TEST: Lexmark Prestige Pro805 - Imponerende foto-multifunksjonsmaskin

TEST: Lexmark Prestige Pro805 - Imponerende foto-multifunksjonsmaskin

Lexmark viser nye takter med en multifunksjonsmaskin for kontorbruk. Den viser seg også å være en utmerket fotoskriver.

Det er egentlig ingenting som heter foto-multifunksjonsmaskin. Vi forbinder multifunksjonsmaskiner med litt trauste saker som gjør en grei jobb på (hjemme-)kontoret, men kanskje ikke så mye mer enn det. Og vi har vel heller ikke pleid å rangere Lexmark helt på topp når det gjelder kvalitet og hurtighet på fotoutskrifter. Nettopp derfor var møtet med den nye Lexmark Prestige Pro805 en positiv overraskelse – og det er kanskje derfor vi synes den fortjener betegnelsen foto-multifunksjonsmaskin.

Vi kan si mye pent om maskinens generelle egenskaper også, men det var fotoutskriftene som imponerte aller mest. Til testen fikk vi med Lexmarks nye fotopapir, Perfectfinish Photo Paper, i A4-format. Lexmarks nye blekk, utskriftsteknologien i Pro805 og dette fotopapiret viste seg å være en meget vellykket kombinasjon.

LES OGSÅ:

Total Lexmark-fornyelse

Nå skal det innrømmes at vi var ekstra heldig med tilgangen til kamera akkurat da vi testet Lexmark-maskinens kvaliteter når det gjelder fotoutskrifter. Vi hadde inne til test en Leica M9 med sylskarp optikk, og vi opplevde at en av dem vi tok bilder av syntes portrettet nesten var litt for skarpt da vedkommende fikk se noen av utskriftene fra Lexmark-maskinen.

Totalrenovert

Lexmark Prestige Pro805 er den første vi har testet etter at selskapet lanserte en totalrenovert serie av blekkbaserte multifunksjonsmaskiner i september i fjor. Forbedringene omfatter blant annet omlegging til fire separate blekkassetter i stedet for en trefargekassett og en sortkassett, som Lexmark kjørte med tidligere. I tillegg har Lexmark forbedret selve blekkteknologien, nå kalt Vizix, der det sorte blekket er pigmentbasert, mens fargene er dye-basert. Lexmark hevder at det gir en mer profesjonell, «laserlignende» utskrift av kontordokumenter, og det er en påstand som vi er villig til å skrive under på etter å ha brukt Pro805 som kontor-multifunksjonsmaskin i noen uker.

Vi har kjørt maskinen gjennom våre standardtester for utskriftskvalitet både på kontordokumenter og fotoutskrifter, og vi er altså kommet frem til at maskinen er verdt en god karakter på utskriftskvalitet, selv om det gjenstår å ha den med i en sammenlignende test mot aktuelle konkurrenter.

Særdeles brukervennlig

I tillegg vil vi berømme Lexmark for å ha utviklet en særdeles brukervennlig skriver. Det er først og fremst det nye berøringsfølsomme betjeningspanelet som er den viktigste ingrediensen her. Lexmark kaller panelet for myTouch, og det dreier seg om en skjerm på 4,3 tommer diagonalt.

Det er foreløpig bare et mindretall av Lexmarks nye blekk-multifunksjonsmaskiner som har et stort betjeningspanel som Pro805-maskinen har, men vi håper denne løsningen tas i bruk på flere av modellene etter hvert, for dette representerer et stort fremskritt i brukervennlighet og betjening. Den berøringsfølsomme skjermen er litt større enn på en iPhone og minner mye om nettopp denne: enkle, selvforklarende ikoner, levende animasjoner i grafene som viser blekknivået og så videre – og endatil en samling av både nyttige og litt mindre nyttige applikasjoner, akkurat som iPhone.

Smart Solutions

Lexmark har utviklet en tjeneste kalt Smart Solutions, som går ut på at man oppretter en gratis konto hos Lexmark og deretter kan laste ned en rekke internett-baserte tjenester til skriveren. Du kan for eksempel sjekke kalenderen, lese MSNBC-nyhetsoverskrifter og ta i mot RSS-feeder på multitouch-panelet. Viktigere er det kanskje at mange av tjenestene er utskriftsrelaterte, for eksempel at de gjør det enklere enn noensinne å sette opp skanning til e-post, foreta direkteutskrift av foto fra Picasa og så videre.

Spørsmålet om brukervennlighet går også på forhold som papirhåndtering, installasjon og så videre. Ikke minst effektiv og enkel installasjon er viktig på en maskin som har hele tre forskjellige grensesnitt å by på: usb-kabel, Ethernet-kabel og trådløst nettverk. Vi har prøvd alle tre, og det har gått smertefritt. På kontorpulten min har jeg hatt Lexmark-maskinen koblet opp trådløst mot både en Windows-pc og en bærbar Mac – uten problemer av noe slag.

Automatisk to-sidig utskrift fungerer utmerket. Mange av dem som kjøper såpass rimelig skriver har tidligere kanskje bare hatt anledning til å bruke skriver med manuell tosidig-funksjon og strevd med å få det til å fungere – side to opp-ned og denslags. For dem vil den automatiske løsningen til Lexmark være som å komme til paradis. For å aktivere automatisk to-sidig utskrift er det bare å foreta et lett klikk på et ikon på betjeningspanelet.

Rimelig rask

Utskriftshastigheten er oppgitt til 33 sider i minuttet i kladdemodus i sort/hvitt og 30 sider i farger. I så måte plasserer maskinen seg i sjiktet av en ny blekkskriver/multifunksjonsgenerasjon som går direkte til angrep på de mindre lasermaskinene i småbedrifter og små avdelinger, samt i hjemmekontormarkedet.

Vi oppnådde ikke full så høy hastighet i våre tester, men det er ikke uvanlig. Vi opplevde uansett maskinen som rimelig rask for sin klasse, også i beste utskriftskvalitet, samtidig som vi fastslår at kladdemodus gir mer enn gode nok utskrifter av bedriftsinterne dokumenter.

Konklusjon

Nye Lexmark Prestige Pro805 er en multifunksjonsmaskin som gir god valuta for pengene for dem som ønsker seg en multifunksjonsmaskin for utskrift, skanning og kopiering og som ikke trenger faks. Takket være lcd-betjeningspanelet og løsningene som er bygd opp rundt det, er maskinen blant de mest brukervennlige vi har prøvd. Kombinert med ålreit ytelse ellers og ikke minst den gode utskriftskvaliteten på foto, er dette en multifunksjonsmaskin vi trygt kan gi vår anbefaling.

Les om: