TEST: G-Tech G-Drive - Rask for Mac-en

TEST: G-Tech G-Drive - Rask for Mac-en

Firewire800 fortsatt mest aktuelt for dem som ønsker raske eksterne disker til Mac

I utgangspunktet vil en harddisk med Thunderbolt være det beste for en nyere Mac, men dette er produkter som lar vente på seg, og trolig vil det ta litt tid før man ser enkeltdisker med Thunderbolt – i hvert fall rimelige.

Dermed er Firewire fortsatt det mest aktuelle for mange – også for bruk på litt eldre Mac-er. Både vanlig Firewire og Firewire 800 er støttet av G-Tech G-Drive.

I tillegg er det støtte for eSATA og USB 2.0. USB 2.0 gir kompatibilitet med alt av maskiner, og andre enheter hvor usb-harddisker kan kobles til. eSATA finnes på en del pc-er og er et grensesnitt som for G-Drive gir nesten dobbelt så høy ytelse som Firewire800.

G-Technologies er et selskap som spesialiserte seg på harddisker til Mac, og ble for en stund siden kjøpt opp av Hitachi. G-Drive leveres med kapasitet på opptil 4 terabyte – modellen vi testet var på 3 terabyte.

Harddiskkabinettet, som er i aluminium, har klare designlikheter med Mac Pro. Kabinettet ser ut til å ha meget god byggkvalitet. Skal vi sette fingeren på noe, er det at lyset i front er litt i kraftigste laget og blir litt plagsomt hvis man har det litt mørkt på hjemmekontoret.

LES OGSÅ:

TEST: Patriot Wildfire: Rask og lever lengre?

God ytelse

Ytelsesmessig har vi ingenting å utsette. Via eSATA målte vi snitthastighet på i underkant av 140 megabyte i sekundet for store operasjoner, hvilket er meget bra.

eSATA er for så vidt et relativt utbredt tilkoblingsgrensesnitt på pc, men finnes ikke standard på noen Mac-er - Mac Pro og enkelte Macbook Pro-modeller kan riktignok få grensesnittet via et tilleggskort. Ved bruk på Firewire800 ble dette redusert til rundt 80 megabyte i sekundet, hvilket var som forventet i forhold til den flaskehalsen Firewire800 i dag kan være. Men Firewire800 er samtidig over dobbelt så raskt som USB 2.0. Vi skulle gjerne ha sett USB 3.0-støtte på harddisken, men det virker som det foreløpig ikke finnes styringselektronikk som kombinerer støtten for Firewire800 og USB 3.0.

På grunn av flommen i Thailand har harddiskprisene endret seg mye de siste ukene. I skrivende stund vil vi si at prisen for G-Drive er relativt god. Med en prislapp på cirka 2 400 kroner for 3 terabyte-modellen er den ikke så mye dyrere enn en del modeller med kun usb, og Firewire-disker er tradisjonelt sett noe dyrere.

Når ytelsen samtidig er god og man har et stilig aluminiumskabinett, kan dette være et meget godt kjøp – både for dem som ønsker en rask eSATA-kompatibel disk og for dem som ønsker en rask Firewire800-disk. Klarer man seg med lagringskapasitet på 2 terabyte, reduseres prisen til cirka 1 500 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Hitachi Touro Desk Pro: Svært rask og rimelig USB 3.0-disk

Lagring