Jättebra med 700 MHz

"Jättebra" med 700 MHz

Svenskene tar i bruk 700 frekvensen 1. april 2017. Må norske vente i fire år etter det?

Som kjent har den svenske regjeringen åpnet for bruk av 700 MHz-båndet fra 1. april 2017. Det samme har Finland. Og EU etterstreber ens frekvensallokering i Europa i sitt siste vedtak. Dette legger et betydelig press på norske telemyndigheter.

Det store argumentet i Sverige er at mobiloperatørene trenger disse frekvensene for at regjeringens bredbåndsmål om 100 Mbit/s til 90 prosent av befolkningen skal nås innen 2020. Illustrerende er det at dette ikke har vært inne i den norske debatten – der kravet ved 800-auksjonen er skarve 2 Mbit/s.

For norske myndigheter er nå utfordringen følgende: Enten må de frigi 700 MHz for mobil slik Sverige og Finland gjør fra 2017 og pålegge NTV/RiksTV å løse sine utforinger i løppet av tre år – eller så må de vente til konsesjonen til NTV utløper i 2021 – fire år etter at nabolandene kan utnytte 700-frekvensene til mobil.

Mulig 700 i Sverige om tre år

- Vi syns dette er «jättebra» for mobilbransjen i Sverige. Vi håper nå at prosessen for å fordele spektrumet blir slik at vi får en del og kan slå på 700-dekning 1. april 2017, sier Erik Hörnfeldt – presseansvarlig for Tre i Sverige til ComputerSweden.

- Den her beslutningen gir oss mulighet til å bygge bedre dekning, få bort hvite områder, men også få tilstrekkelig kapasitet i våre nett. Vi kommer til å kunne tilby flere mennesker i Sverige bra mobile tjenester, sier Bjørn Berg som er informasjonsansvarlig i TeliaSonera.

- Det som er flott er at 700 Mhz-båndet ligger tett inntil de frekvensbånd vi bruker i dag, sier Berg.

Les om:

Telekom