å ta opp video i full HD.

Kobler man derimot til Apples 27-tommers Thunderbolt-skjerm, får man med et innebygd Facetime HD-kamera på kjøpet. Vi hadde skjermen inne for å teste den sammen med MacBook Air, men dessverre ankom Air-maskinen forsinket, så vi måtte returnere skjermen uten å ha fått prøvd kombinasjonen, som sies å være en fortreffelig, om enn ikke helt billig løsning. Bare det at man får med FireWire 800-port, tre usb-porter, Gigabit Ethernet-port og Thunderbolt-port som kan kjedekoble andre Thunderbolt-enheter, gjør dette til en praktisk løsning på skrivebordet.

Den nyeste MacBook Air-generasjonen krever forøvrig OS X Lion eller nyere.

Konklusjon

Det er sikkert ganske mange Mac-brukere som ikke trenger en kraftigere, raskere og bedre Mac enn en Air-modell, gjerne med 13-tommers skjerm, som vi har testet denne gang. Vi har riktignok håndterte den som en tilleggs-pc, men også brukt som hoved-pc tror vi begrensningene – litt få tilkoblingsmuligheter og ingen cd/dvd-enhet – er til å leve med.

Med den økte ytelsen og andre gode nyheter, som bakbelyst tastatur, er MacBook Air blitt en utmerket bærbar pc.

Langtidstesten viste også at den lave vekten og slanke utformingen gjør at man tar med seg maskinen på steder og inn i arbeidssituasjoner der man normalt kvier seg for å dra med seg en bærbar pc. Ultraportable pc-er som MacBook Air og dens Windows-konkurrenter åpner for større frihet til å jobbe når og hvor det måtte passe. At det også øker trykket mot en allerede hardt presset fritid, er ikke maskinenes feil.

(Forøvrig nevner vi at rimeligste MacBook Air, med 11-tommers skjerm, koster 7890 kroner, mens rimeligste 13-tommersmodell koster 10 290 kroner.)