Bølge av falske diskverktøy

Mye skriverier om falsk antivirus gjør at svindlere forsøker nye metoder, blant annet kostbar "disk fiks".

Publisert Sist oppdatert

En rekke ”scareware”-applikasjoner som lurer brukere til å kjøpe ubrukelige repareringsverktøy for harddisken synes å være en del av en organisert kampanje for å spre falske defragmenteringsverktøy, hevder et it-sikkerhetsselskap ifølge PC Worlds nyhetstjeneste.

Populære Windows utilities

Internett florerer med ulike nytteprogrammer for Windows. Disse tilleggsprogrammene (utilities) er stort sett gratis, og ofte ikke særlig gode. Brukere har likevel en ustoppelig appetitt på dem.

Ifølge bloggen til GFI-Sunbelt Security er en ny type falsk diskprogramvare plutselig blitt svært utbredt på bakgrunn av folks interesse for Windows nytteprogrammer, og en rekke eksempler på dette har dukket opp de siste ukene.

LES OGSÅ:

Frykt er de datakriminelles våpen

Brukere som støter på nye versjoner av Security Shield, HDDRepair, HDDRescue og HDDPlus bør ignorere disse programmene. De er falske applikasjoner som angivelig skal defragmentere brukerens harddisk, selv om dette knapt er nødvendig siden Windows gjør mye av dette arbeidet i bakgrunnen uansett.

Disse applikasjonene, som også inkluderer de litt eldre UltraDefragger, ScanDisk, Defrag Express og WinHDD, vil hevde at det er stappfullt av problemer på brukerens harddisk. Å fikse disse problemene, som egentlig ikke eksisterer, kan koste alt fra 20 dollar (120 kroner) og oppover.

Bruk hodet, gjør litt research

Slike applikasjoner har vært i omløp en stund, men er simpelthen mindre dokumentert sammenlignet med alle de falske antivirusprogrammene som har forårsaket kaos på internett de siste par årene.

Fenomenet med falsk programvare har fått dypt fotfeste på internett, og kriminelle har også begynt å herme etter hvordan sikkerhetsselskaper lager sine sikkerhetssuiter. Falske applikasjoner som bruker denne troverdighetstaktikken inkluderer PCOptimizer, PCProtection Center og Privacy Corrector.

LES OGSÅ:

Kaspersky angrepet av hacker

En rask trål på Google avslører at det er fort gjort å støte på alle de nevnte ”scareware”-eksemplene, så hvordan kan brukere vite hva som er ekte og nyttig, og hva som er falsk og kostbart?

Det kan være lurt å sjekke med ulike lister hos seriøse antivirus- og sikkerhetsselskaper, som konsentrerer seg om å luke ut falske applikasjoner fra ekte vare. På nettstedet til Virus Total kan man for eksempel sjekke filer og URL-er mot lister av kjente falske programmer, mens sertifiseringsselskapet ICSA Labs publiserer lister over sertifiserte, kjente tilbydere man kan stole på.

LES OGSÅ:

Ny gratisversjon av AVG antivirus