Slik så byen ut i 1937

Slik så byen ut i 1937

Nå kan du finne ut hvordan huset ditt så ut i gamle dager. Finn.nos karttjeneste er utvidet med historiske flyfoto.

Oslo, Bergen, Kongsberg, Ålesund, Molde, Kristiansand, Stavanger og Trondheim er noen eksempler på byer som har fått tilføyd bilder fra tidligere tider i Finn.nos karttjenester, under menyvalget ”historiske”.

- Dette er gamle flyfoto som er digitalisert, og vi har fått bildene fra Statens kartverk og Oslo kommune, gjennom Norkart, opplyser produktsjef for kart på Finn, Per Eirik Marton.

Han sier til Computerworld at Finn i lang tid har fått henvendelser fra folk som lurer på når bilder i Finn.nos karttjenester er tatt, og at tjenesten derfor nå er utvidet med den nye ”historiske”-funksjonen.

Stor interesse, bedre detaljnivå

- Karttjenestene våre er et supplement til Finn.no som folk viser stor interesse for. Derfor forsøker vi å tilby det beste av kart, og i mange tilfeller er våre kart langt bedre enn de fleste internasjonale karttjenester når det gjelder detaljnivå, blant annet fordi vi bruker flyfoto, mens for eksempel Google Maps er basert på satellittbilder, sier Marton.

Han forteller at det fortløpende vil bli lagt til flere bilder fra nyere tid, men også eldre bilder etter hvert som flere gamle flyfotos blir digitalisert og systematisert hos Finns karttjenesteleverandør Norkart.

Du kan søke etter stedsnavn og gateadresser for å finne områder du er interessert i, og deretter klikker du ”historiske” i menyen for å se om det er lagt ut historiske flyfoto fra området. Naturlig nok er det mest å velge i fra Oslo-området, som har bilder fra en rekke årstall så langt tilbake som 1937.

I resten av landet er de fleste historiske bildene av litt nyere dato, mest fra 2000-tallet, men det finnes også steder med bildemateriale fra 30-, 40-, og 50-tallet.

– Hvis du er nysgjerrig på hvordan Aker Brygge så ut på 80-tallet, eller krangler med naboen om treet som har vokst seg for stort, kan dokumentasjonen være noen tastetrykk unna, sier Marton.

Her er noen direkte linker til gamle flyfoto som er lagt ut hos Finn:

Regjeringskvartalet, Oslo, 1937.

Bryggen, Bergen, 1951.

Trondheim, 1937.

It Bransjen