- Windows RT vil forsvinne

- Windows RT vil forsvinne

Prisene faller og sviktende salg er forklaringen, tror analytikere.

Den siste tidens prisfall på Windows RT-enheter signaliserer at produsentene ønsker å bli kvitt beholdningen som følge av svakt salg.

Det melder amerikanske PC World, som videre sier at analytikere anser dette som et tegn på at Microsofts satsing på en ARM-basert versjon av Windows har feilet.

PCWorld.com lister opp flere ulike priseksempler som understreker trenden. Dell XPS 10 i 32 GB-modell ble opprinnelig lansert til 499 dollar, men selges nå for 449 dollar. Til sammenlikning holder Dell Latitude 10 med Windows 8 stand på 499 dollar.

Asus VivoTab RT, som også selges i norske nettbutikker, selges av Amazon for 382 dollar, noe som er en kraftig reduksjon fra den opprinnelige prisen på 599 dollar.

Microsofts egen Surface RT holder imidlertid stand på 499 dollar i deres nettbutikk. Selskapet har ikke offentlig bekreftet at Windows RT har feilet som OS-satsing, men bekymringene rundt RTs skjebne vokser. En undersøkelse IDC publiserte tidligere denne måneden, viser at salget har vært dårlig og at kundene ikke anser Windows RT som et godt kjøp.

Enkelte produsenter som Nvidia og Acer har også bekreftet manglende salg, ifølge PC World . Nvidia har naturlig nok interesse av at RT-nettbrett skal selge på grunn av deres Tegra-prosessorer.

– Manglende etterspørsel

Analytikeren Jack Gold hos J. Gold Associates sier det typisk er to grunner til prisfall og det er enten produksjon i store volum eller manglende etterspørsel. Han mener dette handler om det siste.

David Daoud sier på sin side at Microsoft har gjort lite for å gjøre folk bevisste på Windows RT. Folk forstår ikke formålet med OS-et som ikke er kompatibelt med vanlige Windows-applikasjoner. Han forventer at ARM-utgaven av Windows vil forsvinne over tid og han stiller spørsmålet: «Hvorfor skulle jeg ikke bruke litt mer penger på en proffversjon med full Windows 8?»

Allerede i januar skrev amerikanske PC Worlds Brad Chacos om hvordan Windows RT er på vei mot å bli en katastrofe for Microsoft. På årets CES-messe i Las Vegas var ikke RT spesielt synlig, og store produsenter som HP og Toshiba hadde allerede avlyst sine RT-planer før OS-et var sluppet.

Debatt om ARM

Videre stiller Chacos spørsmål ved om den uttalte fordelen med ARM-prosessorer virkelig er en fordel. ARM gir som kjent bedre batteritid i bytte mot lavere ytelse, noe som er en stor fordel for iOS og Android-enheter.

I tillegg mangler også støtten for fullverdige Windows-programmer i RT. Problemet er bare at x86-prosessorer som Intels Atom Z2760 Clover Trail faktisk har vist seg å gi bedre batteritid enn ARM og de gir både bedre ytelse og støtte for full Windows 8. Forskjellene i pris er heller ikke voldsomt store.

Ikke minst har AMD og Intel også vist frem sine kommende prosessorer, kalt henholdsvis Temash og Bay Trail, som angivelig skal doble ytelsen til dagens Clover Trail. Disse skal dukke opp i nettbrett i andre halvdel av 2013. Dermed blir spørsmålet om Microsoft i det hele tatt trenger Windows RT.

Enterprise