Norske politikere kan overvåkes

Flere registre fra Tele2 og Netcom står i fare for å flyttes til Sverige. Med det kan for eksempel Stortingets medlemmer overvåkes av svensk etterretning.

Publisert Sist oppdatert

Norske mobilkunder kan få deler av sine personopplysninger flyttet til utlandet. Både Tele2 og Netcom har de siste årene fått svenske eiere og i denne prosessen vurderes samlokalisering av tjenester på svensk jord. Viktige registre som HLR (Home Location Register), MMS og SMS er mulige kandidater.

I praksis vil norske kunder ikke merke noen forskjell. Men under den svenske FRA-loven vil svenske myndighetene ha full tilgang til all informasjon som ligger i registrene. Med det vil de blant annet ha mulighet til å finne ut ganske nøyaktig hvor folk befinner seg i Norge. Dette skurrer både med Ekom-loven, personvern og nasjonale sikkerhetstiltak, men så lenge ikke Stortinget tar tak i saken står Post- og Teletilsynet, Datatilsynet og Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM) uten sanksjonsmuligheter.

Ironisk nok er Stortinget selv kunde hos Netcom og risikerer dermed å bli overvåket av svensk etterretning.

- Dette går enda et skritt lengre i feil retning. Vi må ta opp dette igjen, sier FrP-representant Bård Hoksrud.

Pågående prosses

Verken Tele2 eller Netcom vil bekrefte eller benekte flytting av registrene. Computerworld sitter imidlertid på informasjon som indikerer at Netcom er i ferd med å flytte sitt HLR-register til Sverige. Dette lokasjonregisteret er en svært viktig kjerne i mobilnettet og gir informasjon om hvor brukeren befinner seg fysisk. Men Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom, vil ikke si mer enn at flytting er en mulighet som vurderes.

Netcom har en rekke avtaler i norsk offentlig sektor, blant annet med NRK, Stortinget, Integreringsdirektoratet, Akershus fylkeskommune, UiO, UiB og UiT.

- Teliasoneras tekniske miljø er samtidig organisert som en global funksjon, hvor mye kompetanse er samlet sentralt. Det er derfor naturlig å se på hvilke funksjoner og infrastrukturelementer som kan samlokaliseres for å sikre best mulig kompetanse og robusthet. Vurderingene rundt dette er en pågående prosess, som vi ikke ønsker å gå nærmere inn på dette stadiet, sier han.

Ifølge juridisk direktør Frode Lillebakken i Tele2 har selskapet mulighet til å benytte tjenesteplattformer på tvers av landegrenser.

- Tele2 har tjenesteplattformer både i Norge og Sverige. Det vil variere hvilke plattform som brukes til enhver tid, men når plattformen i Sverige brukes går deler av tale og internettdata via Sverige.

Ekomloven

Internasjonal datatrafikk og nasjonal sikkerhet er ikke et nytt tema. Nesten all norsk internett-trafikk går via Sverige, og faller dermed under den omstridte svenske FRA-loven (Lag om ändring i lagen om försvarsunderrättelseverksamhet, forkortet "Försvarets radioanstalt"). Denne loven gir svensk etterretningsmyndighet rett til å bedrive signalspaning på elektronisk kommunikasjon som passerer Sveriges grenser, hvilket blant annet innbefatter telefon- og internett-trafikk.

- Vi er ikke kjent med konkrete planer fra Netcom om flytting av registre. Hvis de gjør som du sier blir det er spørsmål om de oppfyller Ekom-lovens krav, sier seksjonssjef Fredrik W. Knudsen i Post- og teletilsynet.

Ekomlovens paragrafer 2-6, 2-7 og 2-9 henviser til taushetsplikt, nødsituasjoner og kommunikasjonsvern (se faktaboks). Overvåking av mobiltrafikk i Sverige kan ifølge Knudsen være i strid med disse paragrafene.

- Tilbyderne har for eksempel ikke lov til å lytte på en samtale. Men vi driver ikke forhåndsgodkjenning av en eventuell registerflytting. Det er ikke krav om samtykke fra oss. Men hvis vi skulle oppdage at det er i strid med lovens krav kan vi pålegge å flytte registeret tilbake eller pålegge gebyr, sier han.

Statssekretær Geir Pollestad i Samferdselsdepartementet svarer slik:

- Tilbyder må oppfylle kravene i Ekomloven § 2-6 om blant annet geografisk lokalisering av nødanrop uavhengig av hvordan tilbyder organiserer virksomheten sin. Spørsmål om konfidensialitet, taushetsplikt og krav til transparens som følger av at tilbyder ruter innenlandstrafikk over landets grenser, vil bli behandlet i departementets kommende proposisjonen om endringer i Ekomloven.

Må være åpne

Datatilsynet og Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM) er heller ikke kjent med Netcoms eventuelle planer om å flytte sentrale registre til Sverige.

- Det er opp til bedrifter og virksomheter selv å ta en sikkerhetsvurdering på dette, sier pressekontakt Kjetil Berg Veire i NSM.

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet viser til debatten som har vært i Stortinget senest i april, der den svenske FRA-loven ble diskutert.

- Vi har gjort vår jobb ved å påpeke overfor regjering og Stortinget problemene rundt dette. Men hvis mobilregistrene skulle flyttes til Sverige, aktualiserer det saken. Da er det det er det opp til norske myndigheter å vurdere om dette gir grunnlag for å følge opp. Uansett må teleaktørene være åpne i forhold til sine kunder hvor dataene ligger og hva det betyr for brukerne, sier han.

Mot personvern

Frode Rein, it-direktør på Stortinget, er ikke klar over Netcoms planer om å samlokalisere tjenester i Sverige. Han kan ikke si om det betyr en ny vurdering av kontrakten.

- Hvilke sikkerhetskrav vi stiller til våre leverandører, går vi ikke ut med, sier han.

FrPs Bård Hoksrud mener derimot at en slik flytting betyr at saken må tas opp igjen i Stortinget.

- Jeg mener dette er svært alvorlig hvis det stemmer, og vi har null kontroll på informasjonen rundt mobilbruken. Å flytte slike opplysninger til et annet land er svært alvorlig.

- Betyr det at dere ønsker en ny runde i Stortinget rundt dette?

- Ja, jeg håper vi kan gjøre noe med det. Både dette og datalagringsdirektivet er et kjempeslag i ansiktet for personvernet, sier han.

LES OGSÅ:

- Må ikke bli et digitalt Albania!

FRA-loven

"Försvarets radioanstalt" er den svenske myndigheten som gjennom FRA-loven gis rett til å bedrive signalspaning på kabelbåren trafikk som passerer Sveriges grenser (hvilket blant annet innbefatter telefon- og internett-trafikk).

Loven trådte i kraft den 1. januar 2009.

I 2011 la den svenske regjeringen sammen med Socialdemokraterna frem et forslag om at også Rikskriminalpolisen og Säkerhetspolisen kan få tilgang til signalspaningsinformasjon. Datatilsynet kalte utvidelsen bekymringsfull.

Ekom-loven

Norsk lov har en rekke paragrafer som berøres av flytting av mobilregistre til Sverige.

§ 2-6. Anrop til nødmeldingstjeneste og geografisk lokalisering av nødanrop

Anrop til nødetatenes nødmeldingstjeneste skal kunne foretas fra alle terminaler tilknyttet offentlig telefontjeneste.

§ 2-7. Kommunikasjonsvern mv.

«Tilbyder skal gjennomføre nødvendige sikkerhetstiltak til vern av kommunikasjon i egne elektroniske kommunikasjonsnett og -tjenester. Ved særlig risiko for brudd på sikkerheten skal tilbyder informere abonnenten om risikoen.»

§ 2-9. Taushetsplikt

«Tilbyder og installatør plikter å bevare taushet om innholdet av elektronisk kommunikasjon og andres bruk av elektronisk kommunikasjon, herunder opplysninger om tekniske innretninger og fremgangsmåter.»

§ 2-10. Sikkerhet og beredskap

«Tilbyder skal tilby elektronisk kommunikasjonsnett og -tjeneste med nødvendig sikkerhet for brukerne i fred, krise og krig. Tilbyder skal opprettholde nødvendig beredskap, og viktige samfunnsaktører skal prioriteres ved behov.»