Velg riktig pc til studiet

Penger har lett for å styre utstyrsvalgene vi gjør, men du bør ikke styre blindt etter prislappen. Les våre tips om hva du bør tenke på.

Publisert Sist oppdatert

August er synonymt med skole- og studiestart og for mange er dette en tid for innkjøp av ny bærbar pc eller oppgraderinger av eksisterende maskinpark.

Noen klarer seg kanskje med å rydde litt på pc-en de allerede har, for du kan få tilbake mye ytelse ved å ta en skikkelig høstrengjøring på harddisken eller rett og slett installere operativsystemet på nytt.

Les guide:

Bærbar-pc - Slik velger du riktig skole-pc

Lurt å leie

Er du en av dem som tenker helt nytt, er det et hav av maskiner å velge i – også i de lavere prisklassene. Mange skoler gir dessuten elevene mulighet til å leie en bærbar pc mot å betale en liten egenandel. Om du ikke stiller spesielle krav til funksjonalitet er dette absolutt å anbefale. Skolen står her ansvarlig for installering og vedlikehold av programvaren som skal benyttes i opplæringen og du får ofte taps- og uhellsforsikring med på kjøpet.

Leie-pc-ene som tilbys varierer fra fylke til fylke, men siden HP nå har en markedsandel på rundt 90 prosent av alle pc-ene som leveres til videregående opplæring her i landet vil mange få valget mellom 13-tommeren HP 4330s eller 15-tommeren HP 4530s. Dette er helt greit spesifiserte modeller som leveres med 4 GB minne, Windows 7 og seks cellers batteri. Selv om de ikke har den mest spenstige prosessoren duger maskinene til de oppgavene de er tenkt til å løse i studiesammenheng.

Fast inventar i sekken

Det å velge en skole-pc har mye til felles med å velge en hvilken som helst annen bærbar pc, men noen forskjeller er det. Ikke minst er det viktig å tenke på at du skal frakte maskinen frem og tilbake mellom hjem og skole hver dag, noe som setter andre krav til størrelse og vekt enn om du kun skal ha en bærbar pc som skal flyttes rundt i hjemmet. Mens du fint kan ha en stor bærbar med kraftig innmat og 17-tommers skjerm stående hjemme, er en slik pc et ork å frakte med seg daglig. Da er det en fordel å finne en relativt liten, lett og passelig sprek bærbar som ikke ender opp med å ta knekken på både rygg og skuldre. De er også mye lettere å ha på fanget i en forelesningssal eller på buss, tog eller bane til og fra studiestedet.

Til skolebruk bør du av denne enkle grunn velge en maskin med 13- eller 14-tommers skjerm.

Rimelig: Har du mulighet til å leie pc gjennom skolen kan det være fornuftig. Mange elever vil i år stifte bekjentskap med 13-tommeren HP 4330s som har 13,3-tommers skjerm med oppløsning på 1366 x 768.

Mye ultraportabelt å velge i

Ultraportable pc-er er definitivt det pc-segmentet som vokser rasket akkurat nå. I følge Intel sin definisjon er dette maskiner som ikke er tykkere enn 18 millimeter i høyden for 13-tommere eller 21 millimeter i høyden for 14 tommere og større. Pc-er i denne sjangeren har nå falt kraftig i pris samtidig som utvalget har eksplodert, og det er nå mulig å få modeller som på de fleste områdene er like kraftige som mer normale bærbare pc-er.

Sammen med god ytelse har en del modeller også fått batteritider vi tidligere bare kunne drømme om. De beste 13-tommerne kan i dag skilte med over 10 timers faktisk batteritid – da målt i praktisk bruk, og ikke bare i produsentenes reklamemateriell.

Selv om mange av de nye og lette pc-ene tilsynelatende ser identiske ut, kan det være en fordel å følge godt med på spesifikasjonslistene. Pc-ene kommer nemlig med et vidt spekter av prosessorer og grafikkprosessorer, for ikke å snakke om batterier. Det kan skille flere timer på batteritid og titalls prosent i ytelse på to maskiner som ser like ut på utsiden. Det trenger heller ikke være snakk om store prisforskjeller på en enkel og en mer avansert modell, og det kan være mye å hente på for eksempel å legge en ekstra tusenlapp i kjøpet og få høyere ytelse og noen timer ekstra batteritid.

Core i5 gir mest for pengene

Intel har nærmest monopol på innmat til bærbare pc-er, i alle fall når det kommer til brikkesett og prosessorer. Med den nyeste generasjonen Intel-prosessorer holder de fast på posisjonen de har hatt de siste årene, selv om også AMDs nye generasjon prosessorer og brikkesett kan være et kurant alternativ til Intels Core i-serie.

For maskiner med 11,6, 13,3 eller 14-tommers skjerm vil pc-er med Intels Core i3 eller i5-prosessorer basert på den nye Ivy Bridge-arkitekturen være mest aktuelt.

Det finnes også fortsatt maskiner å få med forrige generasjon Intel Core i-prosessorer. Ytelsen er ofte omtrent like god, men de forsyner seg litt mer av batteriet og de blir noe varmere ved tung bruk. Det er imidlertid ikke snakk om de virkelig store forskjellene. I øverste kategori har det også kommet små og lette bærbare med Intels kraftigste Core i7-prosessorer. Da snakker vi om meget god ytelse, og tilsvarende mye høyere pris.

Ønsker du god ytelse uten at det går for mye på bekostning av batteritiden anbefaler vi en bærbar pc med Intel Core i5-prosessor. Det gir mulighet for å jobbe med selv litt tyngre oppgaver, som for eksempel foto- eller videoredigering. Core i3-prosessorene er likevel et helt kurant valg om du ikke stiller store krav, mens Core i7 vil være forbeholdt de som vil ha det beste helt uavhengig av pris.

I dag leveres de aller fleste bærbare med 4 gigabyte minne som standard, noe som gjør en kurant jobb. På vanlige bærbare er det normalt sett relativt enkelt å oppgradere til mer minne, mens det på mange ultraportable ikke er mulig å endre minnemengden. Om du får valget vil vi anbefale en modell med 6 gigabyte minne eller mer, eller eventuelt få den oppgradert i det du bestiller den.

Dagens prosessorer er laget slik at grafikkprosessoren er integrert i selve prosessoren, og for mange gjør det at man ikke behøver å tenke ytterligere over grafikkprosessorvalg. Den integrerte grafikkontrolleren er ikke av de kraftigste, men med støtte for dekoding av HD-video og mulighet for å gi ekstra ytelse til for eksempel fotoredigering, vil de være rikelig for de fleste. Kombinert med HDMI-utgang kan du dermed koble den bærbare direkte til tv-en enten hensikten er å se HD-film eller vise annet innhold.