TEST: To raske minnepinner

Skal du flytte store filer er USB 3.0 er langt å foretrekke.

Publisert Sist oppdatert

Både stasjonære og bærbare pc-er leveres nå i stor grad med støtte for USB 3.0. For eksterne harddisker har enkelte begynt å kutte ut sine modeller med USB 2.0-støtte, ettersom USB 3.0-kompatibele modell kan selges for samme pris.

Det blir da også på tide å se etter USB 3.0 hvis du skal ha en usb-minnepinne?

Hvis man benytter usb-minnepinner til å lagre litt større mengder data, og store filer som for eksempel filmer, blir forskjellen i overføringshastighet i praksis stor. Det man videre kan merke seg, er at USB 3.0-minnepinnene gjerne også blir de raskeste USB 2.0-minnepinnene.

LES OGSÅ:

Nyttig Linux på minnepinne

For det er store forskjeller mellom usb-minnepinnene. Det er noen USB 2.0-minnepinner som kun klarer å levere for eksempel 2 megabyte i sekundet på skriving og 7 megabyte i sekundet på lesing. Langt under det USB 2.0 klarer i praksis. Dette er usb-minnepinner som er rimeligere å produsere. De raskeste USB 2.0-minnepinne klarer i overkant av 30 megabyte i sekundet på lesing og skriving. Men strengt tatt er det ganske få USB 2.0-minnepinner som leverer såpass høy ytelse. For en del kan lesehastigheten være i overkant av 30 megabyte i sekundet, mens skrivehastigheten er en del lavere.

Heller ikke alle USB 3.0-minnepinner er like raske. Nå er det bare et fåtall vi har testet, men ser vi på spesifikasjonene på en del av de andre er de ikke alltid så høye. Mens minnepinnene vi i denne sammenheng har testet er spesifisert til rundt 100 megabyte i sekundet på lesing og 70 megabyte i sekundet på skriving, er for eksempel Corsair Flash Voyager USB 3.0 spesifisert til 70 megabyte i sekundet for lesing og 39 megabyte i sekundet for skriving.

Ønsker man å overføre en fil på 5 gigabyte, for eksempel en film, til en USB 2.0-minnepinne som klarer 20 megabyte i sekundet på lesing vil det over 4 minutter. På rask USB 3.0-minnepinne kan dette reduseres til cirka et minutt.

LES OGSÅ:

TEST: Apacer AC430 - Liten og rask

Apacer og Kingston

Kingston var av de første som hadde USB 3.0-minnepinner på markedet, og vi testet i fjor høst Kingston Datatraveler Ultimate. Denne gangen tester vi en oppdatert versjon av denne - da med tilnavnet G2 (Generation 2). Forskjellene er at ytelsen er økt. Spesifikasjonene for Datatraveler Ultimate G2 er oppgitt til 100 megabyte i sekundet for lesing og 70 megabyte i sekundet for skriving. Kapasitetsalternativene er 16, 32 og 64 gigabyte.

Modellen fra Apacher heter AH552. Per spesifikasjon er denne litt raskere enn Kingston-modellen - 110 megabyte i sekundet for lesing og 70 megabyte i sekundet for skriving. I tillegg til 32 gigabyte-versjonen som vi har testet, er det også mulig å få den i en versjon med 64 gigabyte lagringsplass.

I praksis opplevde vi faktisk høyere hastigheter enn hva produsentene her har oppgitt, og det er heller ikke snakk om praktiske forskjeller mellom de to minnepinnene. Begge klarte i overkant av 120 megabyte i sekundet på lesing og i overkant av 70 megabyte i sekundet på skriving.

På store datasett med mange bittesmå filer blir ytelsen dårligere - nødvendigvis ikke mer enn 2-3 megabyte i sekundet. At ytelsen her blir lavere er noe man også vil se for harddisker og SSD-er - store sekvensielle operasjoner er det som går raskest unna. I praksis tror vi heller ikke at dette har så spesiell praktisk betydning for en usb-minnepinne. Vi tror ikke det er så mange som har store datasett med filer på noen få kilobyte. Om det bare er noen fåtall små filer som skal overføres trenger det heller ikke være så nøye om operasjonen tar 6 sekunder eller 3 sekunder.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston HyperX Max USB 3.0 – Rask lomme-SSD

Konklusjon

De to USB 3.0-minnepinnene vi har testet fra Kingston og Apacer har begge en kapasitet på 32 gigabyte. Prisene er cirka 600 kroner for Kingston og 800 kroner for Apacer. Apacer-minnepinnen har fordelen av å være litt mer kompakt, men forskjellen er i praksis såpass liten at det for de fleste ikke spiller så stor praktisk rolle. Men man kan merke seg at størrelsen på Kingston-minnepinnen er slik at den på noen pc-er kan være slik at minnepinnen dekker over naboport.

Ytelsesmessig blir det omtrent ikke forskjeller mellom de to minnepinnene - og ytelsestallene vi målte var i samsvar med hva som er spesifisert. Riktignok så lenge man snakker om operasjoner med store filer.

Skulle man ha ekstra behov når det gjelder ytelsen fra usb-minnepinnen kan man også sjekke Lacies Fastkey, som både på lesing og skriving er dobbelt så rask som modellene fra Apacer og Kingston. Men også prisen er noe høyere.

LES OGSÅ:

TEST: Lacie FastKey - Lacies superminnepinne

Kingston Datatraveler Ultimate 3.0 G2 32GBPris: Ca. kr. 600,-

+ God ytelse. - Ingen spesielle.

Apacher AH552 32GBPris: Ca. kr 800,-

+ God ytelse. Relativt kompakt. - Ingen spesielle.

LES OGSÅ:

TEST: 3 TB-duell: Western Digital vs Hitachi