Ny toppmodell fra Canon

Ny toppmodell fra Canon

EOS-1D X vil ha ny bildebrikke, raskere opptak og høy oppløsning.

Den nye toppmodellen til Canon erstatter EOS-1Ds Mark III og EOS-1D Mark IV og er 10. generasjon profesjonell EOS. Bildebrikken er en ny digital fullformatssensor med 18,1 megapiksel oppløsning. Bildedataene prosesseres i en dobbelprosessorløsning basert på Digic 5+-prosessoren. Disse prosessorene skal yte tre ganger bedre enn forgjengeren.

Lysfølsomheten er et kapittel for seg. ISO-spekteret går mellom 100 og 51200, med mulighet for å utvide opp til 204800. Bildestøyen dette normalt sett leverer skal for en stor del elimineres gjennom nyvinninger i de nye Digic 5-prosessorene. Gode bilder med svært lite lys skal være resultatet.

Høyhastighet

Autofokussystemet er nå med 61 målepunkter. Fem er doble krysspunkter og det bør i sum gi høy fokuspresisjon i hele bildet. Forhåndsinnstillinger av hvordan AF skal fungere skal gi et pålitelig kamera.

Det må nok til, men sjansene for gode resultatet øker også med bildeserieopptak med opp til 12 bilder i sekundet. Med et eget høyhastighetsprogram kan hastigheten strekkes opp til 14 bilder i sekundet. Lukkeren er laget for kunne ta 400 000 bilder, så man er sannsynligvis sliten av å ta bilder før kameraet er det. Videoopptak støtter opp til full HD med 1920x1080p-kvalitet. Alle innstillinger av videoopptak inkludert lyd kan justeres på selve kameraet. Visning- og innstillingsskjermen er på kurante greie 3,2 tommer.

Hansker og Ethernett

Nytt design av hjul og knapper er laget for å kunne brukes selv i kjedelige temperaturer, med mulighet for å betjene kameraet selv om man må bruke hansker. Søkeren viser hele bildet. Huset er bygd i en magnesiumlegering som tåler juling og det er lagt til forseglinger som verner mot fukt, vann og støv.

Blant grensesnittene har Canon forbilledlig forstått at et moderne kamera er en nettverksklient, og leverer det med en egen gigabit ethernet-port. Trådløsnett finnes som ekstrautstyr, med støtte for 802.11n, samt Bluetooth for annet trådløst utstyr – for eksempel gps-mottaker.

Pris og når salget starter er ikke kjent. Men i USA ligger prisen på 6800 dollar (39 000 norske kroner), med salgsstart i mars 2012.

Utfordrer bredt

Canon annonserer samtidig at de har nådd femti millioner produserte EOS-kameraer, og 70 millioner EF-objektiver. Selskapet tok en sjanse da de introduserte en helt ny linje med kameraer i 1987, hvor blant annet ny objektivfatning gjorde at eldre objektiver med såkalt FD-fatning ikke kunne brukes på de nye autofokuskameraene i EOS-serien. Fordelen var blant annet at Canon dermed kunne tilpasse sine autofokusmotorer til objektivet de skulle drive. Dermed ble deres autofokus etter datidens forhold alltid lynrask. Det ga deres EOS-serie en kraftig fordel i kampen mot konkurrentene, som ble liggende igjen badet i sin egen linsevæske.

Annonseringen fra Canon setter også fart i spekulasjonene om når erkekonkurrent Nikon vil lansere sin oppfølger til toppmodellen D3s, som allerede er to år gammel. En lansering av «D4» har vært ventet i flere måneder, og det er utypisk om selskapet lar Canon få fred med en ny toppmodell særlig lenge.

Foto/video