Massiv kritikk mot Apples nye kart

Massiv kritikk mot Apples nye kart

Apple har byttet ut Google Maps med egen kartløsning på iPhone og iPad.

Den mest drastiske endringen i iOS 6 er relatert til den innebygde kartapplikasjonen.

Fra og med iOS 6 har Apple bestemt seg for å kaste ut Google Maps til fordel for sin egen tjeneste kalt Apple Maps. Som kjent er Google blitt Apples største konkurrent på operativsystemer for smarttelefoner og nettbrett med sitt Android-system.

Apple Maps

Alle kartene i Maps er dermed helt nye, med kartmateriale fra Apple. Maps inneholder innebygd, lokalt søkesystem med over 100 millioner bedrifter registrert. Trafikkinformasjon er integrert i appen, med muligheten til å klikke på skjermen for å få opp mer detaljerte beskrivelser av de enkelte trafikkmeldingene.

Den største fornyelsen er trolig fullt utviklet gps-navigasjon, som er integrert med Siri og som leder deg frem til reisemålet. Du kan få opp alternative kjøreruter og også spørre om steder av spesiell interesse (Point-of-Interest – POI) underveis. Nytt er også funksjonen Flyover, en 3D-modell Apple har utviklet over større byområder som du kan «fly over» med fly og helikopter.

Kartene er vektor-baserte, slik at det går kjapt å zoome inn og ut. Du kan peke på en bestemt bygning og få opp et informasjonskort med flere detaljer fra hjelpe- og søketjenesten Yelp.

Upresis og manglende kartinfo

De nye kartene i iOS 6 har imidlertid fått mye kritikk fra brukere verden over etter lanseringen onsdag kveld. Kritikken går på at kartene ikke er like detaljerte og nøyaktige som Google Maps. Satelittbilder skal være av dårlig kvalitet, og i noen tilfeller skal informasjonen være flere tiår gammel, ifølge Macworld.se.

Apples karttjeneste har ikke nøyaktig samme funksonalitet som Google Maps, blant annet finnes ikke Street View (gatevisning) og innebygd reiseinformasjon for kollektiv transport. Men dette var begrensninger som var kjent fra før.

Den unøyaktige eller manglende kartinformasjonen var forsåvidt også et problem som har vært kjent siden betaversjonen av iOS 6 ble sluppet i juni, men det var ingen som på forhånd spådde hvordan reaksjonene ville bli. Misnøyen har ikke latt vente på seg.

- Apples kart er enormt mye dårligere enn Googles. Mangelen på gatevisning er et stort tap og 3D-kart fungerer bare i bysentrum, sier en bruker på Twitter.

- Få tilbake Google Maps! Disse kartene fungerer rett og slett ikke veldig bra, sier en annen.

- Maps er det svake punktet i iOS 6. Lavere oppløsning, dårlig bedriftsinformasjon og dårlig valg av farger. Trenger en Google Maps app! sier en tredje.

Hva er problemet?

Apple Maps bygger på teknologier og informasjon fra en rekke ulike samarbeidspartnere, blant annet TomTom, Waze og OpenStreetMap-prosjektet. Ifølge amerikanske Macworld er det uklart om Apple mangler dataene de trenger eller om kartapplikasjonen tilpasser hva som vises for enkelhetens skyld.

Samarbeidspartner TomTom sier til nettstedet MacStories at det underliggende innholdet er bra, men at problemet kan ligge i hvordan Apple viser det.

- Brukeropplevelsen blir avgjort av å legge til ekstra funksjoner til kartapplikasjonen, som for eksempel visuelle bilder... [som] er typisk definert og lagd av håndsett-produsentene, sier TomTom.

Ellers så kan det skyldes et mellomledd. I Norge har Apples kart også en rekke mangler, blant annet Bryggen i Bergen. Mette Svanes, plansjef i Bergen kommune, sier imidlertid til Aftenposten at kartdataene trolig er solgt til Apple fra Statens kartverk til et selskap som har vasket og forenklet kartene.

- Det kan være mange ledd før kartene dukker opp på telefonen, sier Mette Svanes til Aftenposten.no.

Apple: - Vi jobber hardt med kartene

Google har selvsagt et stort forsprang på Apple hva gjelder kart. Google Maps ble introdusert i 2005, og mye har skjedd med kartløsningen siden da.

I mellomtiden har Google også lansert sin egen Android-plattform, og kartapplikasjonen på den plattformen har ligget langt foran tilbudet på iOS lenge. Blant annet har Android-brukere hatt muligheten til å se egendefinerte kart, gps-navigasjon og nå nylig offline-kart.

Apples Trudy Miller sier følgende i en kommentar til Wall Street Journal-bloggen All Things D:

- Kunder over hele verden oppgraderer til iOS 6 som inneholder over 200 nye funksjoner, inkludert Apple Maps, vår første karttjeneste. Vi gleder oss over å tilby denne tjenesten med innovative nye funksjoner som Flyover, gps-navigasjon og Siri-integrasjon, sier Trudy Miller.

- Vi lanserte denne nye karttjenesten vel vitende om at det var det stort tiltak og at vi akkurat har begynt. Maps er en skybasert løsning og jo flere folk som bruker den, jo bedre vil den bli. Vi setter pris på kundenes tilbakemelding og jobber hardt med å gjøre brukeropplevelsen bedre, sier Miller.

Ifølge Zdnet la Apple ut flere jobbannonser på sine nettsider i forrige uke der selskapet søker utviklere som kan være med og ta Apple Maps «til nye høyder». Ifølge All ThingsD jobber teamet som har ansvar for kartappen nå intenst med å få løst problemene.

Siden iOS 6 ble lansert har en rekke bilder og feil i Apple Maps begynt å sirkulere rundt omkring på nettet. Det har til og med dukket opp en Tumblr-blogg kalt The Amazing iOS 6 Maps hvor man gjør narr av alle feilene. På Twitter har hashtaggen #ios6apocalypse for lengst begynt å spre seg.

Apple vs. Google

Hvorfor Apple valgte å erstatte de populære Google-kartene med sin egen løsning er et ubesvart spørsmål. Det er uklart om det er Apple eller Google som dro ut pluggen for tjenesten i iOS 6, men kartjenesten er ikke den eneste. Den innebygde YouTube-appen, som har vært i iOS siden dag én, forsvant også i det nye operativsystemet. Google lanserte sin egen YouTube-app på App Store dagen før iOS 6 ble lansert.

Google har ennå ikke lansert en egen Google Maps-app for iOS, men selskapet ventes å gjøre det. Det har versert rykter om at Google allerede har sendt inn en app til godkjenning hos Apple, men at Apple ikke har gitt klarsignal ennå, men ifølge Apple-kjenner Jim Dalrymple skal dette være falske påstander.

Slik får du Google Maps tilbake

Hvis du ikke er fornøy med Apples kartoppdatering, er det fullt mulig å få tilgang til Google Maps på en iPhone eller iPad etter at du har oppgradert til iOS 6. Åpne nettleseren og gå til maps.google.com for å se mobilnettsiden. Du kan lagre dette som en web-applikasjon for å klikke på deleknappen og velge Legg til på hjemskjerm.

Web-applikasjonen til Google Maps er ikke like bra som den gamle iOS-appen. Den er ikke like responsiv. I tillegg mangler den blant annet gatevisning. Men web-kartene har søk og ruteinformasjon og du kan få kjøreanvisninger.

Et annet alternativ er appen OpenMaps, som bruker tjenesten Open Street Map. Med denne appen kan du også laste ned kart og lagre dem offline. Denne er på langt nær så bra som Google og Apple Maps, men er gratis å laste ned, skriver Macworld UK .