Lever ut spilldrømmen

Lever ut spilldrømmen

JOBBEN MIN: Bendik Stang har alltid vært en ivrig gamer og drømt om å lage egne spill. I dag er drømmen virkelighet med spillutviklingsselskapet Snow Castle Studios.

Fra 2003 drev Stang selskapet gameXplore som analyserte spill, men det tok ikke helt av og han valgte derfor å satse videre på spillutvikling for blant annet pc, mac og konsoller. Det angrer han ikke på.

Snow Castle Studios kom til verden i 2009 i samarbeid med blant annet Erik Hoftun Morten Nordvold.I startfasen laget selskapet mest flashbaserte minispill for Tv2, men etter hvert har det blitt større prosjekter. Etter at Ipad kom på markedet har selskapet satset sterkt på blant annet interaktivitet for nettbrett basert på iOS og Android.

- Da vi startet høsten 2009 var det vi kun fire stykker, i dag er vi ti, forteller Stang.

Han er stolt av den spennende utviklingen selskapet har hatt og ikke minst det kreative miljøet som florerer i lokalene. For å skape et spill kreves det blant annet programmerer, spilldesigner og 3D-artist.

- Det blir som et kreativt orkester med mange ulike roller. I dag har vi blitt et gjennomført team. Det er viktig, sier han og forteller at de har et lag som på langt utover det som kreves.

Stang hadde spill i tankene da han utdannet seg til sivilingeniør med spesialisering i 3D-animasjon og spilldesign fra Danmarks tekniske universitet og New York State University i Buffalo.

Han har jobbet beinhardt de siste to årene og har hatt en finger med i det meste som har skjedd i selskapet.

- Snart får vi inn en ny daglig leder og jeg ser frem til å fungere som kreativ leder i selskapet. da kan jeg fokusere mindre på drift og mer på det kreative som jeg er best på og liker best å holde med på. Det å skape noe er det beste med jobben, forklarer han.

Det er viktig å ha kapitalen på plass for å utvikle spill.

- Det koster naturlig nok mye å produsere spill, men fordelen vår er at vi ikke lager noen store produksjoner. Dermed blir det lettere å ferdigstille, sier han og forklarer at de måtte begynne i det små med enklere spill og interaktive historier for å få mer ressurser.

Uten investorer og støtte er det vanskelig å drive et spillselskap i Norge, heldigvis er det mange som har tro på prosjektene til Snow Castle.

- Vi har fått støtte av blant annet Innovasjon Norge og Filmfondet. Resten er finansiert av de som startet selskapet, forklarer han.

Selskapet har arbeidet mest med interaktive spill for den yngste målgruppen. Og om en måneds tid er det ventet at spillprosjektet Hogworld er klart for lansering. Det vil bli en applikasjon som kan karakteriseres både som en bok og spill på samme tid. Det er mulighet for å bare følge historien, for så å gå tilbake å oppleve ved en senere anledning.

- Spillet passer trolig best for de mellom fire og åtte år, men jeg tror også at foreldre kan finne glede av det, forklarer Stang.

Siden han har hele fire barn på hjemmebane gjør ham ekstra engasjert i hvordan barn opplever det å spille på for eksempel Ipad. Yngstedatteren Zöe på to år inspirerte teamet til å lage en applikasjon kalt Say It, Zoë for Ipad. Den finnes allerede i Appstore og passer fint for de aller minste som skal lære seg nye ord.

- Det er mulig å bruke flere fingre på touch-screenen og fortsatt få bildet til å bevege seg. Slik blir det lettere for de minste å forstå når de blir introdusert for applikasjonen første gang, sier han og viser applikasjonen på ipaden.

Spesielt opptatt er han av hvordan historiefortelling for barn kan gjøres på en morsommere måte enn å holde i en bok.

- Hvis barnet får velge mellom en interaktiv historie på Ipad eller en bok er det ikke vanskelig å tenke seg hva som blir favoritten, mener han.

Selskapet har tatt kontakt med flere forlag for samarbeid om blant annet å lage barnebøker på Ipad, men spesielt i Norge har det vært vanskelig å få forlagene til å se potensialet.

- Det er om å gjøre å komme i forkjøpet, vise vei og ikke minst øke forståelsen for hvordan bøker og didgitale medier kan kobles sammen, mener han.

Internasjonalt opplever han at forlagene tør å satse mer og har fått gode tilbakemeldinger.

- Spesielt engelske forlag som jeg møtte på en internasjonal bokmesse i italia finner våre ideer interressante, forklarer han og fortsetter.

- Det er viktig å å lage spill som trigger barna samtidig som de lærer, forklarer han.

Stang kommer med et eksempel på hvordan interaktive historier kan brukes til å øke barns selvtillit.

- I stedet for klassisk undervisning hvor du må lese deg opp å få resultater basert på karakter, kan du se for deg at alle sitter med hver sin Ipad og lærer matte via en interaktiv historie. Noen vil være på level to og andre på level sju, men istedet for å få en fastsatt karakter kan de prøve igjen flere ganger til de kommer på netse level, forteller Stang.

Han tror at muligheten for å bygge barns selvtillit også vil bety mye for læringsevnen.

- Jeg håper at også forlagene etter hvert vil se det store markedet på dette området. Så langt er det nokså upløyd mark, avslutter han.

NAVN: Bendik Stang

TITTEL: Gründer og kreativ leder for selskapet Snow Castle Studio

ANSATT SIDEN: 2009

It Bransjen