Personvern-søksmål mot Apple

Apple er saksøkt etter påstanden om at mange app-er til iPhone og iPad bryter lovbestemmelser om privatlivets fred.

Publisert Sist oppdatert

Søksmålet kommer i kjølvannet av påstander fra finansavisen Wall Street Journal om at mange app-er til iPhone og iPad sender informasjon til firmaer som driver med analyse av forbrukeratferd uten at eieren av iPhone-en eller iPad-en blir spurt om tillatelse.

LES OGSÅ: Angry Birds sender data om deg

Stridens kjerne er den unike bruker-identifiseringskoden som finnes i enhver iPhone og iPad – Unique Device Identifier (UDID). I undersøkelsen som Wall Street Journal foretok, kom det frem at 56 av 101 testede smarttelefon-programmer sender UDID-koden til en tredjepart uten at brukeren blir spurt om tillatelse.

Gruppesøksmål

Søksmålet er tatt ut av en beboer i Los Angeles ved navn Jonathan Lalo, som sammen med sine advokater i New York håper at dette skal bli et såkalt gruppesøksmål, det vil si et kollektivt søksmål som representerer et større antall personer.

LES OGSÅ: iTunes etterforskes i USA

Foruten Apple retter søksmålet seg mot en rekke app-produsenter, blant annet dem som står bak programmer som Pandora Radio, Paper Toss, The Weather Channel og Dictonary.com, melder Macworld USA.

Apple kommenterer vanligvis ikke slike søksmål og har heller ikke gjort det denne gang.

Hvor mye får de vite?

Tidligere har Apple hevdet at selskapet ikke tillater at app-er sender bruker-data uten brukerens aktive godkjennelse – dette skal Apple i teorien kunne kontrollere i og med at alle programmer til iPad og iPhone selges via Apples App Store etter godkjennelse av Apple.

I søksmålet heter det imidlertid at annonsørnettverk likevel får adgang til å bruke data knyttet til UDID-referansen til å finne ut hvilke app-er brukeren laster ned og hvor mye de brukes. Det hevdes også at noen applikasjoner kan overføre data som viser hvor brukeren befinner seg, vedkommendes alder, kjønn, inntekt, etniske tilknytning og til og med seksuelle orientering og politiske meninger.

Hissig debatt

Nyhetssaken om søksmålet har skapt hissig debatt på nettsidene til Macworld.com, der det blant annet tas avstand fra påstanden om at UDID-koden kan gi noen som helst slags informasjon om brukeren. Koden identifiserer bare enheten – iPhone-en eller iPad-en – ikke brukeren, hevdes det.

Andre påpeker at analysemetodene som brukes til å studere brukeratferd på internett nå er så avanserte at en konstant identifiseringskode knyttet til én bestemt bruker kan si det meste om vedkommende, selv om man ikke vet brukerens navn. Det er utviklet komplekse profileringsalgoritmer som gjør det mulig å sammenholde data til å trekke vidtgående slutninger om de personene som man følger brukeratferden til, hevdes det.