TEST: Intel NUC: Intel tenker smått

Next Unit of Computing – NUC – er en serie svært små hovedkort og pc-er fra Intel. Bruksområde? Det er opp til deg...

Publisert Sist oppdatert

En enkel klient-pc, pc integrert i en skjerm, infokiosker, en miniserver, digital signage, stue-pc – eller hva fantasien finner ut av Intels NUC-løsninger kan benyttes til. Det enten du er sluttbruker eller systemintegrator.

NUC-serien består av svært kompakte pc-er og hovedkort. I tillegg til Intel forventes flere andre aktører å komme med tilsvarende løsninger basert på Intels prosessor- og systembrikkesett-teknologi. Blant annet kunne Gigabyte presentere en svært lik løsning under årets CES-messe i januar.

LES OGSÅ:

TEST: Shuttle XPC SZ77R5: Kraftig skoeske

Core i3

Det finnes etter hvert en del små og kompakte pc-er og hovedkort med prosessor som kan integreres i forskjellige løsninger. Mange av disse løsningene er basert på Intels Atom-prosessor og forskjellige ARM-prosessorer. Disse har fordelen av lav pris og lavt strømforbruk, men ytelsen er nødvendigvis ikke spesielt høy. Prosessor med x86-arkitektur legger naturligvis også grunnlaget for å kunne kjøre Windows-baserte løsninger.

Intels løsning er basert på en Core i3-prosessor loddet til hovedkortet. Prosessoren er av samme type som benyttes i mange ultrabærbare –en prosessor med et maksimalt strømforbruk på 17 watt. Det finnes også Core i5- og i7-prosessorer med tilsvarende termiske egenskaper. Foreløpig har ikke Intel lansert løsninger basert på dette, men løsningen Gigabyte har annonsert vil også leveres med Core i7. Core i7-prosessoren det er snakk om her er imidlertid langt fra like rask som de man finner i vanlige stasjonære pc-er og kraftige bærbare pc-er – igjen er det snakk om samme type prosessor som man finner i ultrabærbare.

Hovedkortet vil også være mulig å kjøpe løst for integrasjon i andre kabinetter eller løsninger. For intern lagring er man avhengig av å benytte en mSATA.

LES OGSÅ:

TEST: Helt stille stue-pc

Prosessoren har to kjerner på 1,8 GHz. Det er ikke støtte for TurboBoot – en teknologi man finner på i5 og i7 og gjør at prosessoren i en del sammenhenger kan øke klokkefrekvensen for å gi bedre ytelse.

Den integrerte grafikkprosessoren, Intel HDG 4000, har vi også bred erfaring med fra bærbare pc-er og kort oppsummert gjør den jobben i de fleste sammenhenger, men noen racer på 3D er den naturligvis ikke. Videoavspilling i HD er ikke noe problem.

Det finnes også et rimeligere NUC-hovedkort med Celeron 847-prosessor. Dette en tokjernet 1,1 GHz-prosessor med enklere grafikkprosessor enn det man finner i Core i3, samt mindre hurtigbuffer og uten støtte for HyperThreading – en teknologi som gjør at prosessoren skal kunne utnyttes mer effektivt ved fler oppgavekjøring og programvare godt optimalisert for flertrådkjøring.

Det er to minnesokler som gir mulighet for opptil 16 gigabyte DDR3-minne. For best ytelse er det anbefalt at man installerer parvis like minnemoduler, hvilket resulterer i fordoblet minnebåndbredde mellom minnet og prosessoren.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

Med og uten kabinett

Intel har per i dag to NUC-hovedkort med Core i3 - D33217GKE og D33217CK. Begge kortene kan i tillegg leveres i «kit» med kabinett og strømforsyning under navnene 217IYE og 217BY. Det er også tredjepartsaktører på vei med kabinetter – blant annet har selskapet Silverstone vist fram kabinetter for NUC-hovedkortene.

Forskjellen mellom de to hovedkortene er at CK/BY-modellen har støtte for Thunderbolt-grensesnittet, men det er ikke integrert nettverkskontroller for kablet nettverk. Thunderbolt-porten kan også benyttes som mini-Displayport for tilkobling av skjerm, i tillegg til at det er en HDMI-port. GKE-kortet har to HDMI-porter.

Det er tre usb-porter, derav én i front av kabinettet. Vi er litt skuffet over at det ikke er støtte for USB 3.0. Dette overrasker oss egentlig, ettersom systembrikkesettet som Intel benytter i pc-en egentlig har støtte for dette. Det er også en intern tilkobling for to porter på hovedkortet – denne kan utnyttes hvis hovedkortet benyttes i andre sammenhenger enn i Intels eget kabinett.

Internt finner man to mini-PCI Express-kortplasser – en i såkalt full lengde og en med halv lengde. Bruksområdet for disse vil i de fleste tilfeller være for mSATA SSD og trådløst nettverkskort. Vi installerte Intels egen SSD 310 på 80 gigabyte og en Centrino 6250 wlan-kort. Det er en wlan-implementasjon med støtte for to antenner – man kan med andre ord ikke utnytte Intels beste wlan-kort med støtte for tre antenner. Ytelse og rekkevidde vil kunne variere litt med kortet man bruker. Slik våre erfaringer her var vil vi karakterisere wlan-egenskapene som middels bra.

Intel - og andre aktører - har wlan-kort som også inkluderer Bluetooth-støtte og som skal kunne benyttes.

LES OGSÅ:

TEST: Plextor M5M: Rask SSD til ultrabærbare

I bruk

Det første mange vil tenke på når de ser pc-en og spesifikasjonene er en stue-pc-løsning. Intel skisserer imidlertid en lang rekke bruksområder både profesjonelt og i privat sammenheng.

Vi har brukt pc-en til både å kjøre vanlige kontorapplikasjoner og mediesenterbruk. I praksis her er det ikke overraskende at den føles litt som en rimelig ultrabærbar levert med SSD. Med andre ord betyr det at for vanlig applikasjonsbruk er ytelsen god. Det er ikke en pc man setter seg ned med for å gjøre de tyngre jobbene – i hvert fall ikke uten at man er ganske tålmodig. Skulle man få behov for å enkode video – eller transkode og andre operasjoner mot en video, skal det trekkes fram at Intels QuickSync-teknologi er støttet. Med den rette programvaren vil da grafikkprosessordelen i prosessoren være med på å akselerere videooperasjonene.

LES OGSÅ:

Holder NAS-en mål som mediesenter?

Konklusjon

Vi liker Intels NUC-løsning meget godt i utgangspunktet. Dette er en pc-formfaktor som for mange vil være perfekt til flere forskjellige bruksområder. Løsningen leverer også bedre ytelse enn hva vi ellers har vært vant med i en slik formfaktor og prisklasse tidligere. Med det sagt, har man mulighet for å gå litt opp i størrelse på kabinettet finnes det løsninger fra flere produsenter som både er raskere og mer funksjonsrike.

Vi skulle ønsket USB 3.0-støtte var på plass, samt en vanlig Serial ATA-tilkobling. Å kjøre systemet fra SSD er nok noe uansett mange ville ha gjort, men vi tror en del kunne ønsket muligheten til å koble til en harddisk i enkelte typer systemet. For Intels kompakte kabinett er det naturligvis ikke plass til harddisk, men hovedkortene i NUC-serien kan være aktuelle å integrere i andre typer systemer og kabinetter.

Med SSD, minne, wlan-kort og eventuell Windows-lisens kommer prisen raskt opp i litt over 4000 kroner. Så veldig høyt er det på sett og vis ikke, men samtidig er det ikke så langt unna hva de rimeligste ultrabærbare pc-ene koster – som har en del andre komponenter i tillegg. Nå er nok ikke Intel NUC et volumprodukt på samme vis. Samtidig kan nok NUC sees på som et initiativ fra Intels side, som også vil ha andre aktører til å lage lignende løsninger på deres teknologi. Det kan nok også bety lavere priser.

Vurderer du å benytte Intel NUC som en stue-pc-løsning anbefaler vi at man leser vår guide for stue-pc.

LES OGSÅ:

Hovedkort for fleksibel stue-pc