Denne dvd-platen tåler det meste

Denne dvd-platen tåler det meste

Millenniata har utviklet en type dvd «i stein-lignende stoff». Blu-ray på vei.

Nyetablerte Millenniata og LG planlegger å slippe en nyutviklet optisk disk og leser/brenner som kan lagre filmer, bilder og andre data til evig tid. Disken kan leses på vanlige DVD eller Blu-ray spillere.

Millenniata kaller den nye disken M-Disc, og de reklamerer med at platene er så sterke at de kan dyppes i flytende nitrogen og kokende vann uten at data som ligger på disken tar skade.

Ukorruptbar i test

En undersøkelse gjennomført av amerikanske Department of Defense (DoD) støtter påstanden om diskens levedyktighet i sammenligning med andre optiske lagringsmedier.

I følge undersøkelsen viste alle andre disker høyt nivå av korrupsjon av data i løpet av stresstesten, og mange av diskene var så skadet at de ikke engang kunne gjennkjennes som DVD-er av testmaskinen. Unntaket var M-Disc, som ikke hadde problemer med korrupte data i det hele tatt. Studien kan lastes ned fra Millenniatas nettsted (PDF).

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Hemmelig ingrediens

Firmaet ønsker ikke å fortelle hvilket materiale som er brukt for å lage platene, men nøyer seg med å si at det er et naturlig, stein-lignende stoff som ikke bryter ned over tid.

Som DVD-er og Blu-ray disker, er M-diskene bygget opp av flere lag med plater. Forskjellen er at M-diskene ikke har et reflekterende lag. I stedet risser en laser inn små groper i underlaget.

Direktør i Millenniata, Scott Shumway, sier til amerikanske Computerworld at når innhold først er brent på platen, så er det permanent.

- Innhold kan leses på alle maskiner som kan lese en DVD plate. Det er bakoverkompatibelt. Det kreves ikke en spesiell maskin for å lese fra platen, bare for å skrive.

LG lanserer M-Disc spiller

Millenniata har gått sammen med LG for å lage en spiller som kan skrive til M-Disc. Spilleren kommer på markedet i oktober.

- Vi følte at det var viktig å introdusere produktet sammen med en større produsent av spillere, noen som allerede hadde modeller og firmware på markedet, sier Shumway.

Shumway legger til at det skal lite til for å bruke teknologien, og at alt som trengs fra andre prudusenter av DVD-spillere er en firmware-oppdatering.

Blue-ray kommer

M-Disc teknologien kan også brukes til å lage plater i Blu-ray format, men at dette ikke er klart enda. Inntil videre er kapasiteten like høy som som en vanlig DVD, altså 4.7Gb.

De nye platene er også foreløpig begrenset til 4x skrivehastighet. Shumway kan fortelle at det jobbes for å få hastigheten opp i 8x.

It Bransjen