Askeamputert Goopen er åpnet

Askeamputert Goopen er åpnet

Heidi Austlid må endre programmet etter Islands vri på cloud computing.

Den siste deltageren meldte seg på Goopen klokken 02.05 natt til mandag. Men for en del blir den store konferansen om fri programvare for langt unna på grunn av vulkanaske.

Heidi Austlid, leder for Friprog-senteret, måtte i dag åpne konferansen om deling, gjenbruk og samarbeid om smarte it-løsninger, med en omorganisering av programmet. På grunn av manglende flytrafikk måtte en tung delegasjon fra Malaysia takke for seg etter 48 timer på Bangkok flyplass.

Spøken om Islands versjon av cloud computing god latter i de rundt 300 deltagerne i Oslo.

- Men det er synd, de var veldig interessante. Vi får se om vi får dem til Norge en annen gang. Vi mangler kanskje opptil ti prosent av deltagerne. Vi må stokke litt om på programmet for å se om vi får med alle foredragsholderne.

Kompetanse

Fornyingsminister Rigmor Aasrud sitter også askefast, men hun er i Norge, selv om hun skulle vært på ministermøte i Spania. Derfor kunne Aasrud være første foredragsholder, mens hun var planlagt som "videokonferanse".

Ifølge Aasrud er fri programvare et viktig ledd i regjeringens strategi for offentlig sektor, men hun påpekte tydelig at det ikke betyr at det bare skal brukes åpen programvare.

- Det er ikke gitt at i alle tilfeller er best tjent med åpne standarder. Det kan for eksempel være et kunnskapsspørsmål. Eller det kan handle om kvalitet. Vi ser pragmatisk på dette. Noen ganger kan fri programvare være løsningen. Noen ganger kan en løsning fra en leverandør med proprietær programvare være løsningen, sier hun.

Effektivisering

I regjeringens strategi for offentlig sektor er it sentralt.

- Ser vi 20-30 år inn i fremtiden, blir vi eldre. Vi trenger rundt 120.000 ekstra årsverk i helsesektoren, sier Aasrud.

Dette tvinger frem en effektivisering av offentlig sektor. Aasrud henviser til en undersøkelse

fra København, som konkluderer at en elektronisk henvendelse til det offentlige koster to prosent av en gammeldags papirhenvendelse.

- Smart og strategisk bruk av it nødvendig å opprettholde vår velferd. Vi trenger mer velferd og mindre administrasjon, sier Aasrud.

Deling av løsninger i det offentlige kan være bra butikk, ifølge FAD-ministeren.

- Åpne standarder bra for næringslivet, og gjør det lettere å forholde seg til det offentlige. Men vi må nå gå videre enn diskusjonen om dokumentformat. Det er på tide vi bryter ned siloer i offentlig sektor og får en mer effektiv forvaltning.

Offentlig Sektor