Foto: iStock

SKY OG DATA: Innsamlet data kan effektivisere fiskeriet. Foto: iStock

Fiskeri i skyen

Digital fangstdagbok på nettbrett og i skyen gjør livet enklere for både fiskere, rederier og myndighetene.

Tromsø-firmaet Dualog har utviklet løsningen Ecatch, som er en digital fangstdagbok som kombinerer en Android-app og en sentral skyløsning. Ved hjelp av dette verktøyet skal innrapportering av fangst være enklere for fiskerne, samtidig som at rederiene får viktig og oppdatert informasjon, og myndighetspålagt rapportering også går enklere.

App + sky

Ecatch består altså av to komponenter. Delen i fiskefartøyene er Android-appen Ecatch som betjenes av skipperen ombord. Den andre delen er skytjenesten myecatch.com som er en portal for meldingsformidling.

Ecatch-appen har et brukergrensesnitt både på norsk og engelsk. Det fungerer i nattmodus og offline ved oppretting av alle meldinger og registrering av fangst. Det er utviklet en enkel og rask oppdatering av appen, og fangsthistorikken er tilgjengelig både i appen og på kundeportalen.

Data som registreres automatisk og manuelt i Ecatch-appen sendes som digitalt signerte meldinger til myecatch.com, som befinner seg i Dualog Data Centre. Der trekkes data ut fra meldingene og danner grunnlag for informasjon til hvert enkelt rederi. Meldingene sendes videre herfra til Fiskeridirektoratet der de mottas, og hvor kvittering sendes tilbake til appen.

Sky fra Evry

For å understøtte denne løsningen har Dualog valgt å bruke Google G Suite/Android for Work. Evry leverer denne tjenesten som sørger for at Dualog har full kontroll over den forretningskritiske applikasjonen som er ombord i fiskefartøyene.

— For Dualog er dette et strategisk viktig satsingsområde som skal sikre videre internasjonal ekspansjon. Vi er sikre på at Ecatch vil forenkle hverdagen til fiskere, gi rederiene bedre styringsinformasjon og enklere innrapporteringer til Fiskeridirektoratet, sier salgsdirektør Silje Moan i Dualog i en pressemelding fra Evry.

INFOSYSTEM: Dualogs Ecatch-løsning er et informasjonssystem for både fiskerne, rederiene og myndighetene. (Foto: Skjermbilde fra Ecatch.no)
Dualogs Ecatch-løsning er et informasjonssystem for både fiskerne, rederiene og myndighetene. (Foto: Ecatch.no)

— Hverdagen til hele fiskerinæringen forenkles betraktelig når store mengder data på en enkel og effektiv måte samles inn og lagres gjennom skytjenester. Aksess til portalen skjer via web og dette er integrert med øvrige systemer. Dette betyr at alle brukere har tilgang til informasjonen uansett hvor man befinner seg. Rederier kan dermed ta raskere og bedre beslutninger mens Fiskeridirektoratet får det samme datagrunnlaget samtidig og kan utføre sine oppgaver, sier konserndirektør Tuomo Louhivuori i Evry i pressemeldingen 

Lang erfaring

Selskapet Dualog ble opprettet i 1989, og har siden 1994 levert kommunikasjons- og datatjenester til skipsfart og fiskerier. Selskapet har ifølge sin egen nettside sine løsninger installert i mer enn 3.000 fartøyer globalt.

I årsregnskapet for 2015 rapporterte en omsetning på noe over 45 millioner kroner, og et resultat før skatt på 5,6 millioner kroner. Selskapets hovedkontor er i Tromsø og det rapporterte 42 ansatte i 2015-regnskapet.

Les om:

Cloud